Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Leicester behåller greppet

Shinji Okazaki slog till med en cykelspark och Leicester behåller sitt fempoängsförsprång i Premier League. I cupen var det tungt för storlagen.

Manchester Uniteds chanser att nå Champions League ökade, trots att man inte spelade någon ligamatch. Manchester city åkte nämligen på en oväntad poängförlust i Norwich och om United vinner i derbyt på måndag skulle man bara vara en poäng bakom city.

Vi konstaterar också att Gianluigi Buffon har en bit kvar till Edwin van der Sars nivå.

Arsenal och Chelsea utslagna ur cupen

Tre av de största engelska klubbarna hade chans att nå semifinal i FA-cupen. Manchester United ordnade som bekant omspel mot West Ham och med det lyckades man faktiskt bäst av storlagen. Både Arsenal och Chelsea lämnade nämligen cupen i helgen.

Kvartsfinalspelet började på fredagskvällen då Crystal Palace efter stort besvär tog sig till Wembley via en bortaseger mot Reading. Palace dominerade stort med 23-10 i skott och 15-3 i hörnor. Reading försvarade sig dock förtjänstfullt. I den 86:e matchminuten kunde dock Cabaye spräcka nollan på straff. Förre Unitedspelaren Fraizer Campbell satte sedan 2-0 på tilläggstid.

Everton hade fördel av hemmaplan mot Chelsea och det blev en tät match med få målchanser. Länge såg det ut att bli mållöst men Romelu Lukaku spräckte nollan med ett drömmål, då han tog sig förbi fyra Chelseaförsvarare innan han behärskat satte bollen i nät. Lukaku sköt 2-0 kort därefter, fint framspelad av Barkley.

I slutskedet såg Chelseas Diego Costa äntligen det röda kortet efter en eftersläng mot Barry. Costa fick sitt andra gula kort för tilltaget men han var inte nöjd där utan skallade därefter Barry. På tevebilderna såg det ut som att Costa bet Barry men det har förnekats av båda spelarna. FA tycker dock att en matchs avstängning skulle vara otillräckligt för Costa och anklagar honom för olämpligt uppträdande efter utvisningen. Fotbollsförbundet passar också på att anklaga Costa för en gest mot Evertons supportrar efter den första halvleken.

Barry själv blev varnad för sin tackling mot Costa och tog en ny varning två minuter senare.

Två utvisningar där och en utvisning borde det också ha blivit för Arsenals Gabriel i kvartsfinalen hemma mot Watford. Gabriel hoppade brutalt in med dubbla fotsulor mot Troy Deeney, mitt framför domaren Andre Marriner. Domaren tyckte dock inte ens att tilltaget förtjänade en frispark. Ett skandalöst dåligt domslut.

https://twitter.com/DanielHarris/status/709016272416206850

Arsenal dominerade matchen men de var bedrövliga i sina avslutningar (20-7 i skott, men bara fyra avslut på mål). Ighalo, med ryggen mot mål, fick bollen av Deeney efter ett inkast och vände snyggt om i tryckte bollen i nät i början på andra halvlek. Deeney spelade sedan fram till Guedioura som drog iväg ett stenhårt skott rätt upp i klykan och 2-0 var ett faktum.

Hemmalaget var sedan håglösa, tills Danny Welbeck helt plötsligt trollade fram en behärskad avslutning då han skruvade in bollen vid den bortre stolpen. Då återstod det ett par minuter plus tilläggstid och Arsenal såg för en stund ut som världens bästa lag igen (de gör ju det ibland). De fick också en jättechans att kvittera men Danny Welbeck såg helt plötsligt ut som Danny Welbeck igen.

Okazaki cyklade Leicester mot titeln

Tottenham hade fördelen att möta Aston Villa och det är ju nästan samma sak som tre garanterade poäng. Mycket riktigt, Alli hittade Kane två gånger på vardera sida av pausen och Villa är snart i Championship även i teorin.

Leicester gick därmed in i kvällens match mot Newcastle med bara två poäng ner till Spurs. Newcastle hade inför matchen skickat ut Steve McClaren och ersatt med Rafael Benitez, i ett hopp om att undvika Championship. Skulle det innebära ett lyft för Newcastle? Skulle det vara nervöst i Leicester? Möjligen.

