Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

West Ham – United 1-2: Avancemang efter ett rejält lyft

Embed from Getty Images
FA-cupen var Uniteds sista titelmöjlighet för säsongen, där förutsättningarna var tuffa med ett omspel på bortaplan mot starka West Ham United. Efter en nervkittlande match stod vi slutligen som segrare och nu väntar en semifinal mot Everton FC.

Första halvlek

Första halvlek var en intressant sådan. Hur ofta har vi inlett med den meningen denna säsong? West Ham var klart hetast till en inledning där de nyttjade sina offensivt kreativa pjäser. Payet, Lanzini och Valencia oroade, och inne i boxen stångades en formtoppad Andy Carroll gång på gång med Chris Smalling. United bör vara medvetna om hemmalagets kaliber vid fasta situationer, detta till trots drog vi på oss flertalet frisparkar till en inledning. Tack och lov för vår del var samtliga missriktade under de första fyrtiofem.

Efter att hemmalagets allra intensivaste press lagt sig tog sig United in i matchen allt mer. Ofta hotade vi genom Marcus Rashford och Jesse Lingard. Det var nyss nämnde Lingard som frispelade Marouane Fellaini efter ett fint anfall på högerkanten. Fellainis styrka ligger tyvärr inte i avsluten, vilket vi fick beskåda då West Hams Ogbonna hann styra bollen via Hammers-målvakten Randolphs till hörna.

Embed from Getty Images
United skapade allt fler chanser och Lingard själv fick ett fint läge, men avslutade rakt på målvakten. Michael Carrick kom också till ett farligt avslut från sin position utanför straffområdet, men bollen passerade utsidan av stolpen med en halvmeters marginal. I övrigt var det främst halvchanser som vaskades fram, eller halvchanser och halvchanser. Snarare var det inspel eller avslut som tog på täckande försvarare. Rashford bidrog med flertalet av dessa när han antingen positionerade sig rätt centralt eller när han dribblade loss på kanten.

I slutet fick West Ham åter några chanser via ett par frisparkar. Men halvleken avslutades istället med en riktig klassisk brittisk tackling av Carroll på Ander Herrera. Herrera gick för en omställning när Carroll slängde sig med full fart och klippte benen fullständigt på den flinke spanjoren. Det gula kortet var det inget snack om.

Andra halvlek

Till den andra halvlek fortsatte United trumma på med en intensiv press, där West Ham hade svårt att överhuvudtaget få låna bollen. Gång på gång vann United bollen och det radades upp farliga anfall. Fosu-Mensah fortsatte gå som ett ånglok längs högerkanten, Lingard och Herrera blev allt mer involverade och Marcus Rashford – ja, vi återkommer till denne yngling strax. Jesse Lingard var het för dagen och det var han som via ett väggspel med Carrick kom till ett rungande avslut, som kändes farligare i tv-soffan än var den egentligen var. Bollen träffade nämligen stolpen bakom målet som håller upp nätet.

Embed from Getty Images
Tillbaks till Rashford. Marcos Rojo fick ett slarvigt uppspel av West Hams Antonio rakt på sig. Bollen studsade vidare till Martial som satte fart och serverade Rashford en en-mot-en-duell med James Tomkins. En överstegsfint senare hade Rashford skapat tillräckligt med utrymme för att avlossa ett högerskott. Vilket skott sedan! Ribba in uppe i bortre krysset. 1-0 var ett faktum, ett faktum som var ytterst rättvist.

West Ham ryckte upp sig en aning och Payet letade sig in i straffområdet och föll lätt i en duell med Daley Blind, med hjärtat i halsgropen bevittnades Roger East beslut – som denna gång var avvärjande. Tack och lov med tanke på hur lätt fransmannen föll i den duellen. Efter lite böljande spel byggde United på nytt upp ett fint anfall där ett överlångt inlägg från högerkanten letade sig vidare mot Rojo och Martial vid bortre stolpen. De båda krockade med en West Ham-försvarare men det var ändå Martial som fick bollen och gick på ett avslut som styrdes via en försvarare fram till Fellaini som på något sätt stötte in det viktiga 0-2-målet.

Matchen fortsatte vara händelserik. Lingard och Martial var båda nära att rinna igenom vid olika tillfällen. Tillslut började West Ham återta greppet om matchen och plötsligt var det de som skapade de hetaste chanserna. Efter att Herrera haft en mindre show där han först drog på sig en varning, för att minuten senare på nytt komma in sent i en duell. I rädslan för att dra på sig ytterligare ett gult la han sig och signalerade för byte samtidigt som han plockade av sig högerskon och gestikulerade att han hade ont i foten. Herrera undkom varning och blev utbytt. Dessvärre blev det ganska omgående ett baklängesmål strax därpå.

Embed from Getty Images
Först stod De Gea för en strålande räddning när Antonio förmodligen hade räknat in en reducering. Bollen gick istället till hörna, en hörna som utnyttjades genom att pricka Carroll som i sin tur nickade ner bollen till Tomkins som tryckte in 1-2. Nu var det match på allvar där hemmalaget fick förnyad energi. Den där Andy Carroll är ständigt farlig i boxen, där han är fruktansvärt ostoppbar för samtliga försvar världen över. Med två minuter kvar av den ordinarie tiden blev hans huvud prickat ånyo med ett strålande inlägg, den gången gick nicken tätt över ribban. Minuten senare radade de på nytt upp en hyperfarlig avslutningskavalkad. De Gea räddade först en nick, även returen från Carroll men släppte sedan den andra returen från Kouyate där bollen seglade in i bortre burgaveln. Men Kouyate vinkades helt korrekt av för offside.

På tilläggstid fick Payet ett gyllene frisparksläge, vilket på senare tid inneburit ett givet mål. Men inte denna dag. Bollen gick via muren till en hörna, som blev resultatlös. Tiden rann senare iväg och United kunde stoltsera med en seger på Boleyn Ground och därmed ett avancemang till FA-Cupens semifinal där vi kommer ställas mot Everton. Detta var en av de starkare insatserna för säsongen får trots allt sägas. Men det var en hårsmån från att hemmalaget vände på slutet, men vi kan åter skatta oss lyckliga över att ha världens bästa målvakt i vårt lag.

Matchfakta

West Ham United1
Manchester United2

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal, omspel
Tid: Onsdagen den 13 april 2016, 20.00
Plats: Boleyn Ground, London
Publik: 33 505
Domare: Roger East
• assisterande: Holmes, Kirkup
• fjärde: Swarbrick

Matchhändelser

26Michael Carrick
45+1Marcos Rojo
45+1Andy Carroll
54Marcus Rashford
Assist: Martial
0-1
67Marouane Fellaini
Assist: Martial
0-2
74Ander Herrera
79James Tomkins1-2

Manchester United

De Gea
Fosu-Mensah, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Lingard, Fellaini, Herrera, Martial
Rashford
Valencia för Rashford (46)
Schneiderlin för Fosu-Mensah (68)
Rooney för Herrera (76)
Avbytare: Romero, Memphis, Mata, Young
Manager: Louis van Gaal

West Ham United

Randolph
Antonio, Tomkins, Ogbonna, Cresswell
Kouyate, Noble
Valencia, Lanzini, Payet
Carroll
Moses för Valencia (62)
Emenike för Lanzini (74)
Avbytare: Adrian, Obiang, Collins, Hendrie, Oxford
Manager: Slaven Bilic