Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Du måste vinna

Louis van Gaal höll idag presskonferens tillsammans med Chris Smalling inför Manchester Uniteds bortamatch mot Liverpool i Europa League imorgon.

Louis van Gaal:

 • Stora matcher? ”Du måste vinna. I båda fallen tycker jag, det är ingen skillnad. Men Liverpool mot Manchester United är alltid en stor match, historiskt. Och framför allt nu när båda lagen slåss för en Champions League-plats.
 • Fem i rad mot Liverpool? Van Gaal har chansen att bli första Unitedmanager som lyckas med det. ”Då är jag också i böckerna med ett bra rekord.” Han ville inte diskutera varför United har lyckats så bra mot Liverpool – då skulle det vara lättare för Liverpool att förbereda. ”Jag vill vinna varje match, när jag förlorar är jag väldigt besviken. Ni kan se det på mitt kroppsuttryck. Det är märkligt att vi har vunnit så många gånger i rad mot Liverpool. Men det är också bra för mig, när jag slår lag som Liverpool uppskattar fansen det mer. Jag hoppas att vi ska vinna mot Liverpool för femte gången och sjätte gången, men mer för fansen än mig själv.” Förberedelserna är inte annorlunda mot Liverpool än andra lag. ”När vi vinner mot Liverpool är jag väldigt glad, men inte gladare än om vi hade vunnit mot West Brom.
 • Ändringar i laget? ”Du får inte glömma att jag alltid kommer att välja det som i mina ögon är det bästa laget för motståndaren. Trots det sätter jag ibland ungdomar i laget, då tycker jag att det är bästa laget. Jag måste också hantera schemat, ibland sparar jag spelare, jag roterar. Men då är det också det bästa laget. Spelaren jag jämför med är väldigt trött.
 • Skadeläget:Valencia kommer tillbaka, Schweinsteiger kommer tillbaka, många spelare kommer tillbaka i mars. Men när de kommer tillbaka är det inte enkelt att bestämma att de klarar rytmen i Premier League. Schweinsteiger har bara en träning med oss, Valencia har en vecka. Så Valencia har chansen att vara på bänken, men inte spela en match.” Frågan nämnde Cameron Borthwick-Jackson men han diskuterades inte i svaret.
 • Om England: ”Fotboll i England är djup i människors liv. Jag har märkt det också i Spanien och Tyskland, men mindre djupt än här. Det är fantastiskt. Det är också en anledning till att jag ville komma hit. Man kan se klubbens hjärta och känslan att de är med dig, det är bra för spelarna men också managern tycker jag.
 • Om Liverpool: ”Många tänker att de är fienden. Jag tänker inte så. Jag tänker att de är en motståndare, många fans vill slå motståndaren.
 • Klopp ville möta United?Jag tycker att när du spelar i Europa League är det mer troligt att möta lag från andra ligor. Det är därför den finns. Nu möter vi samma lag som vi normalt möter i Premier League. Men det är också en signal att Premier League är stark för många klubbar spelar i Europa League. Det kan vara att vi på några veckor möter Liverpool fyra gånger, jag tycker inte det är normalt.
 • Om Premier League och Europa:Andra lag spelar i Champions League. Du pratar om Manchester United och Liverpool. Vi gillar att spela i Europa League. Sex klubbar representerar England, ni måste vara stolta över det, inte många länder har så många lag. I fotboll är det normalt. Det är inte normalt att ett lag dominerar 20 år i rad, mästare. Du lever i dåtiden.
 • Om Europa League:Jag märker att ni har en annan attityd [i England]. Manchester Uniteds fans uppskattar. Hur många fans tror du vi har mot Liverpool, jag tror igen 75 000. Jag tror också att Liverpool har sålt ut. Det är väldigt viktigt för båda lagen. Fansen vill se duellen mellan oss.
 • Avgör viljan?Det är alltid så, i varje match. Du måste visa att du vill det mer än din motståndare. Det är också en plikt. Du måste förbereda dig för tiden du ska spela matchen, så att du är bättre än motståndaren. Förberedelserna startar redan en dag före matchen. Man kan inte bara fokusera på stunden då matchen börjar, det är en process. Jag och min stab hjälper till med förberedelserna. Dagen då du måste prestera har spelarna den svåraste uppgiften av alla.
 • Om supportrarna:Jag har förklarat det. För fansen, för omgivningen är det större. Men för mig, nej. Vi måste vinna varje match. När vi förlorade mot West Brom var jag väldigt besviken. Då kan jag vara lika besviken som när vi förlorade mot Arsenal. Som en manager kan jag föreställa mig det, för Arsenal har andra egenskaper än West Brom. Liverpool har ett väldigt bra lag, spelare på hög nivå, Klopp får de att spela som ett lag, så det är svårare att vinna mot Liverpool tycker jag. Förstår ni varför jag kan vara mindre besviken vid en förlust mot ett sånt lag?

Chris Smalling:

 • Om att möta Liverpool: ”Det spelar ingen roll om det är ligan eller cupen. Det är en match vi ser fram emot, framför allt efter besvikelsen efter i söndags. Ofta i de här matcherna är det frenetiskt de första 20 minuterna. Du vill få in en bra tackling mot din anfallare. Jag ser fram emot det.
 • Om Van Gaals attityd: ”Det är bra att managern ser det från en taktisk synvinkel. När du går ut på planen är det känslorna som driver dig.
 • Om att eventuellt missa Champions League:Det var så första gången. Vi har en annan väg i Europa League för att se till att det inte händer igen.

Tolkat via livestream.