Motståndarkollen: I egna händer

Manchester United har Champions League-platsen i egna händer. Detta står klart sedan Manchester city på söndagen misslyckades med att besegra Arsenal.

Den här veckan utlovas en i stort sett Leicester City-fri kolumn.

Arsenal hjälpte United

Symboliskt för den här säsongen var det effektiva Champions League-kvalet mellan Manchester city och Arsenal en match mellan två dåliga lag. Hemmalaget ity öppnade bäst och tog en tidig ledning genom Aguero. Kvitteringen dröjde dock inte många minuter. Arsenal fick hörna efter självmålsförsök av Clichy och där nickade Giroud bollen i mål.

Embed from Getty Images

city återtog ledningen tidigt i andra då Petr Cech lät bli att rädda De Bruynes skott. Men Arsenal kvitterade på nytt, den här gången genom Sanchez.

I slutet på matchen huffade city en del men de orkade inte ens puffa.

Därmed har Manchester United Champions League-platsen i egna händer. Det krävs en seger mot West Ham på tisdag och därefter en seger mot Bournemouth.

Arsenals poängförlust betyder också att Tottenham säkrar andraplatsen med en poäng mot Newcastle i den sista omgången. Detta trots att Tottenham idag förlorade mot formstarka Southampton.

West Ham kastade bort Champions League-chansen

Formstarka West Ham hade på lördagen chansen att på allvar blanda sig i striden om fjärdeplatsen. De skulle bara besegra Swansea på hemmaplan, ett Swansea som inte hade mycket att spela för.

Tyvärr för West Ham tycktes de verkligen tro att det bara var att besegra Swansea. Gästerna hade andra tankar och tog en överlägsen seger. West Ham hade en del chanser men de saknade den rätta skärpan framför mål. Detta illustreras kanske allra bäst av faktumet att West Hams tröstmål kom genom ett självmål.

Embed from Getty Images

För West Ham innebär förlusten att de passerades av Southampton i tabellen. West Ham har fortfarande Europa League-platsen i egna händer, men då krävs en seger mot United på tisdag. Vid en ickeseger på tisdag kan West Ham faktiskt rasa till åttonde plats i tabellen. Liverpool vann idag mot Watford och är nu en poäng bakom West Ham.

På tisdag kommer Manchester United på besök i vad som blir den sista matchen någonsin på Upton Park. Den här kolumnen misstänker att West Ham kommer göra en bättre insats då.

Vi blir aldrig av med Sunderland

De kallas Black Cats och nog verkar det som att Sunderland har nio liv. Ja, förmodligen fler än så. Varenda säsong blandar de sig i nedflyttningsstriden. Varenda säsong lyckas de på något märkligt sätt reda ut det hela.

I helgen var det meningen att den sista spiken skulle slås in i Sunderlands kista. Sunderland hade hemmamatch mot Chelsea samtidigt som Newcastle skulle spela borta mot hopplösa Aston Villa. I all rimlighet skulle det vara max en poäng för Sunderland och tre garanterade poäng för Newcastle.

Men nej, inte i år heller. Newcastle gjorde ett tamt intryck och lämnade Birmingham efter en 0-0-match. Sunderland förlorade matchen i London två gånger om men hade inte förstånd nog att ge upp. Två gånger om kvitterade Sunderland och till slut satte Defoe, förstås, segermålet.

Embed from Getty Images

Sunderland möter nu Everton på onsdag och de säkrar Premier League-kontraktet med en seger. Det känns närmast uteslutet att Sunderland ska misslyckas med att vinna, för Evertons spelare har tagit semester.

Men även om Sunderland skulle misslyckas på onsdag så har de en räddningsplanka i bortamatchen mot Watford i sista omgången. Tack vare överlägsen målskillnad räcker det med två poäng för att säkra kontraktet. Skulle de mot förmodan inte lyckas av egen kraft så kan de fortfarande sätta hopp till att Newcastle misslyckas med att besegra Tottenham och att Norwich inte vinner sina två sista matcher.

I matchen mellan Sunderland och Chelsea blev John Terry utvisad. Därmed är hans Chelseakarriär över (tror vi). Det var säsongens andra utvisning för Terry och därmed får han en bonusmatch på sin avstängning.

