Inför: Manchester city – Manchester United

Embed from Getty Images

Imorgon är det dags för det 171:a Manchesterderbyt då krisstämplade Manchester United åker till City of Manchester Stadium för att möta krisstämplade Manchester city. När spelschemat släpptes kändes det möjligen som en titelmatch men titeln är långt borta för Manchesterklubbarna och söndagens match handlar istället om att ta poäng för att nå Champions League.

Manchester city har förvisso redan vunnit ligacupen och de är fortfarande kvar i Champions League, medan United fortfarande har chansen att vinna FA-cupen. Men den här säsongen har inte varit vad Manchesterklubbarna hade tänkt sig. Både United och city har underpresterat grovt. Men ett derby är alltid ett derby och ett derby är alltid oerhört viktigt.

Manchester United

United gjorde ett tappert försök i torsdags men det slutade vid ett tappert försök. Man skulle kunna skylla på Varela, som sålde sig alldeles för billigt före Coutinhos mål, man skulle kunna skylla på De Gea som nog borde ha täckt sin första stolpe, men det skulle vara missriktad kritik. Liverpool fick, både på Anfield och på Old Trafford, massor av öppna lägen, till slut skulle de utnyttja ett av dessa. Felet är kollektivt, även om det vid just måltillfället var Varela och De Gea som felade.

Hur United reagerar på det är var och ens gissning. Man vet aldrig riktigt var man har Louis van Gaals United. När laget är uträknat händer det att man poppar upp med en fin insats, men lika ofta fortsätter misären.

Känslan är ändå att United har goda möjligheter att vinna imorgon om man spelar med samma intensitet som man gjorde i första halvlek i torsdags. United är inte bra men laget man möter imorgon är heller inte bra. Framför allt är city ett lag som inte gillar att behöva anstränga sig.

United har ungefär samma spelare tillgängliga som i torsdags. Det enda frågetecknet är Ander Herrera, som blev skadad kort inför Liverpoolmatchen. Van Gaal hade inga tydliga besked att ge: ”Jag vet inte, han tränade med mig i onsdags och var inte skadad.

Van Gaal vet att United måste vinna om man har några tankar på Champions League den här säsongen: ”Jag tror det, vi är nu fyra poäng bakom så du måste vinna annars är avståndet större och matcherna du har att spela är inte så många.

Som vanligt är de flesta spelarna i Van Gaals startelva givna, men några frågetecken finns det. De Gea står förstås i mål och utgångstipset blir ändå att backlinjen även imorgon blir Varela, Smalling, Blind och Rojo. Van Gaal visade dock missnöje med båda ytterbackarna i torsdags, så det ska inte uteslutas att Valencia eller Darmian går in i startelvan.

På det centrala mittfältet känns det som att Van Gaal, till mångas förtret, har bestämt sig för Carrick och Fellaini. Jag kan ju tycka – och jag tror att många håller med mig – Carrick och Fellaini borde vara fjärdeval och femteval bakom Schneiderlin, Herrera och Schweinsteiger men tyvärr är det Van Gaal som bestämmer.

Det skulle förvåna om den offensiva kvartetten inte är Mata, Lingard, Martial och Rashford. Dock frågetecken för vilka utgångspositioner spelarna får.

Möjlig startelva (4-2-3-1): De Gea; Varela, Smalling, Blind, Rojo; Carrick, Fellaini; Lingard, Mata, Martial; Rashford

Manchester city

Manchester city har underpresterat grovt den här säsongen. De har inte lyckats vinna två matcher i rad i ligan sedan de vann med 6-1 mot Newcastle och 5-1 mot Bournemouth i oktober. På de fem senaste ligamatcherna har de bara en enda seger och de mot hopplösa Aston Villa. De har bara två segrar mot lagen på övre halvan i tabellen, både mot Watford.

Managern Manuel Pellegrini vill dock inte veta av att det är en kamp om Champions League-platserna som gäller under säsongsavslutningen. Laget är ju bara tolv poäng bakom Leicester. ”Psykologiskt blir det väldigt viktigt att försöka vinna titeln. Vi tänker bara på att vinna nästa match och vinna titeln. Det är viktigt mot lagen som är nära dig i tabellen, att vinna de matcherna, men inget mer än det. […] Det är 21 poäng kvar att spela om så du vet aldrig vad som kommer hända.

Imorgon får Pellegrini klara sig utan lagkaptenen Vincent Kompany som gick sönder i tisdags och missar större delen av säsongsavslutningen. Kompanys mittbackskollega Nicolas Otamendi gick också sönder i tisdags men kan eventuellt spela imorgon. ”Vi får se med Otamendi [på lördagen]. Nico springer men det är en risk om han får en till smäll på samma ben. Vi kommer att bedöma honom på lördagen,” säger Pellegrini.

Saknas gör också De Bruyne, Delph och Nasri. Framför allt De Bruyne är förstås ett stort avbräck för city.

