Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham Hotspur – Manchester United

Embed from Getty Images

Den minst sagt svajiga säsongen till trots så har United imorgon möjligheten att göra säsongens avslutande månad till en spännande sådan. En vinst i morgondagens bortamatch mot ligatvåan Spurs gör att man kan haka på i racet om tredjeplatsen. En förlust och chanserna att ens ta en fjärdeplats minskar förmodligen betydligt. Samtidigt så jagar Spurs ligatiteln och är piskat att vinna för att kunna ta upp kampen med Leicester. Det står mycket på spel imorgon eftermiddag på White Hart Lane.

Manchester United

Efter två härliga 1-0-segrar mot tuffa motståndarna Everton och Manchester city har Uniteds läge i tabellen ljusnat något. Utsikterna för United att knäppa city på näsan och knipa fjärdeplatsen är mycket goda då man bara har en poäng upp med sju matcher kvar att spela. United torde ha ett något lättare spelschema under de avslutande omgångarna samtidigt som city har CL-spel att koncentrera sig på. United har FA-cupen, men den torde inte slita lika mycket då resandet i CL är mer omfattande. Givetvis beror detta också på hur långt respektive lag går i respektive cup och här har United enligt undertecknad en bättre chans att nå långt, även om city skapade fina förutsättningar för avancemang i veckan.

United har också en realistisk möjlighet att gå om Arsenal, som har fem poängs försprång i nuläget. Då krävs det dock att man lyckas prestera på en hög nivå under flera matcher i rad och det är något som vi inte har fått se på hela säsongen. Även om United lyckas med detta så är det inte säkert att det räcker. Arsenal har bara ligan att fokusera på och en realistisk chans att knipa andraplatsen före rivalen Tottenham. Man har dessutom en tämligen enkel avslutning, med undantag av West Ham borta och city hemma.

I United saknas fem spelare varav Januzaj och Keane inte hade varit nära en startplats även om de varit friska. Shaw rapporteras ha gjort fina framsteg och kan vara tillbaka om en dryg månad, vilket ändå betyder att han inte spelar mer under den här säsongen. Förhoppningsvis får han en hel försäsong på sig att förbereda sig för nästa säsong. Rooney och Schweinsteiger är givetvis de tyngsta namnen som återfinns på skadelistan. Statusen på den sistnämnde är oklar medan Rooney ska vara nära en comeback. Han lär dock få sikta på onsdagens FA-cupkvartsfinal mot West Ham eller nästa helgs ligamatch mot Aston Villa. Blind och Jones är tveksamma, men det låter som att de ska vara tillgängliga för spel imorgon. Samma sak ska gälla Young, men jag tror att han startar på bänken.

United ställer troligen upp med samma startelva som senast, med reservation för att Blind ersätts av Jones eller att Rojo spelar mittback i hans ställe. Undertecknad ser helst en elva utan Rojo, men om han ”tvingas” hoppa in som mittback så torde Fosu-Mensah få speltid, vilket är positivt då han såg mycket spännande ut mot Everton.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Rojo
Carrick, Schneiderlin
Lingard, Mata, Martial
Rashford

Tottenham Hotspur

Spurs har ju som bekant spelat sig till ett betydligt mer angenämt läge inför slutspurten av Premier League än vad mesta mästarna har lyckats göra. Det är givetvis en oerhört bra prestation av Londonlaget även om det till stor del beror på underpresterande toppklubbar. Jag tycker lite synd om Spurs som, med deras ögon sett, äntligen är med i det riktiga racet om titeln. Varför? Jo, Leicersters framfart har gjort att Spurs som mästare knappt känns som en skräll, vilket det givetvis hade gjort bara för ett år sedan.

