Officiellt: Videobedömning testas senast 2017/18

Nu är det officiellt: Utökad videobedömning kommer till fotbollen. Senast säsongen 2017/18 kommer ett system där domarna har tillgång till repriser att testas. Detta meddelas efter IFAB:s möte årsmöte.

För de som inte känner till det är det IFAB (International Football Association Board) som skriver fotbollens regelbok. IFAB, som består av representanter för fotbollsförbunden i England, Skottland, Wales och Nordirland samt Fifa, har alltid varit konservativa men har den senaste tiden öppnat för nymodigheter. Nyligen introducerades ju mållinjeteknologi.

Domarna kommer att kunna få hjälp i fyra olika situationer: mål, utvisningar, straffar och situationer med misstagen identitet. Videobedömning kommer att kunna initieras antingen av domaren på planen eller av videodomaren. Däremot är det i detta skede inte aktuellt att ge tränarna chansen att utmana domslut.

Man förväntar sig inte 100 procent korrekta beslut i alla situationer. Istället är målsättningen att uppenbart felaktiga och potentiellt matchavgörande beslut ska undvikas.

IFAB har också beslutat lätta på reglerna för målchansutvisning. I framtiden ska försvarare som med en tackling i straffområdet uppenbart försöker vinna bollen inte straffas med en utvisning. Målchansutvisning kommer dock fortsatt att tillämpas när försvarare drar i, knuffar eller håller i motståndaren. Och givetvis kommer tacklingar som i sig är utvisningsberättigade fortsatt att ge utvisning.

Vidare beslutade man att testa att tillåta ett fjärde byte i matcher som går till förlängning. Detta kommer dock initialt att testas i liten skala.

De nya reglerna kommer att introduceras den 1 juni 2016 då den nya regelboken börjar gälla. Den nya regelboken kommer att innebära den största förändringen av regelboken någonsin. Under en period på 18 månader har IFAB under ledning av den förre domaren David Elleray arbetat för att förtydliga och förenkla reglerna samt ta bort inkonsekvenser i regelboken.

Uppdaterat och förtydligat med information från Fifa.

Källa: FifaBBC


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS