Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Everton 2 -1: We’re going to Wembley – again!

Embed from Getty Images
Efter en helt galen match på Wembley kan vi konstatera: vi ska dit igen! Manchester United är, tro det eller ej, i FA-Cupfinal 2016. Detta efter en oerhört dramatisk match mot Everton som innehöll det mesta. Chanskavalkader i båda riktningar matchen igenom och ett avgörande mål i 93:e minuten. Men vi spolar tillbaks matchen och tar den från början.

Första halvlek

Matchen inleddes i ett rasande tempo. United tog omedelbart tag i taktpinnen och spelarna antog utmaningen på Wembley rakryggade. Anthony Martial kom tidigt igenom mot den vilsne högerbacken Muhamed Besic och skaffade sig en hörna. Hörnan renderade desto värre i en omställning där en frustande Romelu Lukaku satte allra högsta fart och bollen studsade in i ett 50-50-läge mot Timothy Fosu-Mensah. Vår käre 18-åring gav vika i duellen och belgaren hade nu ett klockrent friläge, men förstatouchen studsade ifrån honom. David De Gea kom ut vältajmat och fick Lukaku ur vinkel, men Everton-spelaren lyckades ändå få till ett avslut mot det tomma målet, men där infann sig en hårt hemjobbande Wayne Rooney och kunde nicka bort bollen.

United fortsatte lovande med anfallstrion i form av Martial, Rashford och Lingard. De två sistnämnda väggspelade sig igenom Evertons försvar och Lingard frispelade Rashford med en klack till höger i straffområdet. Rashfords avslut dröjde för länge och Joel Robles i Evertons kasse kunde rädda. Joel fick mer att göra bara minuten senare när det var Lingards tur att rinna igenom, men avslutet var av dålig kaliber och bollen räddades återigen.

Det var fortsatt massivt United-tryck mot de blåtröjade. Martial löpte igenom motståndarbacklinjen och fick bollen, men sköt över. Efter 20 minuter spelade var det bara en tidsfråga innan när första målet skulle komma. Fellaini nickade ner bollen i bortre delen av straffområdet till Rashford, men återigen var avslutet svagt. Anstormningen lugnade sig sedermera en aning och Everton fick lite andrum.

Embed from Getty Images
Tillslut kom ändå det förlösande målet, och så rättvist det var! Det var återigen Martial som hade lekstuga med stackars Besic. Fransmannen trampade loss på vänsterkanten och spelade in bollen snett bakåt till den framfusige Fellaini. Fellaini hittade nätet via ett vänsteravslut cirka fem meter från mållinjen. Slutligen kom utdelningen och det var föga förvånande Martial som låg bakom den.

Sista delen av halvleken handlade mer om ställningskrig. United blev mer återhållsamma, där de spelade för att gå till halvtidsvila med en ledning. Everton hade svårt att komma framåt och fick på sin höjd frispark som maximal utdelning. När halvleken blåstes av, kunde vi ganska omgående konstatera att det var en av Uniteds bästa för säsongen. Frejdigt anfallsspel där vi gång på gång skapade farliga chanser. Spelet var direkt och tydligt. Defensiven var solid och svårforcerad, om man bortser från den inledande omställningen efter hörnan när Chris Smalling för en gång skull inte hade Lukaku i sin bakficka.

Andra halvlek

Andra halvlek fortsatte som den första hade fortskridit. United var dominanta och hade Jesse Lingard varit en marginellt bättre avslutare hade han vid det här laget gjort minst tre mål i denna match. På nytt fick han ett alldeles strålande läge när efter att Rashford elegant klackat fram bollen till Lingard, men avslutet placerades cirka 20 meter bredvid den bortre stolpen.

Embed from Getty Images
Med tanke på att United trots allt var i en skör ledning vid denna tidpunkt kändes det inte ens rimligt att Everton skulle hitta tillbaks i matchen. Men vips så fixar Ross Barkley en straff via en duell med Fosu-Mensah. Straffen kändes tveksam, men domaren blåste. Lukaku vs De Gea. Belgaren drog på ett hårt och välplacerat tillslag mot De Geas högra stolpe, men där var spanjoren och gjorde en alldeles lysande räddning. Sekunden senare räddade han även en Barkley-frispark av bara farten. Världens bästa målvakt hade presenterat sig på allvar i denna match!