Embed from Getty Images

Tack för minnena Viva John Terry. Vi kommer alltid ha Moskva.

https://twitter.com/SemperFiUnited/status/693876435862196224

Kommande motståndare: Bournemouth

United avslutar ligan med en hemmamatch mot Bournemouth. Förutsättningarna inför den matchen vet vi först på tisdag kväll. Men i all rimlighet ska det vara en promenadseger för United.

Hade det inte varit för Leicester (och möjligen West Ham) hade Bournemouth varit den här säsongens sensation. Men sedan kontraktet i praktiken säkrades i mitten på mars har Bournemouth slut på krafter. I helgen avslutade de ändå hemmaspelet med en poäng mot West Brom – sen kvittering av Ritchie – men annars har de bara förluster i kolumnen (segern mot Aston Villa räknar vi inte eftersom Aston Villa är Aston Villa).

Eddie Howes lag har gjort en fantastisk säsong och kan vara stolta över den 16:e-plats som det förmodligen blir. Men med en bättre säsongsavslutning kunde de faktiskt kunnat ta en plats på övre halvan i tabellen. Whatever, den 28 november såg det kört ut. De hade åtta i rad utan seger och mängder av skador. Sedan vann de mot Chelsea och United och klättrade över strecket och efter det har de aldrig tittat bakåt.

Middlesbrough till Premier League

Middlesbrough tog sig till Premier League med minsta möjliga marginal. Igår säkrade de kontraktet via 1-1 mot Brighton, vilket var tillräckligt för att knipa andraplatsen på målskillnad på Brightons bekostnad.

Brighton fick hopp när Stephens kvitterade i början på andra halvlek. Några minuter efter kvitteringen blev han dock utvisad efter en ful satsning mot Gaston Ramirez. Med en man mer kunde Middlesbrough tämligen bekvämt bevaka poängen.

Sedan var det fest.

Embed from Getty Images

För Brighton lever Premier League-hoppet alltjämt. Den tredje platsen delas ju ut genom playoff. Brighton möter Sheffield Wednesday i semifinal medan Hull och Derby möts i den andra semifinalen. Personligen hoppas jag i första hand på Brighton och i andra hand på Wednesday.

Annorstädes: Bayern och PSV mästare

I Tyskland vann Bayern München med 2-1 borta mot Ingolstadt. Därmed är Bayern tyska mästare igen.

Borussia Mönchengladbach vann hemma mot reda Champions League-klara Bayer Leverkusen och säkrade därmed (i praktiken) fjärdeplatsen.

I Holland skulle Ajax bara promenera hem titeln. Det räckte ju med en seger borta mot De Graafschap – som är ligans näst sämsta lag och inte hade ett dugg att spela för. Det började också bra för Ajax, som tog ledningen efter en kvart. Men Smeets kvitterade när andra halvlek var tio minuter gammal och sedan orkade inte Ajax lyfta sig.

Samtidigt gjorde PSV sitt jobb och vann mot Zwolle vilket betyder att PSV är mästare.

I Frankrike säkrade Lyon (i praktiken) en Champions League-plats. Detta efter förkrossande 6-1 mot Monaco, som vid seger hade tagit andraplatsen från Lyon. En Champions League-plats är värd att fira tyckte Lyon.

Champions League på helgen?

Det låter vansinnigt, men enligt BBC – som vi tenderar att lita på – diskuterar Uefa att låta Champions League bli en helgturnering. Det skulle onekligen förändra fotbollsvärlden. En av de främsta anledningarna till att helgmatcher övervägs är att det skulle passa tevebolagen i Asien.

Nu är det emellertid ingen förändring som kommer imorgon. Tidigast säsongen 2021/22 skulle det vara aktuellt.

Omgångens resultat

  • Norwich – Manchester United 0-1
  • Sunderland – Chelsea 3-2
  • Aston Villa – Newcastle 0-0
  • Crystal Palace – Stoke 2-1
  • West Ham – Swansea 1-4
  • Bournemouth – West Brom 1-1
  • Leicester – Everton 3-1
  • Tottenham – Southampton 1-2
  • Manchester city – Arsenal 2-2
  • Liverpool – Watford 2-0

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS