Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Leicester City engelska mästare

Så hände det som inte kunde hända. Leicester City vann Premier League 2016. Detta Leicester som inför säsongen var favoriter att degraderas. Detta står klart sedan Tottenham på måndagskvällen inte kunde vinna mot Chelsea. Leicester har 77 poäng och inget annat lag kan få mer än 70.

För Manchester United finns det fortfarande ett visst hopp om en Champions League-plats. Detta sedan Manchester city igår föll mot Southampton. United behöver vinna sina tre återstående matcher och hoppas att city tappar poäng mot Arsenal (det finns några andra alternativ också, men de känns mindre troliga).

Leicesters mästare efter skandalmatch

Leicester hade planerat för fest igår. Det blev inget med det då de inte kunde besegra Manchester United. De hade dock ett antal chanser till att bli mästare och det dröjde inte längre än till måndagskvällen då Tottenham inte kunde besegra Chelsea på Stamford Bridge.

Det såg länge ut som att Leicester fest skulle skjutas upp på nytt. Harry Kane, som enligt förvirrade fotbollsjournalister är sämre än Jamie Vardy, gav Tottenham ledningen. Innan första halvlek var över hann Tottenham utöka till 2-0 genom Son.

I slutet på första halvlek blev det ett stort bråk som involverade både spelare och ledare. Fulast var Tottenhams Dembele som petade Diego Costa i ögat. Dembele kan se fram emot en avstängning, knappast optimalt för Spurs som redan saknar Dele Alli på grund av avstängning.

Andra halvlek blev det mer kamp och mindre fotboll. Det gynnade Chelsea som reducerade genom Cahill och sedan kvitterade genom Hazard.

Embed from Getty Images

Sedan blev det inga fler mål men desto fler bråk. Domaren Mark Clattenburg – som ska döma FA-cupfinalen – drog fram det gula kortet tolv gånger, varav nio gånger till Tottenham. Märkligt nog slutfördes matchen med elva spelare i vardera lag. Vi kan nog räkna med en eller annan avstängning i efterhand och lite böter till båda klubbarna.

Därmed är Leicester City engelska mästare 2016. Det är förmodligen den största skrällen i idrottshistorien.

Embed from Getty Images

Fördel Arsenal i kampen om tredjeplatsen

Arsenal och Manchester city turas om att ha tredjeplatsen i ligan. Den här veckan är det fördel Arsenal. Detta sedan Danny Welbeck gjort matchens enda mål när Arsenal vann hemma mot Norwich.

På läktarna på Arsenal Stadium stod Arsenals supportrar för en av tidernas mest ovärdiga protester, då de önskar att Arsene Wenger ska få sparken. Det är fullt möjligt att Wenger inte längre är rätt man att leda Arsenal. Men Wenger är kanske det bästa som någonsin har hänt Arsenal. Han förtjänar bättre. Det ska sägas att inte alla Arsenalsupportrar stod bakom protesten.

Embed from Getty Images

Uniteds kommande motståndare Norwich kämpade tappert men det var ultimat inte tillräckligt för att ge något mer än en hedersam förlust. Norwich är också i ett läge där de inte har råd med hedersamma förluster. De är näst sist i tabellen men de är långt ifrån degraderade och det kommer inte att bli en promenadseger för United i Norwich på lördag.

United behöver en seger då för att sätta press på Manchester city. Igår stod city för ett nytt bottennapp i bortamatchen mot svårspelade Southampton. Pellegrini valde att vila många spelare och det blev kostsamt. Southampton var bättre matchen igenom.

Long, framspelad av Tadic, sköt 1-0 mitt i första halvlek och Mane, också framspelad av Tadic, ökade på till 2-0 några minuter senare. Iheanacho gav city hopp med en reducering precis före paus.

Hoppet varade dock inte länge. När halva andra halvlek var spelad hade Mane skickat bollen i mål två gånger till och city var ett slaget lag. Iheanacho, ensam cityspelare att inte behöva skämmas, gjorde förvisso ett tröstmål i slutet men det var en bedrövlig insats av city.

Hattrick av Mane alltså, vilket betyder att han fick matchbollen. Eller hur det nu var med det.

Manchester city är fyra poäng före United men United har en match till godo. Därmed måste city vinna mot Arsenal på söndag om de garanterat vill hålla United efter sig i tabellen. Det blir knappast en lätt uppgift för city, då de bara har en enda seger mot topp åtta den här säsongen. Och Arsenal behöver minst en poäng för att behålla tredjeplatsen, så motståndaren kommer inte lägga sig och dö.

För Southampton innebar segern att de passerade Liverpool i tabellen. Liverpool, två poäng efter Southampton, har dock en match till godo. Sjundeplatsen har viss betydelse: Ifall United vinner ligan får sjuan nämligen en Europa League-plats. Fast Liverpool hoppas fortfarande på en Champions League-plats, då de fortfarande har chansen att vinna Europa League den här säsongen.

West Ham imponerar

West Ham åkte till West Bromwich och plockade tre enkla poäng mot West Brom. West Ham har inte förlorat i ligan sedan den 6 februari och de har bara två ligaförluster sedan den 22 november. Det är av högsta betydelse för Manchester United, det är ju nämligen så att United har en bortamatch mot West Ham kvar innan säsongen är över.

Skulle det slumpa sig så att Arsenal vinner mot Manchester city kommer West Ham vid seger mot Swansea ha fjärdeplatsen i sina egna händer inför mötet med United. West Ham är bara en poäng efter United och lagens möte blir den sista matchen någonsin på Upton Park.

