Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Arsenal 3-2: Stor show av Rashford!

Manchester United stod i går för en stark prestation då Arsenal besegrades på Old Trafford med 3-2. Unge Marcus Rashford utmärkte sig med två vackra mål och en fin framspelning. Framförallt var det en gedigen laginsats där alla kämpade hårt för att ta tre poäng. För bortalaget var det ett tungt bakslag i titelracet. De är nu fem respektive tre poäng bakom serieledarna Leicester och ligatvåan Tottenham Hotspur.

United startade med ett fullt väntat lag, där Rojo startade som vänsterback. För Arsenal fick Welbeck förtroendet framför Giroud och Gabriel spelade istället för Mertesacker. Hemmalagets bänk var full av yngre spelare, såsom Fosu-Mensah, Riley och Weir.

Matchens första chans föll till gästerna då Özil, vackert, spelade fram Monreal. Vänsterbackens avslut gick rakt på de Gea, som snabbt var ute och stängde skottytorna. Arsenal hade i början av matchen ganska lätt att ta sig fram på vänsterkanten och vid chansen var Varela och Carrick väldigt passiva. Några minuter senare blev Rashford fälld efter en fin soloräd längs vänsterkanten. Frisparken, från Depay, gick emellertid rakt på Cech. Sanchéz fick kort därefter en skottchans i straffområdet (efter ett anfall längs vänsterkanten), men skottet gick utanför.

I den 29 minuten spelade Herrera ut bollen till Varela. Uruguayanen slog inlägget på ett tillslag och Gabriel styrde bollen rakt ut mot en anstormande Rashford. Den unge engelsmannen gjorde inget misstag och placerade in bollen, högt, i Cechs vänstra hörn.

Två minuter senare anföll Lingard från högerkanten. Engelsmannens pass nådde Mata, vilken slog bollen i djupled. Varela hann precis upp bollen och nickade snyggt fram den till Lingard, vilken vände upp och slog ett fint inlägg från högerkanten. Rashford hade hittat sin position mellan mittbackarna och nickskarvade snyggt in 2-0 (ett enkelt mål enligt den för dagen vresige och löjlige Niva i Tv-studion). På Arsenals bänk satt den gamle mittbacken Steve Bould och misströstade. Arsenals försvarsspel lämnade en hel del att önska vid båda målen, men Rashfords nickskarv vid 2-0 höll hög klass, särskilt då en betänker att han gjorde sin PL-debut mot kvalificerat motstånd.

Med fem minuter kvar till halvtid fick Arsenal en av många frisparkar denna eftermiddag. Från central position slog Özil bollen mot mål och Welbeck kunde, vackert, nickskarva in 2-1. Sett ur hemmalagets perspektiv var markeringen från Schneiderlin och Rojo bristfällig. Främst fransmannen tappade fokus från Welbeck och tittade bara på bollen vid denna situation. Bollen gick i mål ganska centralt, men snabbheten överraskade de Gea.

I början av andra halvlek fick både Schneiderlin och Depay ett par halvchanser, men skotten avvärjdes av en täckande Sanchéz och genom Cech. Nämnas skall också att Rojo fick bryta matchen i den 50 minuten på grund av skada. Van Gaal blev därmed tvungen att ge debut åt den unge holländaren Fosu-Mensah.

I den 64 minuten gjorde United 3-1 efter ett snyggt anfall. I en kontring spelade Mata ut bollen mot Rashford. Engelsmannen anföll från högersidan, vände snabbt upp vid straffområdet och slog ett pass bak i banan mot Herrera. Spanjorens skott touchade Koscielny och ställde Cech fullständigt. Arsenals försvarsspel var även vid detta mål bristfälligt. Bland annat kan noteras att Matas löpning åt vänster i straffområdet i det närmaste gick onoterad förbi.

