Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Långt till Champions League

Leicester fortsätter att plocka trepoängare och titelstriden känns avgjord. Det tycks heller inte bli någon kamp om den sista Champions League-platsen och även i botten ser det tämligen avgjort ut när lagen har fem eller sex matcher kvar att spela.

Manchester Uniteds chanser att nå Champions League är mycket små efter förlusten mot Tottenham. Manchester city har förvisso ett svårare spelschema men de har fyra poäng ner till United och för United tycks motståndet inte spela så värst stor roll.

Leicester blir engelska mästare

Det är givetvis korkat att slå fast saker när det fortfarande är fem matcher kvar att spela men allt, precis allting, pekar på att Leicester City kommer bli engelska mästare 2016. Det kommer sannolikt inte ens bli spännande. Det enda egentliga spänningsmomentet är om Manchester United får välkomna Leicester med en guard of honour när lagen möts på Old Trafford den 1 maj eller om Leicester säkrar titeln på Old Trafford.

Embed from Getty Images

Leicester vann programenligt borta mot Sunderland. Programenligt fick de också kämpa för det, i halvtid var det mållöst. Mitt i den andra halvleken slog Danny Drinkwater en finfin långboll till Jamie Vardy som satte bollen i nät. Det var Vardys första mål (vi räknar inte mål i landslaget) sedan mitten på februari. Vardy hade sedan den dåliga smaken att göra ett andra mål på tilläggstid, varvid Leicesters svit med 1-0-segrar stannade på fyra.

Men 2-0 är också en seger och alla segrar ger tre poäng. I början på säsongen hade Leicester ett uselt försvarsspel – efter 0-0-matchen mot Sunderland den 16 maj förra året dröjde det tills den 24 oktober tills de höll nollan igen, träningsmatcher och cupmatcher inkluderade. Nu har Leicester hållit nollan fem matcher i rad och åtta gånger på de elva senaste. Mäkta imponerande.

Om Tottenham går rent, vilket knappast lär ske, behöver Leicester bara nio poäng på de fem sista matcherna.

Klassiker i sista Londonderbyt på Upton Park

West Ham flyttar som bekant från Upton Park efter den här säsongen. I lördags spelades därmed det sista Londonderbyt någonsin på arenan (om vi inte räknar Watford som ett Londonlag). Det blev en riktig klassiker då West Ham spelade 3-3 mot Arsenal. Men det var en klassiker med enbart förlorare, domaren inkluderad.

Om vi börjar med domaren, Craig Pawson, så gjorde han ett stort misstag som inte visade ut Andy Carroll i matchinledningen. I början på andra halvlek fick Pawson en ny chans att visa ut Carroll då den redan varnade anfallaren delade ut en armbågstackling men domaren nöjde sig med en frispark. Väldigt svagt. West Ham, som har klagat en del på domarna den senaste tiden, hade också otur med domaren då deras första mål felaktigt dömdes bort för offside.

Arsenal behövde en seger för att behålla titeldrömmarna och när de gick fram till 2-0 efter mål av Ozil och Sanchez såg de ut att gå mot en säker seger.

Men Arsenal är Arsenal och Carroll fick reducera efter 44 minuter. Carroll kvitterade sedan i den andra tilläggsminuten på första halvlek och sju minuter in på andra halvlek fullbordade han sitt hattrick och en fantastisk West Ham-vändning.

Embed from Getty Images

Men West Ham skulle också bli förlorare den här dagen. De var i desperat behov av en seger för att hålla Champions League-drömmen vid liv. Således mycket bittert för West Ham när Koscielny tryckte in kvitteringen.

West Ham har nu tio raka utan förlust men de har trots det svårt att vinna matcher. Bara Leicester och Tottenham har färre förluster än West Ham men sex lag har fler segrar.

Men även om West Ham har svårt att vinna matcher så får de gälla som favoriter mot United i FA-cupen på onsdag.

Kommande motståndare: Aston Villa

Efter matchen mot West Ham har United hemmamatch mot Aston Villa i ligan och det borde betyda tre poäng för United. Villa är nämligen skitdåliga. I helgen förlorade man förstås, 2-1 hemma mot Bournemouth. Det var Villas åttonde raka förlust och de har bara tre segrar på hela säsongen.

I teorin kan Villa fortfarande klara sig kvar i Premier League men det är bara en teoretisk chans. För att Villa ska klara sig kvar krävs:

 • Att Villa vinner sina fem avslutande matcher.
 • Att Norwich förlorar sina fem sista matcher.
 • Att Sunderland tar maximalt en poäng på de fem matcherna då de inte möter Norwich.
 • Att Newcastle tar maximalt sex poäng på sina sex sista matcher.

Men även om de fyra sakerna skulle inträffa så skulle Villa troligen åka ur på målskillnad.

Villa kan faktiskt vara ett Championshiplag när matchen på Old Trafford sparkar igång. I den tidiga lördagsmatchen tar Norwich nämligen emot Sunderland och om Norwich tar poäng då är Villa degraderade.

Några korta

 • Manchester city är inte speciellt bra. Men de var tillräckligt bra för att, med en hel del besvär, vinna med 2-1 mot West Brom. city kommer med största sannolikhet spela Champions League-kval i augusti. De kan tacka Chelseas och Manchester Uniteds uselhet för det.
 • Chelseas förlustfria svit i ligan efter Mourinho sprack i helgen då Swansea vann med 1-0 i Wales.
 • Crystal Palace spräckte äntligen sin 14 matcher långa segerlösa svit i ligan då de vann med 1-0 mot Norwich. Segern innebär att Palace kommer spela Premier League nästa säsong (jaja, det är inte klart i teorin men varken Sunderland eller Newcastle kommer hamna i segerstimm under säsongsavslutningen). För Norwich väntar en ny nyckelmatch mot Sunderland på lördag.
 • Newcastle föll mot Southampton och ser ut att degraderas.
 • Liverpool spelade nog inte i helgen.

Omgångens resultat

 • West Ham – Arsenal 3-3
 • Aston Villa – Bournemouth 1-2
 • Swansea – Chelsea 1-0
 • Watford – Everton 1-1
 • Southampton – Newcastle 3-1
 • Crystal Palace – Norwich 1-0
 • Manchester city – West Brom 2-1
 • Sunderland – Leicester 0-2
 • Liverpool – Stoke 4-1
 • Tottenham – Manchester United 3-0