Trots att De Bruyne och Nasri saknas har det på slutet inte funnits någon plats i startelvan för Sterling, som blev citys dyraste spelare någonsin (ett rekord som slogs med värvningen av De Bruyne) när han värvades från Liverpool i somras.

Hart är förstås given i målet. På högerbacken står det mellan Zabaleta och Sagna, i mittförsvaret torde Mangala ersatta Kompany. Otamendi startar om han kan, annars blir det Demichelis. På vänsterbacken spelar Clichy.

Pellegrini varvar mellan 4-4-2 och 4-2-3-1. Mot United är utgångstipset att han väljer 4-2-3-1. Då blir det troligen Fernando och Fernandinho på det defensiva mittfältet med Toure framför. Navas och Silva tar hand om kantplatserna och Aguero startar förstås på topp. Alternativ finns framför allt i Sterling och Bony.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Hart; Zabaleta, Mangala, Otamendi, Clichy; Fernando, Fernandinho; Navas, Toure, Silva; Aguero

Historik

Derbyt på Old Trafford i höstas var en trist 0-0-match. Jesse Lingard prickade ribban och United borde ha fått en straff, det var i pricnip allt som hände på 90 minuter. För ett knappt år sedan vann United med 4-2 på Old Trafford i en av de bästa matcherna under Van Gaal.

Derbyt på City of Manchester Stadium förra året avgjordes då Chris Smalling drog på sig en utvisning efter två idiotiska varningar. Säsongen innan var United chanslösa, då city vann med 4-1.

Bättre minnen har vi av Sir Alex Fergusons sista bortaderby. United stod för en magnifik matchinledning och gick upp till 2-0 första halvtimmen efter två mål av Wayne Rooney. Efter en timme gör United mål igen genom Ashley Young men det underkänns av en horribel offsideavvinkning. Istället reducerar city på en kontring minuten senare. Med fem minuter kvar att spela kvitterar city genom Zabaleta. United får dock det sista skrattet då Robin van Persie stänker in en frispark på tilläggstid.

Övrigt

Oh every single one of us,
We fucking hate city,
We fucking hate city,
We fucking hate city,
Oh every single one of us,
We fucking hate city,
We fucking hate city.

Det känns som att 0-0-matchen från Old Trafford kan upprepas imorgon. United har förvisso ett desperat segerbehov men risken är överhängande att Van Gaal väljer en försiktig taktik. Pellegrini må snacka om titeln men han skulle sannolikt acceptera 0-0 på förhand. Oavgjort skulle vara dåligt för båda lagen men framför allt för United.

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 31
Tid: Söndagen den 20 mars 2016, 17.00
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Michael Oliver
• assisterande: Brooks, Beswick
• fjärde: Marriner
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Johnstone (skadad, inget datum)
Jones (skadad, inget datum)
Keane (ljumske, slutet april)
Rooney (knä, april)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Tveksamma: Borthwick-Jackson (skadad)
Herrera (ljumske)
Young (ljumske)
Avstängda:
Position: 6:e | 13-8-8 | 37-27 | 47
Borta: 11:e | 5-4-6 | 18-20 | 19
Bästa målskytt: Martial, Rooney (7)
Disciplin: 51 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 28/2 Arsenal H PL 3-2
V 2/3 Watford H PL 1-0
F 6/3 West Brom B PL 0-1
F 10/3 Liverpool B EL 0-2
O 13/3 West Ham H FA 1-1
O 17/3 Liverpool H EL 1-1

Manchester city

Skador: De Bruyne (knä, april)
Delph (vad, april)
Kompany (vad, maj)
Nasri (hamstring, april)
Tveksamma: Otamendi (knä)
Avstängda:
Position: 4:e | 15-6-8 | 52-31 | 51
Hemma: 2:a | 10-1-4 | 39-17 | 31
Bästa målskytt: Aguero (16)
Disciplin: 48 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 24/2 Dynamo Kiev B CL 3-1
O 28/2 Liverpool N LC 1-1 [1]
F 2/3 Liverpool B PL 0-3
V 5/3 Aston Villa H PL 4-0
O 12/3 Norwich B PL 0-0
O 15/3 Dynamo Kiev H CL 0-0
[1] Manchester city vann 3-1 på straffar.

United mot city

Totalt: 170 70-51-49 249-234
Premier League: 37 19-7-11 57-49
Borta: 82 29-24-29 104-122
SENASTE MÖTENA
F 2014-03-25 H PL 0-3
F 2014-11-02 B PL 0-1
V 2015-04-12 H PL 4-2
O 2015-10-25 H PL 0-0
SENASTE BORTAMATCHER
F 2012-04-30 B PL 0-1
V 2012-12-09 B PL 3-2
F 2013-09-22 B PL 1-4
F 2014-11-02 B PL 0-1

Domare: Michael Oliver

M
PL 2015/16: 19 66 1 3 3
PL 2014/15: 27 92 3 2 9
PL totalt: 132 422 6 13 36
Snitt (2014-16): 3,43 0,09 0,11 0,26
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS