Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Officiellt: Nicky Butt utsedd till akademichef

Embed from Getty Images

Vid midnatt engelsk tid natten mellan måndag och tisdag annonserar Manchester United att Nicky Butt är klubbens nya akademichef. Han har Uefas proffslicens som tränare.

Nicky Butt, född i Manchesterförorten Gorton i januari 1975, var Manchester United-spelare åren 1992-2004. Han gjorde 387 matcher och 26 mål för klubben (inräknat matcher i reservlaget och juniorlagen kom han upp i 499 matcher för United). Meritlistan inkluderar sex ligatitlar, två FA-cupsegrar (tre om vi inkluderar vinsten 1999, men då var han inte med i finaltruppen), en Champions League-titel och en seger i Interkontinentalcupen. Butt, som var en hårdför mittfältare, gjorde 39 landskamper för England.

Embed from Getty Images

Nicky Butt säger:

Det är ett privilegium att ta den här rollen. Som någon som har sig lärt arbetet i Uniteds akademi är det en stor ära att nu få chansen att leda akademin och ingjuta dess värden och attityder för att fortsätta skapa framtidens Manchester United-spelare.

Det är en stor utmaning men jag är lyckosam att ta över ett dedikerat förstklassig team. Vårt mål är fortfarande detsamma – att fortsätta tillhandahålla a-laget med vältränade, kompletta spelare som förstår ansvaret att spela för den största klubben i världen.

Embed from Getty Images

Uniteds vice verkställande ordförande Ed Woodward säger:

Jag är mycket glad att Nicky har accepterat rollen som chef för akademin. Nicky har traditionerna och kulturarvet från den här klubben i sitt blod och han är ett naturligt val för att säkerställa att, då akademins arbetssätt moderniseras och de nya investeringarna vi gör tar form, den bibehåller sina värden och det fokus den alltid har haft.

Manchester Uniteds akademi är fullständigt fokuserad på att producera spelare för a-laget. Som en utexaminerad från dess finaste lag i den moderna eran kommer Nicky att föra med sig passion, energi och erfarenhet för att driva akademin framåt, bibehålla karaktäristiken som ger oss en konkurrensfördel – nämligen vår oöverträffade bedrift av spelarutveckling tillsammans med vägen till a-lagsspel. De senaste fyra åren har 15 akademistudenter spelat för a-laget, gjort totalt 173 matcher – en statistik klubben är väldigt stolt över.

Onekligen en mycket intressant framtid som följer. Butt är, som de flesta säkert känner till, en av medlemmarna i Class of ’92, och det säkerställer att vi får ett äkta Manchester United-hjärta på en av de viktigaste positionerna i klubben.

Det är svårt att utifrån bedöma Butts kvalifikationer för arbetet, så vi får helt enkelt lita på att han är rätt man för jobbet. Butts anställning kan vi därför inte ifrågasätta, den får bedömas i efterhand.

Däremot är det märkligt att processen har tagit så lång tid. Butt efterträder Brian McClair på posten. Det är ett år sedan det meddelades att McClair skulle lämna United efter förra säsongen. Akademin har varit utan chef i nio månader, det är förstås alldeles för lång tid.

Jag har hört att Butt erbjöds jobbet tämligen snart efter att McClair meddelade att han skulle lämna men att han då inte var villig att ta sig an en sådan långsiktig roll. Må så vara, men då borde man ha hittat en tillfällig lösning under tiden. Eller en annan långsiktig lösning. Resultatet har varit väldigt tydligt i juniorlaget, inte så mycket för den enorma förlustsviten men för att laget regelbundet har haft svårt att få ihop ett lag. United har vid ett flertal tillfällen kommit till spel med lediga platser på avbytarbänken i juniorlaget. Normalt sett spelar U18 och U16 match samtidigt, det har hänt att U16-spelare har tvingats lämna sin match för att vara inhoppare i U16.

Men det är som det är med den saken. Nu är det tid att blicka framåt. Woodward talar om investeringar i akademin och att modernisera den. Förhoppningsvis stämmer det. United har halkat efter men trots sämre förutsättningar är det United och inte Chelsea eller Manchester city som slänger in den ena akademiprodukten efter den andra i spel.

Butt har mycket att stå i redan nu. Juniortränaren Paul McGuinness lämnade nyligen United (troligen inte frivilligt) och måste ersättas. Det talas om Warren Joyce, som ständigt gör ett strålande arbete med U21. Det är i så fall en tydligt indikation på att juniorlaget hålls som viktigare än U21. Men då måste istället Joyce ersättas. Spännande, spännande.

Butt gick till Newcastle när han lämnade United. Han blev kvar där till 2010 (med en säsong i Birmingham City). Sedan hade en kort sväng som spelare i Kina. Han återvände till Manchester United i oktober 2012 för att hjälpa till i reservlaget. Då var det tänkt som en tillfällig position men han blev kvar. Säsongen 2013/14 ledde han U19 i Uefa Youth League och han assisterade Ryan Giggs när David Moyes fick sparken. Förra säsongen hade han en oklar roll och den här säsongen har han återigen varit ansvarig för U19 i Uefa Youth League. Senast vi såg honom hoppade han på kryckor, då han blev skadad när han spelade i välgörenhetsmatchen för Unicef på Old Trafford.

Embed from Getty Images

Vi följer förstås den fortsatta utvecklingen.

Vi önskar Nicky Butt lycka till med det nya jobbet!