Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag (Champions League-kval)!

Så sluts cirkeln. Manchester Uniteds säsong började med kval till Champions League och den slutar med kval till Champions League*. Eller åtminstone kval till kval till Champions League. Första kvalomgången är idag, United behöver seger för att säkra avancemang till nästa kvalomgång. Oavgjort, möjligen också förlust, kan räcka, men bara om Manchester city misslyckas mot Swansea.

Nu är det förstås inte uteslutet att city misslyckas mot Swansea, varför en poäng idag inte är helt värdelös. Men en kan inte alltid – inte ens den här sjuka säsongen – lita på att andra ska misslyckas. Det är upp till United att göra jobbet av egen kraft. Uppskattningsvis skulle jag säga att Uniteds chanser är marginellt bättre än 50 procent, vilket förstås är markant bättre än de var inför helgens matcher.

Tvivlar på att någon har missat det: men ikväll spelas den allra sista matchen någonsin på Upton Park. Eller om det nu är Boleyn Ground. Ingen verkar veta säkert, mest för att ingen bryr sig om West Ham.

Det vore lögn att påstå att den namnlösa arenan har varit en lyckoarena för Manchester United. Det är direkt oansvarigt att arenan inte jämnades med marken redan 1992, då United effektivt förlorade ligan där. Det är en skandal av monumentala proportioner att skiten inte revs 1995, då United förlorade ligan där.

Upton Park var en speciell plats för mig,skriver Dave Kidd i en krönika på Mirror. ”Platsen där jag först bevittnade allvarligt våld, äkta rasism, drogbruk, skrämmande nivåer av klämsel och den varma känslan av att få ditt ben urinerat på.

Riv skiten.

West Ham förtjänar en förlust. Det gör en alltid om en tror att såpbubblor hör hemma på en fotbollsarena.

Men vi har också en del goda minnen från Boleyn Park. Den 2 april 2011 stod United för en mäktig vändning. West Ham gick upp till 2-0 efter två straffmål av Mark Noble under matchens första fjärdedel. Tiderna var annorlunda då, Wayne Rooney behövde bara 14 minuter, mitt i andra halvlek, för att på egen hand vända matchen. Sen fick Javier Hernandez äran att avsluta målskyttet.

I mars 2002 spelades en klassiker på Upton Ground. West Ham ledde två gånger men United kvitterade genom en magnifik lobb av David Beckham och en cykelspark av finliraren Nicky Butt. Då var matchen 22 minuter gammal och Butts mål var det tredje på fem minuter. Scholes och Solskjaer gav United en tvåmålsledning i andra halvlek, West Ham skapade spänning men Beckham punkterade matchen.

Ryan Giggs åkte slalom och gjorde matchens enda mål – med högerfoten! – i februari 2009.

Uniteds 2-0-seger 2014 var ingalunda någon klassiker. Men Wayne Rooneys mål minns vi.

Vi minns förstås också den senaste matchen på Upton Boleyn. Det var ju bara några veckor sedan…

COME ON UNITED! VINN! SE TILL ATT VINNA!


* Vän av ordning noterar att Uniteds säsong inleddes med ett par ligamatcher och att säsongen avslutas med FA-cupfinalen. Såna små detaljer ska vi inte låta stå i vägen för ett fint narrativ.