United – Midtjylland 5-1: En återupplivad holländare samt en succédebutant

Embed from Getty Images
På förhand var det en ångestmatch deluxe, där Midtjylland hade det mesta att vinna och där alla utomstående supportrar och journalister på förhand filat på hånande kommentarer riktat mot United. De fick dock hålla tillbaks dessa syrliga passningar då United totalt pulvriserade danskarna över nittio minuters spel. Matchen som slutade 5-1 kan summeras med att Memphis Depay stor show men även att Marcus Rashford stod för en fantastisk debut.  

United drabbades av en rad avbräck redan till matchtruppen, till matchstart föll ytterligare en given startspelare bort i form av Anthony Martial som tvingades kasta in handduken. Ersättare blev istället 18-årige Marcus Rashford, som ställdes inför sin A-lagsdebut på ett Old Trafford i en avgörande Europa-cupmatch. Häftigare debut kan en yngling knappast få. Möjligtvis en match i den där andra Europa-turneringen som jag glömt namnet på…

Första halvlek inleddes med kraftig United-dominans. Det var United som hade bollen och det var United som ganska omgående började rada upp anfall vilket bådade gott. Guillermo Varela och Joe Riley var frejdiga och fullföljde med överlappslöpningar för fulla muggar. Piggaste spelarna i United var annars klart Juan Mata och kanske framförallt Memphis Depay som stundtals (övergick senare till permanent) hade lekstuga ute på sin vänsterkant. Trots hemmadominansen lyckades Midtjylland sticka upp vid ett tillfälle, och då blev det givetvis mål.

Embed from Getty Images
Precis som förra torsdagen var det Pione Sisto som gjorde det på egenhand. Den danske stortalangen vände enkelt bort Daley Blind och satte sedan fart, han skottfintade omkull Michael Carrick och placerade in bollen intill bortre stolpen sådär retfullt nära Romeros fingertoppar. 0-1 var ett faktum och nu ställdes hemmalaget inför ytterligare prov. United gaskade dock ganska omgående upp sig och tog omedelbart tag i spelet igen. Memphis fortsatte med sin dominans och spelade in en hård boll efter marken som Nikolay Bodurov olyckligtvis stötte in i eget mål och plötsligt var det 1-1.

United skapade nu chans på chans. Rashford prickade stolpen med en nick, Memphis hade några inspel och avslut, Schneiderlin både nickade och cykelsparkade. Alla utan utdelning. Sedan klackade Memphis en retfull tunnel på André Römer och bollen letade sig fram till Ander Herrera som blev nedsparkad av samme stackars Römer. Domaren tvekade inte när han pekade på straffpunkten. En gyllene chans för 2-1 strax innan paus. Juan Mata klev fram och placerade bollen lågt i målvaktens högerhörn, det läste Mikael Andersen och kunde peta ut bollen till hörna.

Om första halvlek var dominerad av hemmalaget, så var det egentligen bara spel på en planhalva i andra halvlek. Nu var det bara en tidsfråga innan målen skulle börja trilla in. Men tiden började ticka och United lyckades inte få till avsluten. Schneiderlin var återigen framme vid ett inlägg men fick bollen utanför och Herrera missade en nick som borde inneburit ett givet mål. Memphis skapade ständigt oro med sin dribblingsbenägenhet och självförtroendet kokade nästan över och rann ut ur öronen på holländaren, han lyckades med i stort sett allt han tog sig för.

Embed from Getty Images
Tillslut kom så det förlösande 2-1-målet. Juan Mata hann upp en djupledsboll inne i straffområdet och satte på en touch bollen snett bakåt till Rashford som distinkt tryckte in bollen i nät – vilket succédebut! Av bara farten tryckte United på medan Midtjylland blev allt mer nedtryckta i Andersens knä. Det dröjde dock ytterligare innan Rashford återigen hittade nätet, denna gång suveränt framspelad av Varela från högerkanten. Rashford placerade sig på nytt rätt i straffområdet och satte distinkt 3-1, succé var ordet.

Tappen ur tunnan brukar man säga. Nu gick luften ur danskarna fullständigt. 4-1 kom via en Ander Herrera-straff, efter att Memphis prickskjutit Kina Hansens hand och domaren återigen pekat på straffpunkten. Tidigare hade Jesse Lingard blivit nekad en straff och istället blivit varnad för filmning, denna gång kunde dock inte den ungerska domaren blunda för handsen och denna gång resulterade straffen i ett mål. 5-1 kom även innan matchen var över. Memphis Depay fick slutligen göra mål efter flertalet försök, och det var extremt vackert dessutom. Memphis hade nyss fått Römer utvisad och i situationen efter klev han in från sin vänsterkant och smällde in bollen intill första stolpen, helt otagbart för Andersen.

Efter 0-1 var frågan om United skulle lyckas vända och göra minst två mål. Det gjorde de, det fortsattes trumma på under hela matchens gång och Midtjylland orkade inte stå emot. Mycket beröm ska ges till Memphis Depay, Juan Mata och även Marcus Rashford. Memphis totala lekstuga har redan nämnts. Mata tog verkligen ansvar i detta unga och orutinerade United-lag och styrde offensiven med järnhand. Rashford gjorde två mål och visade fina egenskaper i sin roll som ensam anfallare. 18-åringen har både snabbhet, styrka och näsa för mål, vilket osökt får mig att tänka på en ung Danny Welbeck. Till helgen väntar nu Arsenal där det kommer bekännas färg på allvar, då är det inte Shrewsburys eller Midtjyllands nivå vi snackar om.

Matchfakta

Manchester United 5
Midtjylland 1
Totalt: 6-3

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa Leaguesextondelsfinal, 2:2
Tid: Torsdagen den 25 februari 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 58 609
Domare: Istvan Vad [Ungern]
• assisterande: Albert, Berettyan
• målområde: Szabo, Erdos
• fjärde: Viszokai

Matchhändelser

27 Pione Sisto 0-1
32 Nikolay Bodurov (självmål)
Assist: Memphis
1-1
35 Filip Novak
42 Andre Romer
43 Juan Mata (straffmiss)
63 Marcus Rashford
Assist: Mata
2-1
72 Jesse Lingard
75 Marcus Rashford
Assist: Varela
3-1
87 Kian Hansen
87 Ander Herrera (straff)
Assist: Memphis
4-1
89 Andre Romer
Orsak: Två varningar
90 Memphis Depay
Assist: Rojo
5-1

Manchester United

Romero
Varela, Carrick, Blind, Riley
Herrera, Schneiderlin
Lingard, Mata, Memhpis
Rashford

Rojo för Riley (79)
Pereira för Lingard (86)
Poole för Herrera (90+1)

Avbytare: Castro Pereira, McNair, Love
Manager: Louis van Gaal

Midtjylland

Andersen
Romer, Hansen, Bodurov, Novak
Sparv
Hassan, Olsson, Poulsen, Sisto
Urena

Onuachu för Urena (46)
Kadlec för Hassan (67)
Pusic för Olsson (79)

Avbytare: Dahlin, Jensen, Nielsen, Royer
Manager: Jess Torup

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS