Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: EM-domarna antibriljerade i toppmatcherna

Väldigt mycket tyder på att Premier League den här säsongen blir en kamp mellan Leicester, Tottenham och Arsenal. Detta sedan Arsenal och Tottenham på söndagen tog tre poäng var medan Leicester och Manchester city kammande noll.

Manchester United behåller femteplatsen trots den chockerande insatsen igår. Det svider extra mycket då Manchester city för närvarande jobbar hårt för att inte vinna fotbollsmatcher.

We Hate It When Our Friends Become Successful

Arsenal vände underläge till seger 2-1 i toppmatchen mot Leicester City och är nu bara två poäng bakom. Danny Welbeck, som gjorde comeback efter lång skadefrånvaro, blev matchvinnare i det absoluta slutskedet.

Åh, titta på deras kläder,
Nu titta på det där ansiktet, det är så fjantigt,
Och en sådan bild,
Well, det är faktiskt skrattretande.

Manchester United-sonen skjuter (nickar) in Arsenal i titelstriden. Morrissey skrev en sång om det där.

Vi hatar när våra vänner blir framgångsrika,
Och om de är från norr, blir det ännu värre,

Arsenal är nästa uppgift för Manchester United i ligan. Uniteds ligasäsong känns tämligen körd. Men kanske kan vi åtminstone ödelägga för Arsenal.

Och om vi kan ödelägga för dem,
Så kan du satsa ditt liv på att vi kommer ödelägga för dem,
Och om vi kan skada dem,
Well, då kan vi lika gärna göra det, det är verkligen skrattretande.

Embed from Getty Images

Annars var det en match som dominerades av EM-domaren Martin Atkinson. Arsenal borde ha fått straff när Kante tog med handen och de borde ha fått straff när Huth tog med handen. Arsenal rånades också på en solklar frispark, i utmärkt position, precis före Leicesters 1-0-mål i slutet på första halvlek. Leicesters straff? Tja, den kan vi diskutera.

Men det var inte bara Arsenal som hade skäl att klaga på domaren. ”Jag tror att jag kanske gör misstag men en internationell domare som ger två gula kort för normala fouls och matchen var full av fouls och väldigt svåra fouls,” sa Leicesters manager Claudio Ranieri efter matchen. Han talade förstås om utvisningen på Danny Simpson, som fick två gula kort i början på andra halvlek. Ranieri tyckte också att matchen borde ha varit slut när Welbeck nickade in 2-1.

En mycket tung förlust för Leicester, förstås. Men vi ska inte räkna bort dem än. Jösses, det är fortfarande Leicester som toppar ligan. De tog sex poäng av nio mot Liverpool hemma samt Manchester city och Arsenal borta. Leicester går nu in i en period med ett gäng på pappret tämligen enkla matcher. Sedan har de en mycket tuff avslutning på ligan med matcher mot pånyttfödda Southampton, West Ham, Manchester United, Everton och Chelsea som fem av de sju sista.

Leicester har också en fördel i spelschemat. Medan Tottenham och Arsenal nu ska spela FA-cupen och Europa/Champions League har Leicester två veckors ledigt till nästa ligamatch. Ranieri passar på att skicka sina spelare på semester.

Tottenham hakar på, city håglösa

England har inte bara Martin Atkinson som EM-domare. Även Mark Clattenburg ska döma i sommar. England är det enda landet med två domare i EM. Precis som Atkinson stod Clattenburg för en avgörande insats när Manchester city tog emot Tottenham.

Efter en mållös första halvlek fick Tottenham en straff till skänks när Sterling vände ryggen mot bollen. Kane satte bollen i nät som om det vore världens smalaste sak att sätta straffar i mål.

Manchester city kom förvisso tillbaka till 1-1 genom Iheanacho och de låg sedan på för ett segermål. Då var det istället Tottenham som avgjorde. Eriksen sprang mellan citys försvarare och ingen av dem brydde sig. Otamendi stötte halvhjärtat mot Lamela vilket öppnade luckan för Lamela att spela fram Eriksen som behärskat satte bollen bakom Hart.

Embed from Getty Images

Därmed är city fortsatt sex poäng bakom Leicester. De har förvisso fortfarande chansen att vinna fyra titlar men känslan är att de inte ens kommer att vara nära titelstriden. Ja, skulle något av lagen bakom city helt plötsligt hitta en lång segersvit under säsongsavslutningen är det fullt möjligt att city inte ens klarar en Champions League-plats.

Manuel Pellegrini var mycket irriterad efter matchen och antyder att Clattenburg inte gillar city.

