Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag!

Den viktigaste matchen i fotbollshistorien börjar om några timmar. Så är det förstås inte men timmarna före en match mellan Manchester United och Liverpool känns det alltid som att den stundande matchen är den viktigaste i fotbollshistorien.

Kvällens match är ju bara den första av två, unikt inför en match mellan United och Liverpool. Inte bara är kvällens match det första mötet i någon europeisk cup det är också första gången klubbarna möt i ett dubbelmöte. Klubbarna har aldrig mötts i semifinal i ligacupen och man stötte aldrig på varandra i ligacupen på den tiden när de tidiga omgångarna avgjordes över två matcher.

Det närmaste vi kommer är några FA-cupmöten som har gått till omspel. Liverpool vann i omgång 2 1898 och i omgång 1 1921. United vann i semifinalerna 1979 och 1985. United är förstås bäst totalt, oavsett om man räknar alla matcher eller bara cupmatcher. I de viktigaste matcherna, finaler och semifinaler i FA-cupen, är United hundraprocentiga medan Liverpool har vunnit finalerna i ligacupen.

Kvällens domare är en kortglad herre, åtminstone har han den senaste tiden viftat med korten i tid och otid. Det skulle inte överraska om det blir en utvisning ikväll.

https://twitter.com/PeterBolton3/status/707821528923172864/photo/1

Det som ger United fördelen i de inbördes mötena är att United är mycket bättre på Anfield än Liverpool på Old Trafford. United har vunnit 26 gånger i Liverpool medan Liverpool bara har 17 segrar i Manchester.

Matcherna på Anfield kan skapa oväntade hjältar. I december 2002 var det Diego Forlan som klev fram.

I mars 2007 var det John O’Shea som blev hjälte.

Och i januari 2016 fick vi kanske den allra mest oväntade hjälten…

Louis van Gaal har kanske inte så många vänner kvar längre. Men om hans Liverpoolvoodoo håller i sig kommer han alltid att kunna peka på någonting gott. Förra året på Anfield stod Van Gaals lag, i alla fall i första halvlek, för en av de bästa prestationerna på Anfield någonsin. Juan Mata blev inte utvisad den dagen.

We’ll be running ’round Old Trafford with twenty,
We’ll be running ’round Old Trafford with twenty,
We’ll be running ’round Old Trafford, running ‘round Old Trafford, running ‘round Old Trafford with twenty.

Singing what!?

Singing we knocked the Scousers of their perch,
Singing we knocked the Scousers of their perch,
Singing we knocked the Scousers, we knocked the Scousers, we knocked the Scousers of their perch.