Nu hade plötsligt Everton ett momentum. Farligheter skapades i anfall på anfall och plötsligt såg United darriga ut igen. Då rev Martial loss på kanten återigen och spelade in bollen till Fellaini inne i straffområdet. Fellaini petade bollen förbi Joel och avslutade, men där slängde sig Phil Jagielka fram och tog bollen med handen. Domarteamet missade denna situation, vilket även jag gjorde i tv-soffan fram till reprisen. Hade domaren blåst hade vi tilldömts straff och Jagielka fått synat det röda.

Matchen var nu en öppen historia och lagen turades om med farliga anfall, trots detta var det ändå United som dominerade spelmässigt. Fellaini var gång på gång farlig i offensivt straffområde även om han är trubbig så fort han får det där runda redskapet intill sina fötter. Mitt i allt detta blev den nyinbytte Gerard Deulofeu helt ren ute på högerkanten efter ett välbyggt Everton-anfall. Spanjoren satte ett inspel efter marken bakom vår backlinje, där var en obalanserad och klumpig Chris Smalling först på bollen och fick en halvträff på bollen som letade sig in i egen målbur. 1-1 och match på allvar igen med kvarten kvar att spela av ordinarie tid.

Senare var det Everton på nytt, där Carrick slog bort en enkel passning vilket resulterade i en omställning. Blind tog ett enormt felbeslut och satte press vilket gjorde att Deulofeu blev friställd. Carrick hann tillbaks och bromsade anfallet, men spanjoren fick ändå iväg ett farligt avslut som De Gea gjorde en vass räddning på. Sekunder senare kom Lukaku loss från Blind på ett inlägg, men nickade utanför. Ytterligare någon minut senare tappade United bollen efter en offensiv hörna när Fellaini gav bort bollen alldeles för enkelt. Everton ställde om och kom fyra mot två United-spelare. Efter ett par smarta passningar som drog isär United-försvaret blev Lukaku helt fri med bollen i straffområdet men då hävde sig en vilt hemjobbande Fellaini fram och lyckades täcka bollen.

Slutminuterna innehöll en del dramatik med kan man säga. Martial höll på att cykelsparka bollen mot mål, men försöket blev täckt av Everton-försvarare. I omställningen senare kom Everton på nytt med kraftigt övertag i manskap, men denna gång bromsades anfallet betydligt tidigare. Det var nyinbytte Ander Herrera som tog ett kraftigt livtag runt Barkley och drog på sig matchens första gula kort, i Everton-spelarnas frustration över duellen drog även Barkley på sig ett gult.

Embed from Getty Images
När alla gick och väntade på förlängning beslutade sig Anthony Martial, vår käre fransman, för att så inte skulle bli fallet. Han satte ett stenhårt pass in i plan mot Rashford och fick ett väggspel tillbaks, nytt hårt pass mot Herrera som var vek i duellen med Jagielka men ändå fick en tå på bollen mot raketen som satt fart in från vänsterkanten. Martial tog med sig bollen och avslutade sådär iskallt som han gjorde i inledningen av sin United-karriär. Mål! Skoningslöst! 93:e minuten! Gåshud deluxe! FA-Cupfinal!

Matchfakta

Manchester United2
Everton1

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, semifinal
Tid: Lördagen den 23 april 2016, 18.15
Plats: Wembley Stadium, London
Publik: 86 064
Domare: Anthony Taylor
• assisterande: Burt, Brooks
• fjärde: Moss

Matchhändelser

34Marouane Fellaini
Assist: Martial
1-0
56Romelu Lukaku (straffmiss)
58Wayne Rooney
75Chris Smalling (självmål)1-1
89Ander Herrera
89Ross Barkley
90+2Anthony Martial
Assist: Herrera
2-1
90+2Anthony Martial

Manchester United

De Gea
Fosu-Mensha, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Lingard, Fellaini, Rooney, Martial
Rashford
Valencia för Fosu-Mensah (62)
Herrera för Fellaini (87)
Avbytare: Romero, Memphis, Mata, Schneiderlin, Darmian
Manager: Louis van Gaal

Everton

Robles
Besic, Stones, Jagielka, Baines
McCarthy, Gibson
Lennon, Barkley, Cleverley
Lukaku
Deulofeu för Lennon (70)
Mirallas för Gibson (90+3)
Avbytare: Howard, Hibbert, Pennington, Oviedo, Osman
Manager: Roberto Martinez