Men Leicester gör såna där saker som mästarlag brukar göra. De vinner såna där matcher som mästarlag brukar vinna. Mitt i första halvlek nickade Jamie Vardy, i offsideposition, bollen till Shinji Okazaki som satte bollen i nät med en bicykleta.

Embed from Getty Images

Det blev sedan en nervös affär med få heta målchanser och Leicester kunde hålla undan. Tre oerhört viktiga poäng och fem poäng ner till Tottenham när det återstår åtta matcher.

https://twitter.com/UtdRantcast/status/709472489315901440

Den här kolumnen skiftar dock sin lojalitet från Leicester till Tottenham. Leicester hade nämligen utrustat sin publik med avskyvärda klappor. Sånt kan givetvis inte tolereras.

Kommande motståndare

United möter Liverpool på torsdag. De var spellediga i helgen.

John och jag kunde ha varit lediga i eftermiddag” sa Joe Hart om Norwichs målvakt John Ruddy efter den mållösa matchen mellan Norwich och Manchester city. Norwich fick en chans då Bamford prickade ribban men det var i stort sett allt. Man kunde nästan tro att det var Manchester United som spelade. Vi fortsätter att imponeras Pellegrinis vilja att spela Manchester city till Europa League!

På söndag åker United till City of Manchester Stadium och vi får gå tillbaka till 1980-talet (eller möjligen tidigt 1990-tal) för att hitta ett Manchesterderby mellan två så dåliga lag. Nya, är tiderna.

Några korta

 • Bournemouth tog ledningen tre gånger hemma mot Swansea, vilket var tillräckligt för seger då walesarna bara orkade kvittera två gånger. Bournemouth har i praktiken säkrat nytt kontrakt, inte ens åtta förluster av åtta lär skicka Bournemouth till Championship. Mycket imponerande av Eddie Howes mannar.
 • Ja, det blev visst bara en kort den här gången.

Annorstädes

Efter stor dramatik är det nu klart att PSG är franska mästare 2016. Titeln säkrades efter 9-0 borta mot Troyes. Zlatan Ibrahimovic gjorde fyra mål och en assist och bekräftade därefter att han kommer att lämna PSG efter säsongen. Ja, om de inte ersätter Eiffeltornet med en staty på Zlatan förstås. ”Jag tror ine att de kan ändra Eiffeltornet för min staty, inte ens folket bakom klubben. Men om de kan kommer jag att stanna här, det lovar jag er,” sa Zlatan. Vi kan se fram emot en silly season med massor av rykten om att Zlatan ska gå till United. Kan det hända? Givetvis. Kommer det att hända? Säg det.

Embed from Getty Images

Gary Neville har det tungt igen. I helgen var det derby borta mot Levante, sist i ligan. Det blev en tung förlust för Valencia, den fjärde på fem matcher. Förre Unitedspelaren Giuseppe Rossi sköt matchens enda mål. För Neville väntar nu Athletic Bilbao i Europa League på torsdag. Valencia måste vända underläge 1-0 från den första matchen för att kunna rädda säsongen.

Embed from Getty Images

Gianluigi Buffon höll nollan för tionde gången i rad när Juventus vann med 1-0 mot Sassuolo, nytt klubbrekord och med 926 minuter totalt är han nu bara tre minuter från rekordet i Serie A. Juventus har 18 vinster och en oavgjort på de 19 senaste ligamatcherna men toppar trots det bara ligan med tre poäng. Nu är ju det där rätt fattigt egentligen, säsongen 2008/09 höll Edwin van der Sar nollan för Manchester United 1311 minuter (14 matcher och lite till) i rad i Premier League.

Omgångens resultat

 • Norwich – Manchester city 0-0
 • Manchester United – Crystal Palace UPPSKJUTEN
 • Sunderland – Everton UPPSKJUTEN
 • Stoke – Southampton UPPSKJUTEN
 • Bournemouth – Swansea 3-2
 • West Ham – Watford UPPSKJUTEN
 • Arsenal – West Brom UPPSKJUTEN
 • Liverpool – Chelsea UPPSKJUTEN
 • Aston Villa – Tottenham 0-2
 • Leicester – Newcastle 1-0