Inför: Manchester United – Midtjylland

Embed from Getty Images
Inför bortamatchen mot Wolfsburg i Champions League-gruppspelets sista omgång skrev jag om matchens betydelse och hur ångestladdad den var. Nu står United vid ett nytt vägskäl ute i Europaspelet, lyckas anrika Manchester United vända på steken och slå tillbaks danskarna? Detta danska lag som inte ens är myndigt (bildades 1999).

Manchester United

United har återigen infunnit sig i en svacka och återigen blivit kraftigt kritiserade både från media och fans. För snart en vecka sedan stod United-anhängarna på MCH Arena och sjöng ”we’re f*****g s**t” för fulla halsar. De hade all rätt att sjunga dessa ramsor med en sarkastisk och trallvänlig ton. Nivån har sjunkit så lågt att supportrarna skrattar åt eländet, och det är svårt att inte instämma i kören. Insatsen förra torsdagen var under all kritik. Spelarna såg inte ut att ta matchen på allvar, detta trots att Louis Van Gaal strax innan varit ute och vevat om hans prioritering av cupen.

Nu har det gått en vecka och under denna vecka har ytterligare ett par namn hamnat på skadelistan, dessutom lyckades vi slå tillbaks Shrewsbury i FA-cupen. Med 3-0! Inte för att insatsen imponerade, men det kan möjligtvis ge några spelare lite extra självförtroende. Kanske. Skadeeländet fortsätter och listan förlängs kontinuerligt. Till torsdagens match är vår ordinarie målvakt borta, majoriteten av försvarslinjen indisponibla eller tveksamma och dessutom ett gäng offensiva spelare borta nu. Anfallsalternativen är obefintliga när Wayne Rooney och Will Keane är borta, anfallshoppet står nu och faller helt med vår ”Golden boy” – Anthony Martial.

Elvan känns oerhört svår att plocka fram. Romero kommer vakta målet då David De Gea är skadad. I backlinjen är Smalling och Borthwick-Jackson tveksamma, skulle båda missa matchen blir backlinjen en intressant beskådning imorgon. Även om vi måste vinna matchen tror jag Van Gaal trummar vidare på den defensiva duon på mitten i form av Schneiderlin och Carrick. Offensivt är Lingard tveksam till spel, frågan är då om Juan Mata återigen får kliva ut till höger och Ander Herrera tar rollen som släpande anfallare. Får Memphis Depay ytterligare en chans? Eller blir detta kvällen då Andreas Pereira slängs in i hetluften?

Förutom alla skador är det glädjande att Adnan Januzaj är tillbaks. Dock inte i denna matchen eftersom han är cup-tied, då han registrerats för Dortmund.

Möjlig startelva:
Romero
Varela Smalling McNair Blind
Schneiderlin Carrick
Mata Herrera Memphis
Martial

Midtjylland

I hemmamatchen tilläts danskarna dominera och verkligen visa vad de går för. Den chansen tog de helt klart, United gav dem fingret och Midtjylland tog hela handen. Flera offensiva pjäser imponerade med fina spetsegenskaper. Svenske Kristoffer Olsson var en av dessa och Olsson var inte sen med att kritisera Van Gaals mannar: ”Det är så svårt att säga när det är första gången man möter dem, man vet inte hur de brukar vara men det kändes som att de inte har någon riktig ledare. Det var mycket negativt men jag vet inte om det är mer än vanligt. Vi visste om att de är lite ”down” mentalt just nu och det tycker jag att vi utnyttjar”.

Citatet säger en hel del om hur lagen ser på United. Motståndarna blir inspirerade av Uniteds tafatta spel och svårigheter att få till positiva resultat, de ser en möjlighet att trycka ner ”storlaget” ytterligare. Utöver Olsson imponerade dels inhoppande Paul Onuachu med sin teknik och sitt självförtroende, men mest imponerade danske talangen Pions Sisto. Sisto bekymrade Uniteds backlinje matchen igenom med sin löpvillighet och hunger att ta sig fram. United borde nu ha koll på dessa herrar och vara medvetna om att det inte går spela ett halvdant försvarsspel mot dem.

Möjlig startelva:
Andersen
Romer Bodurov Hansen Novak
Sparv Kadlec
Olsson Hassan Sisto
Onuachu

Historik

Matchen i torsdags var första matchen lagen emellan och i den historiska statistiken lagen emellan har Midtjylland ett övertag med andra ord. En intressant aspekt är det faktum att Daley Blind och Petter Andersson var lagkamrater i FC Groningen, dit Blind var utlånad 2010. Petter Anderssons, den forne stortalangen från orten med det vackra namnet Ljusvattnet, fotbollskarriär har präglats av tunga skador och han är även nu knäskadad och missar dubbelmötet mot United.

Matchfakta

Manchester United
Midtjylland

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, sextondelsfinal, 2:2
Match 1: Midtjylland – United 2-1
Tid: Torsdagen den 25 februari 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Istvan Vad [Ungern]
• assisterande: Albert, Berettyan
• målområde: Szabo, Erdos
• fjärde: Viszokai
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador: Darmian (axel, inget datum)
De Gea (knä, 28 februari)
Fellaini (hamstring, inget datum)
Johnstone (skadad, inget datum)
Jones (skadad, inget datum)
Keane (ljumske, inget datum)
Rooney (knä, april)
Schweinsteiger (knä, mars)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, mars)
Young (ljumske, inget datum)
Tveksamma: Borthwick-Jackson (skadad)
Lingard (ljumske)
Rojo (matchform)
Smalling (oklar status)
Avstängda:
Otillgänglig: Januzaj (cup-tied)
Position: 5:e | 11-8-7 | 33-24 | 41
Bästa målskytt: Martial, Rooney (7)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V 29/1 Derby B FA 3-1
V 2/2 Stoke H PL 3-0
O 7/2 Chelsea B PL 1-1
F 13/2 Sunderland B PL 1-2
F 18/2 Midtjylland B EL 1-2
V 22/2 Shrewsbury B FA 3-0

Midtjylland

Skador:
Tveksamma: Andersson (knä)
Dahlin (knä)
Avstängda:
Position: 3:e | 9-4-4 | 26-14 | 31
Bästa målskytt: Duelund, Rasmussen (4)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
O 10/12 Club Brugge H EL 1-1
O 1/2 AIK N TR 0-0
O 4/2 IFK Göteborg N TR 2-2 [1]
O 9/2 Malmö N TR 1-1
V 13/2 Horsens H TR 4-2
V 18/2 Manchester United H EL 2-1
[1] Göteborg vann 8-7 på straffar.

United mot Midtjylland

Totalt: 1 0-0-1 1-2
Hemma: 0 0-0-0 0-0
SENASTE MÖTENA
F 2016-02-18 B EL 1-2

United mot Danmark

Totalt: 7 4-1-2 20-7
Hemma: 3 2-1-0

Midtjylland mot England

Totalt: 5 3-1-1 5-3
Borta: 2 1-1-0

Domare: Istvan Vad

M
EL 2015/16: 2 6 0 0 0
EL 2014/15: 3 14 2 0 1
EL totalt (kval exkluderat): 22 81 5 2 2
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS