Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Nicky Butt: Vi vill skapa Champions League-vinnare

Natten mellan måndag och tisdag blev det officiellt att Nicky Butt tar över som chef för Manchester Uniteds akademi. På tisdagskvällen gjorde han, givetvis i MUTV, sin första intervju som akademichef.

Jag är väldigt stolt, jag tycker att det är ett massivt jobb och något jag kommer att vara passionerad för,” säger Butt som medger att han inte hade några tankar på rollen för ett år sedan.

Nu är tid att gå framåt och flytta tillbaka klubben dit vi känner att den ska vara. Vi  producerar fortfarande några fantastiska spelare till a-laget […] men vi behöver alltid se framåt. Vi kan inte stå stilla. […] Jag har fått försäkringar om vart vi är på väg så det är bara positivt.

Butt menar att skador och avstängningar ger spelare chansen i a-laget och att alla behöver lite tur.

Ingen annan kan röra vår klubb med vår väg för spelarna att komma fram. Vi pratar med föräldrarna väldigt passionerat om det och beviset är där för alla att se. Det är inte många klubbar jag kan tänka på som producerar den vägen. […] Vi måste gå framåt i varje del av akademin och det börjar med att jag tar över och går framåt.

Målsättningen är att skapa spelare som kan stanna i United och vara ledande spelare under många år: ”Det är vad en Manchester United-spelares jobb är, att göra skillnad. […] Vi vill att de ska vara här i många år. Vi vill ha en ny Ryan Giggs, Gary Neville eller Paul Scholes, de här grabbarna som håller sig till en klubb. […] Det är vad målet är. Vi är väldigt stolta när de gör sina debuter, väldigt stolta när de har karriärer i Championship och League One men ytterst är målet att ge toppklasspelare till Manchester United som gå vidare och vinna Champions League.

Butt lovar hårt arbete och tror på att hålla spelarna på marken och att skapa bra människor. Han tror på att inte ge spelarna för mycket i en tidig ålder. Gör man det för enkelt för ungdomarna kan det resultera i att de istället inte kan prestera när det blir svårt.

Butt säger att han har gillat att vara tränare för U19 och det är ”något jag vill göra i framtiden, oavsett om det är i den omedelbara framtiden eller långt fram i tiden”.

Det har tidigare talats om att Butt ska vara fotbollsansvarig tillsammans med en administrativt ansvarig och Butt tycks bekräfta att det kommer att bli så: ”Jag säger inte att jag är fantastisk i den administrativa rollen, jag kommer inte vara det. Jag kommer att koncentrera mig på vad jag känner att jag är bra på och resten kommer att stödjas av folk i den delen av jobbet. Tidigare var det ett enmansjobb men det är ett massivt, massivt jobb för en person. [Brian McClair] gjorde det länge och det var fantastiskt hur han gjorde det […]. Det är ett sådant stort jobb och det kan vara tid att den här typen av jobb är för mer än en person. Så vi tittar på att ta in mer folk för att stötta mig.

Läs hela intervjun på Manutd.com.