Pellegrini passade också på att påpeka att hans lag inte gör det de ska. Vi får väl se om ”det är dem, inte jag” fungerar i jobbsökandet.

Tottenham är, som Arsenal, två poäng bakom Leicester och känns väldigt stabila. Efter förlusten mot Leicester har de radat upp fem raka segrar och dessutom vunnit mot Leicester i FA-cupen. De är bäst defensivt och nästan bäst offensivt. Titelkandidat? Tvivelsutan.

Kommande motståndare

Manchester United kommer att ha avhandlat fyra matcher när den här kolumnen återkommer nästa gång (med reservation för att något mycket anmärkningsvärt inträffar under tiden). Midtjylland på torsdag, Shrewsbury på måndag, Midtjylland igen och så Arsenal den 28 februari.

Midtjylland har inte spelat någon tävlingsmatch sedan de fick 1-1 mot Club Brugge i Europa League i december. Danska ligan återupptas först sista helgen i februari. Under vilan har danskarna varit i Dubai på träningsläger där de har spelat oavgjort mot de tre svenska lagen AIK, IFK Göteborg (Göteborg vann på straffar) och Malmö. De laddade i helgen med att besegra Horsens med 4-2 i en träningsmatch.

Shrewsbury vann igår med 3-2 borta mot Blackpool. De gick upp 3-0 första halvtimmen genom mål av Knight-Percival, Whalley och Mangan. Blackpool reducerade tio minuter före och tio minuter efter halvtidsvilan men sedan blev det inga fler mål. Viktiga poäng som tog Shrewsbury upp över nedflyttningsstrecket i League One. De har dock spelat fler matcher än lagen bakom. Förre Manchester United-spelaren Larnell Cole har missat de senaste matcherna med en skada men kan troligen göra comeback mot United.

Arsenal behandlades längre upp.

Några korta

 • Southampton tog femte segern för sex och höll nollan för sjätte gången i rad via 1-0 borta mot Swansea. De har nu blandat sig i kampen om Europa League-platserna, de passerade West Ham och är bara en poäng bakom United.
 • West Ham fick nöja sig med 2-2 borta mot Norwich. Norwich gick upp till 2-0 i början på andra halvlek men Payet (ett mål och en assist) såg till att West Ham åtminstone fick med sig en poäng.
 • Misären fortsätter för Crystal Palace. I helgen förlust mot Watford och Palace har nu sex förluster och tre oavgjorda på de nio senaste i ligan.
 • Newcastle och Aston Villa åkte på brakförluster mot Chelsea och Liverpool respektive. För Newcastle innebar storförlusten att man ramlade ner under strecket på sämre målskillnad än Norwich. Liverpool är genom sin seger bara tre poäng bakom United och är med i kampen om Europa League-platsen.

Annorstädes

Vi gratulerar Gary Neville som äntligen tog sin första seger som manager i La Liga. Det började återigen tungt då Oscar Duarte (som spelade mot Manchester United för Club Brugge i Champions League-kvalet) gav Espanyol ledningen sju minuter in på andra halvlek. Men Espanyol är så pass dåliga att inte ens en ledning räckte för att rubba krisstämplade Valencia. Negredo och Cheryshev vände matchen till seger för Nevilles lag.

Krisen är dock knappast över för Neville, Espanyol är hopplösa och detta var deras tionde raka utan seger (åtta förluster). Men segern ger åtminstone lite andrum, Valencia slapp att på allvar dras in i nedflyttningsstriden. Och Valencia har sedan Gary Neville tog över klubben nu vunnit fem matcher.  Det är lika många segrar som Louis van Gaal har under samma period. Räknar vi in cupmatchen borta mot Barakaldo, då Phil Neville ledde laget, har Nevillebröderna fler segrar än United.

Det var toppmatch i Italien då Juventus tog emot Napoli och det slutade förstås med seger för Juventus. Det var 15:e raka segern (13 raka segrar i alla turneringar) i ligan för Juventus och även om de bara är en poäng före Napoli så känns det som att det var en ligaavgörande seger. Zaza sköt matchens enda mål efter 88 minuter efter en fantastisk framspelning av Patrice Evra (okej, det var mest Zazas förtjänst).

Omgångens resultat

 • Sunderland – Manchester United 2-1
 • Swansea – Southampton 0-1
 • Bournemouth – Stoke 1-3
 • Crystal Palace – Watford 1-2
 • Everton – West Brom 0-1
 • Norwich – West Ham 2-2
 • Chelsea – Newcastle 5-1
 • Arsenal – Leicester 2-1
 • Aston Villa – Liverpool 0-6
 • Manchester city – Tottenham 1-2