I helgens match mot West Brom var det som sagt inget snack om saken. Kouyate gav West Ham ledningen och sedan slog Noble till två gånger.

Newcastle över strecket

I bottenstriden kan en inte ta något för givet. Newcastle tog sig över strecket via 1-0 mot Crystal Palace. Detta då Sunderland samtidigt fick nöja sig med 1-1 mot Stoke. Newcastle har 33 poäng, Sunderland 32 och Norwich 31. Newcastle har dock en match mer spelad.

Burnley till Premier League

Burnley är klara för Premier League. Detta stod klart tidigare på måndagen då de vann med 1-0 mot QPR. Både Middlesbrough och Brighton kan förvisso passera Burnley men då de lagen möts i sista omgången blir Burnley sämst tvåa.

Middlesbrough och Brighton slåss alltså om andraplatsen. Det är fördel Middlesbrough som både har hemmafördel och målskillnadsfördel. Brighton måste alltså vinna i Middlesbrough. Tyvärr får vi inte se den matchen, då den spelas samtidigt som United spelar mot Norwich.

Brighton hade idag chansen att skaffa sig poängfördel på Middlesbrough men de fick nöja sig med 1-1 hemma mot Derby. Manchester United-lånet James Wilson sköt kvitteringsmålet i det absoluta slutskedet, målet var dock ultimat meningslöst. Måhända kan de ge Wilson en plats i startelvan till matchen mot Middlesbrough.

Förloraren mellan Middlesbrough och Brighton kommer fortfarande att ha chansen till Premier League-spel nästa säsong. Det är ju så att den lag tre till sex gör upp om den sista platsen i playoff. Middlesbrough eller Brighton ställs mot Sheffield Wednesday i den ena semifinalen medan Hull och Derby möts i den andra.

I bottenstriden av Championship är det redan klart att Charlton, MK Dons och Bolton spelar i League One nästa säsong.

Klara för Championship är Wigan medan Burton Albion har greppet om den andra direktplatsen.

Manchester United-lånet Ashley Fletcher och Barnsley slåss om den sista playoffplatsen.

Lägre ner i seriesystemet noterar vi att Salford City vann playoff till National League North.

I National League North spelar redan FC United och det blir mer Unitedanknytning i serien nästa säsong då Altrincham – där Uniteds juniorlag spelar ibland spelar – åkte ur National League. Altrincham var föga nöjda och satsar på att gå upp direkt med en ny manager.

Annorstädes

I Italien är Juventus klara mästare. Det stod klart redan i måndags. Efter tio omgångar hade Juventus tre segrar, tre oavgjorda och fyra förluster. Sedan dess har de 25 segrar och en oavgjord. Det är bara att lyfta på hatten.

Napoli och Roma kommer ta de två Champions League-platserna, det stod klart när Inter igår förlorade mot Lazio. Napoli har just nu greppet om direktplatsen.

I Tyskland missade Bayern chansen att avgöra ligan då de spelade 1-1 hemma mot Borussia Mönchengladbach. Då det återstår två omgångar har de ändå fem poäng till godo på Dortmund så visst kommer Bayern vinna ligan i år också.

Bayer Leverkusen har säkrat en Champions League-plats men om fjärdeplatsen, som ger kval till Champions League, är det en stenhård kamp. Poängen mot Bayern innebar att Mönchengladbach är nya fyra. Hertha Berlin är femma, på samma poäng som Mönchengladbach. Men Herthas form är patetisk, endast en poäng på de fem senaste. Schalke vann i helgen mot Hannover och är en poäng bakom. De är också i bedrövlig form, med bara sju poäng på sju matcher. Även Mainz har chansen på fjärdeplatsen, de är tre poäng efter Mönchengladbach. Mainz har dock sämst form av alla, med bara en seger på åtta matcher.

Snackisen i Tyskland är dock att Mats Hummels har meddelat att han vill lämna Dortmund för Bayern München.

Dortmunds supportrar var av förklarliga skäl inte glada. ”Kaptenen är den första som lämnar skeppet, förhoppningsvis så snabbt som möjligt,” stod det på en banner på läktarna. För att öka dramatiken så möts Bayern och Dortmund i den tyska cupfinalen.

Embed from Getty Images

I Spanien vann topptrion i helgen och det är alltjämt fördel Barcelona i titelstriden.  Villarreal kommer med största sannolikhet ta fjärdeplatsen.

I Turkiet noterar vi att förre Manchester United-spelaren Robin van Persie fortfarande kan. Mest troligt får Fenerbahce dock nöja sig med en andraplats.

Veckans stora fotbollsnyhet är docka att idrottens domstol Cas har slagit Fifa på fingrarna. Detta då Fifa inte tycker att Gibraltar – som sedan länge erkänns av Uefa – ska få spela landslagsfotboll på riktigt. Nonsens tycker Cas. Läs mer på Guardian.

Till sist en regelnyhet:

Omgångens resultat

  • Watford – Aston Villa 3-2
  • Everton – Bournemouth 2-1
  • Newcastle – Crystal Palace 1-0
  • Stoke – Sunderland 1-1
  • West Brom – West Ham 0-3
  • Arsenal – Norwich 1-0
  • Swansea – Liverpool 3-1
  • Manchester United – Leicester 1-1
  • Southampton – Manchester city 4-2
  • Chelsea – Tottenham 2-2