Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

South Stand uppkallas efter Sir Bobby Charlton

Embed from Getty Images

Manchester United har idag meddelat att Old Traffords södra läktare kommer att uppkallas efter klubbikonen Sir Bobby Charlton. Det nya läktarnamnet kommer att avtäckas i samband med hemmamatchen mot Everton i april. Läktaren kommer hädanefter att heta Sir Bobby Charlton Stand.

I år är det 60 år sedan Charlton debuterade för Manchester United, tre år efter att han skrev på för klubben som lärling. Han gick vidare och gjorde 758 matcher och 249 mål. Med United vann han ligan tre gånger, FA-cupen en gång och Europacupen en gång. Han var lagkapten för klubben 1967-73.

Embed from Getty Images

Han gjorde också 106 landskamper och 49 mål för England och vann VM 1966.

Charlton fick Ballon d’Or som Europas bästa spelare 1966 och utsågs det året även till Football Writers’ Association Footballer of the Year. Han valdes in i English Football Hall of Fame 2002. Charlton fick utmärkelsen OBE 1969, CBE 1974 innan han slutligen adlades 1994. I maj 2008 upprestes en staty på Charlton tillsammans med George Best och Denis Law framför Old Trafford.

Sir Bobby Charlton var vid ett tillfälle rekordhållare för matcher och mål för Manchester United samt landskamper och mål för England. Sir Bobby Moore passerade hans landskampsrekord i juni 1973. De andra tre rekorden stod desto längre. Först i maj 2008, då Manchester United vann Champions League i Moskva, kunde Ryan Giggs gå förbi Charlton för matcher i Manchester United. I höstas tog Wayne Rooney över rekordet för landslagsmål för England. Charltons rekord för mål i Unitedtröjan står sig fortfarande, men Rooney är nu bara fem mål ifrån det rekordet.

Embed from Getty Images

Efter spelarkarriären i United hade Charlton en kort sejour som spelare och manager i Preston North end. Han var sedan direktör för Wigan Athletic, och en kort stund även tillfällig manager, innan han 1984 fick plats i Manchester Uniteds styrelse. Idag har han fortfarande en plats i Uniteds styrelse.

Embed from Getty Images

Old Trafford byggdes 1910 och de enda delarna från den ursprungliga infrastrukturen som fortfarande finns kvar hittas på South Stand. Den södra läktaren, snart alltså Sir Bobby Charlton Stand och tidigare känd som Main Stand, blir den andra läktaren att namnges efter en av Uniteds legender. Sedan november 2011 heter den norra läktaren Sir Alex Ferguson Stand. Den västra läktaren kallas Stretford End men heter formellt fortfarande West Stand.

Sir Bobby Charlton säger:

Det här är en stor ära och jag är väldigt stolt – för mig själv och min familj – att klubben har valt att namnge South Stand efter mig. Manchester United har varit en sådan viktig del av mitt liv och jag har så många underbara minnen från Theatre of Dreams. Som en spelare kommer jag ihåg målen och de underbara spelarna jag spelade med. Som en direktör har jag sett några enastående matcher och spelare. Det är verkligen en speciell plats.

Jag skulle vilja tacka alla förbundna med Manchester United. Så många människor arbetar så hårt för att hålla oss i toppen; deras insats ska inte glömmas. Men mest av allt vill jag tacka Norma, min underbara fru, och min familj för det stöd och den uppmuntran de allt har stått för. Det här är för dem.

Uniteds vice verkställande ordförande Ed Woodward säger:

Bobby är, helt enkelt, den mest ikoniska figuren i engelsk fotbollshistoria. Som spelare, diplomat, gentleman och en outtröttlig välgörenhetsarbetare representerar han allt som är bra med fotboll och Manchester United.

Det har varit ett privilegium att känna honom och ödmjukande att arbeta bredvid honom de senaste tio åren. Att döpa om South Stand, som består av direktörsboxen och det gamla spelaromklädningsrummet, är en passande ära till allt som Bobby har bidragit med till klubben, både som spelare och direktör.