Förra helgen så tappade man emellertid två pinnar borta mot Liverpool och dagen efter så kunde Leicester lägga beslag på samtliga poäng hemma mot Southampton. Tottenham har på förhand ett något enklare spelschema än Leicester som bland annat har lag som West Ham, Everton, United och Chelsea kvar att möta. Det skiljer dock dock sju poäng i dagsläget och Spurs kommer med all säkerhet gå för för att få med sig samtliga tre poäng imorgon, vilket bäddar för en underhållande tillställning.

Spurs har liksom United spelat i och åkt ur Europa League. Det blev uttåg ur åttondelsfinalspelet efter totalt 1-5 mot Borussia Dortmund och sedan tre veckor har Spurs alltså kunnat rikta hela sin fokus på ligaspelet. Det enda namnet på skadelistan är Nabil Bentaleb medan N´jie, Lamela och Vertonghen har oklar status. United lär få akta sig för sig för Spurs anfallsess Harry Kane. Kane har gjort 22 mål den här säsongen och har således följt upp fjolårets genombrott på ett formidabelt sätt.

Möjlig startelva:
Lloris
Wimmer, Rose, Alderweireld, Walker
Eriksen, Heung-Min
Dier, Alli, Dembélé
Kane

Historik

United har en klar fördel sett till den totala statistiken mellan lagen. Man har nästan vunnit varannan match och om vi bara tittar på PL-spel så har United vunnit 31 av 47 matcher. Blott fem av dessa har slutat med förlust. Flera av förlusterna har dock kommit under de senaste säsongerna. United tog bara två poäng på fem matcher innan man under 2015 vände trenden genom att vinna med 3-0 på våren och med 1-0 nu i höstas.

Matchfakta

Tottenham Hotspur
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 33
Tid: Söndagen den 10 april 2016, 17.00
Plats: White Hart Lane, London
Domare: Mike Dean
• assisterande: Burt, Smart
• fjärde: Moss
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Januzaj (hamstring, inget datum)
Keane (ljumske, slutet april)
Rooney (knä, mitten april)
Schweinsteiger (knä, inget datum)
Shaw (benbrott, maj)

Tveksamma: Blind (skadad)
Jones (matchform)

Avstängda:

Position: 5:e | 15-8-8 | 39-27 | 53
Borta:10:e | 6-4-6 | 19-20 | 22
Bästa målskytt: Martial (8)
Disciplin: 54 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 6/3 West BromBPL 0-1
F 10/3 LiverpoolBEL 0-2
O 13/3 West HamHFA 1-1
O 17/3 LiverpoolHEL 1-1
V 20/3 Manchester cityBPL 1-0
V 3/4 EvertonHPL 1-0

Tottenham Hotspur

Skador: Bentaleb (knä, inget datum)

Tveksamma: Lamela (vad)
N’Jie (knä)
Vertonghen (knä)

Avstängda:

Position: 2:a | 17-11-4 | 57-25 | 62
Hemma:2:a | 9-5-2 | 30-12 | 32
Bästa målskytt: Kane (22)
Disciplin: 58 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 5/3 ArsenalHPL 2-2
F 10/3 DortmundBEL 0-3
V 13/3 Aston VillaBPL 2-0
F 13-17 DortmundHEL 1-2
V 20/3 BournemouthHPL 3-0
O 2/4 LiverpoolBPL 1-1

United mot Tottenham

Totalt: 183 86-49-48 294-235
Premier League: 47 31-11-5 87-38
Borta: 88 25-32-31 112-142
SENASTE MÖTENA
F 2014-01-01HPL 1-2
O 2014-12-28BPL 0-0
V 2015-03-15HPL 3-0
V 2015-08-08HPL 1-0
SENASTE BORTAMATCHER
V 2012-03-04BPL 3-1
O 2013-01-20BPL 1-1
O 2013-12-01BPL 2-2
O 2014-12-28BPL 0-0

Domare: Mike Dean

M
PL 2015/16: 26 81 3 4 8
PL 2014/15: 29 123 6 1 6
PL totalt: 392 1401 38 41 127
Snitt (2014-16): 3,71 0,16 0,09 0,25
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).