Shrewsbury – United 0-3: United till kvartsfinal

United tog sig vidare i FA-cupen via en mycket stabil 0-3-seger i bortamatchen mot Shrewsbury Town, normalt hemmahörande i League One. Nivåskillnaden mellan lagen var också tydlig matchen igenom.

Louis van Gaal valde, som väntat, att matcha ett starkt lag trots att motståndarna Shrewsbury håller till i bottenträsket av League One. Anledning är såklart att holländaren är oerhört pressad och ett uttåg ur cupen skulle rimligtvis innebära att ledningens förtroende för honom till sist skulle vara lika med noll. Tre förändringar genomfördes dock från det lag som förlorade mot Midtjylland förra veckan. Varela, Borthwick-Jackson och Schneiderlin klev in istället för Love (cup-tied), McNair och Carrick.

United tog tidigt kommandot i matchen och släppte det sedan aldrig. Shrewsbury hade inte mycket att sätta emot och kunde bara se på när United rullade boll. Målchansskapandet lät dock vänta på sig inledningsvis. Uniteds första heta läge kom först efter nästan trettio minuters spel då Depay fick bollen i en central position och snabbt hittade vidare till Martial. Fransmannen tar emot fint och får på ett lågt avslut mellan en försvarsspelares ben. Leutwiler är dock med på noterna och räddar med en snabb fotparad som får bollen att gå rakt upp i luften och visst hade den gått i mål om inte en hemmaspelare hade lyckats nicka undan den.

Knappt sju minuter senare kommer Uniteds ledningsmål. Efter en bortrensad hörna hämtar Borthwick-Jackson bollen och slår sedan en fantastisk kross mot motsatt planhalva dit Schneiderlin förflyttat sig. Han vinner duelllen och nickskarvar bollen in i straffområdet. Smalling har dröjt sig kvar efter hörnan och är omarkerad. Han väntar in studsen och precis när försvararen tagit sig dit så slår han en studsande boll som letar sig i nät.

Precis före halvtid är det dags igen. United har fått ett frisparksläge bara en till två meter utanför straffområdet, i nivå med Leutwiler vänstra stolpe. Depay och Mata står framför bollen och det är den senare som kliver fram och slår en kraftigt skruvad frispark som går knappt över muren för att sedan dyka väldigt mycket och passera mållinjen tämligen nära backen.

Matchen punkteras definitivt 15 minuter in i den andra halvleken. I samband med en spelvändning får Mata bollen nere till vänster, inte långt ifrån motståndarnas hörnflagga. Från den positionen spelar Mata bollen snett inåt bakåt till Herrera. Denne befinner sig då i utkanten av straffområdet och får, med Shrewsburyögon sett, alldeles för lång tid på sig i en så farlig position. Det finns gott om alternativ för Herrera, som väljer att slå ett inlägg mot den bortre stolpen. Lingard har löpt sig fri på den ytan och slår tämligen enkelt in bollen mellan benen på Leutwiler.

Uniteddominansen hade mycket väl kunnat rendera i fler mål, men det stannade vid 3-0 och van Gaal kan sova lugnt under ytterligare några nätter. Statistiken visar hur United dominerade matchen från första till sista stund. Eller vad sägs om 76 procents bollinnehav och 2-25 i antal avslut? Med det sagt så är det ju så här det ska se ut när det skiljer två och en halv division mellan två lag. Hursomhelst så får vi hoppas att United kan hämta ny kraft och kanske lite självförtroende inför returen mot Midtjylland och, än viktigare, helgens möte med Arsenal i ligaspelet.