Lyckan blev emellertid kort för hemmalaget eftersom Arsenal reducerade till 3-2 i den 69 minuten. Schneiderlin lyckades inte rensa bort en boll och Sanchéz slog i det efterföljande anfallet ett inlägg, vilket försvaret i United inte kunde slå bort. Det tama försvarsspelet ledde till att de Gea fick rädda Welbecks avslut. Spanjoren var dessvärre chanslös på Özils retur som gick, via banan, i mål upp vid de Geas högra kryss.

Med en kvart kvar av matchen hade till och med van Gaal tröttnat på Arsenals många frisparkar och domarens märkliga insats (Gult kort på Özil i första halvlek, någon?). För att symbolisera hur lätt bortalagets spelare föll i närkamperna lade han sig helt enkelt ner framför fjärdedomaren Dean. Wenger, vilken i det närmaste stått och talat med Dean i hela matchen, måste ha känt sig nöjd med att äntligen ha fått lite sällskap vid sidlinjen. Kul med lite engagemang från van Gaal, även om situationen blev komisk. Noteras skall att han, tilltaget till trots, hade ett stadigt grepp kring både penna och anteckningsblock.

Trots situationen uppträdde Arsenal efter målet med förvånansvärt låg intensitet. Det enda de lyckades skapa var ett nickläge för inbytte Giroud (pass från Sanchéz). United lyckades, det unga laget till trots, försvara sig väl och bortalaget lyckades aldrig etablera något bättre anfallsspel. Under de sista femton (inklusive övertid) minuterna bytte van Gaal in både Januzaj och debuterande Weir.

Sammanfattningsvis var det en stor seger för United, särskilt eftersom de saknade 14 spelare. Bäst var naturligtvis Rashford med sin snabbhet och vilja till att utmana. Beröm skall också ges till Mata och Herrera som lyckades leverera ett antal fina pass i offensiva lägen. Depay uppträdde under matchen med ett större självförtroende och lugn än på länge. Förvisso gjorde han inga större prestationer offensivt, men han slog inte heller bort några bollar och höll i den i de lägen han skulle. Carrick uppträdde, positionen till trots, med stort lugn och läste i stort spelet fint under hela matchen. Domare Pawsons insats var tyvärr mindre bra. Otaliga avblåsningar för mindre förseelser och ett uteblivet kort på Özil i första halvlek är bara en del av en dålig insats. Slutligen var det tröttsamt att se hur Wenger ständigt tillåts stå nere vid fjärdedomaren och ge kommentarer. Här borde domarkåren agera mer resolut mot en av sportens största piplisor.

Matchfakta

Manchester United3
Arsenal2

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 27
Tid: Söndagen den 28 februari 2016, 15.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 329
Domare: Craig Pawson
• assisterande: Betts, Perry
• fjärde: Dean

Matchhändelser

9Guillermo Varela
22Michael Carrick
29Marcus Rashford
Assist: Varela
1-0
32Marcus Rashford
Assist: Lingard
2-0
40Danny Welbeck2-1
65Ander Herrera
Assist: Rashford
3-1
69Mesut Ozil3-2
71Aaron Ramsey
72Ander Herrera
73Mohamed Elneny
90+1Mesut Ozil
90+2Adnan Januzaj

Manchester United

De Gea
Varela, Carrick, Blind, Rojo
Schneiderlin
Lingard, Herrera, Mata, Memhpis
Rashford
Fosu-Mensah för Rojo (55)
Januzaj för Rashford (80)
Weir för Herrera (90+4)
Avbytare: Romero, McNair, Pereira, Riley
Manager: Louis van Gaal

Arsenal

Cech
Bellerin, Gabriel, Koscielny, Monreal
Coquelin, Ramsey
Welbeck, Ozil, Sanchez
Walcott
Giroud för Walcott (63)
Elneny för Coquelin (70)
Iwobi för Welbeck (83)
Avbytare: Ospina, Gibbs, Mertesacker, Campbell
Manager: Arsene Wenger