Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

FA-cupfakta: Vägen till finalen

På lördag spelar Manchester United final i FA-cupen mot Crystal Palace och i uppladdningen inför finalen tänkte vi posta diverse FA-cupfakta, givetvis med United i fokus men också en del med Palace. Vi börjar med att titta på hur lagen tog sig till final i FA-cupen.

Omgång 3: Manchester United – Sheffield United 1-0

Ingen kan påstå att klassiker som inledde Uniteds finalresa. Unitedhumöret strax efter årsskiftet hade fått ett minimalt lyft tack vare segern mot Swansea, men det var fortfarande förlusterna mot Wolfsburg, Bournemouth, Norwich och Stoke som dominerade minnet.

United fick en drömlottning med hemmamatch mot tredjedivisionslaget Sheffield United. En sån där match som bara ska spelas av och som bara ska kunna sluta på ett sätt. Men United var håglösa, gästerna från Sheffield skapade förvisso ingenting men det gjorde inte United heller. Sakta, sakta tickade klockan mot slutsignal.

Memphis tog sig in i straffområdet. Backen var klumpig. Domaren pekade på straff och i den tredje tilläggsminuten kunde Rooney skjuta matchens enda mål på straff. United tog en seger som inte gjorde ett endaste dugg för att lyfta humöret.

Omgång 3: Southampton – Crystal Palace 1-2

Onekligen är det här en hel evighet sen. För när Southampton och Crystal Palace möttes i omgång 3 var det Palace som var formstarka och drömde om en Europaplats i ligan. Palace hade bara två förluster på tio inför matchen medan Southampton hade 1-1-7 på de nio senaste.

Således ingen stor överraskning att Palace vann. Det gjorde Palace också då lagen möttes i omgång 4 i Southampton 2015. Den gången i en klassisk 3-2-match med fyra mål inom loppet av tolv minuter. I år var det mindre händelserikt. Ward gav Palace ledningen, Romeu kvitterade men förre Unitedspelaren Wilfried Zaha sköt segermålet efter 68 minuter.

Omgång 4: Derby County – Manchester United 1-3

Det var en fredagskväll i Derby. Red Army hade fest på läktarna. United var duktigt formsvaga med fem förluster på tio och bara tre segrar på tretton. Derby var emellertid ännu sämre och även om Throne kvitterade efter 37 minuter var det aldrig någon fråga om vilka som skulle vinna. Rooney, Blind och Mata gjorde Uniteds mål (två av dem var offside), Anthony Martial hade lekstuga med två assists men fredagskvällen tillhörde Uniteds supportrar.

Omgång 4: Crystal Palace – Stoke City 1-0

Premier League-motstånd igen för Palace, som nu hade inlett sin monumentala formsvacka. De hade tre raka förluster inför matchen mot Stoke, men de hade åtminstone hemmaplan den här gången. Wilfried Zaha gjorde matchens enda mål och sköt Palace till nästa omgång.

Omgång 5, Shrewsbury Town – Manchester United 0-3

United fortsatte med på pappret enkla matcher. League One-laget Shrewsbury försökte men kunde inte. De orkade nästan en halvlek. Borthwick-Jackson lyfte långt på Schneiderlin som skarvade till Smalling, som dröjt sig kvar i anfallsposition. Mittbacken gjorde inget misstag.

På tilläggstid i första halvlek sköt Mata 2-0 på frispark. Det målet skulle givetvis ha blivit underkänt för offside, men domaren hade inte riktigt koll på reglerna. Lingard fastställde slutresultatet efter en timme och Shrewsbury var aldrig nära att ens skapa lite spänning.

Omgång 5, Tottenham Hotspur – Crystal Palace 0-1

Crystal Palace lottades förstås mot Premier League-motstånd även i omgång 5. En bortamatch mot Tottenham borde ha varit en given förlust. Pochettino satsade inte på sitt absolut bästa manskap men hade ändå Kane och Alli i startelvan. Palace hade två segrar på elva inför matchen, cupsegrarna mot Southampton och Stoke.

Alli tvingade Cabaye att rädda på mållinjen och prickade sedan båda stolparna. Kane testade på frispark. På tilläggstid i första halvlek sprang Zaha med bollen på offensiv planhalva. Hela Tottenham sprang mot Zaha som såg Kelly och Palace tog ledningen. Tottenham borde ha kvitterat i andra halvlek men Palace fredade sitt mål med tur och skicklighet.

Omgång 6: Manchester United – West Ham United 1-1

I kvartsfinalen stötte så United äntligen på Premier League-motstånd, dock med fördel av hemmaplan mot West Ham. Det började som en rätt trevlig cupmatch med chanser för båda lagen. I andra halvlek handlade det mest om domaren.

Payet var varnad och slängde sig i straffområdet, domaren såg att han filmade men vågade inte blåsa. En stund senare lurade Payet domaren att blåsa frispark. Payet tog hand om den själv och gav gästerna ledningen med en av säsongens bästa frisparkar.

United hittade en kvittering när det återstod sju minuter. Återigen domarens fel, då han blundade för att Schweinsteiger arslade West Hams målvakt och Martial fick öppet mål. Det blev 1-1 och omspel.

Omgång 6: Reading – Crystal Palace 0-2

Medan United i kvartsfinalen för första gången stötte på Premier League-motstånd så var kvartsfinalen första gången mot lag utanför toppdivisionen för Palace. De hade åtminstone nackdel av bortaplan mot Reading.

Mestadels spel mot ett mål, men Readings målvakt Al Habsi stoppade det mesta. Hemmalaget stod emot i 85 minuter men när Cooper rev ner Bolasie i straffområdet kunde Cabaye spräcka nollan på straff. Förre Unitedspelaren Fraizer Campbell fastställde slutresultatet på tilläggstid.

Omgång 6, omspel: West Ham United – Manchester United 1-2

De flesta räknade med att West Ham skulle vinna omspelet mot United men United stod för en riktigt bra insats. Matchen borde ha varit vunnen redan efter första halvlek, men det var mållöst.

I början på andra halvlek satte Rashford 1-0 med ett magnifikt mål, Martial stod för assisten. Payet försökte filma till sig en straff, domaren blundade. Martial hade koll på biljardvinklarna och sköt bollen i nät via en back och Fellaini. Game over.

Game over? Pyttsan. Fosu-Mensah tvingades utgå och West Ham tog över. Tomkins reducerade på hörna. Sedan räddade De Gea, igen och igen.

Semifinal: Crystal Palace – Watford 2-1

Inför semifinalen i FA-cupen hade Palace fyra segrar i FA-cupen och en seger i ligan på 22 matcher. Det är inte speciellt bra. Watford var dock inte i så värst mycket bättre form med två segrar och fem förluster på nio. Matchen visade att formkurvorna inte var en slump.

Bolasie gav Palace en tidig ledning. Sedan hände inte så mycket förrän Deeney kvitterade på hörna i början på andra halvlek. Några minuter senare återtog Plaace ledningen genom Wickham. Sedan hände inte så mycket mer.

Semifinal: Manchester United – Everton 2-1

FA-cupsemifinalen gav oss den största euforin sedan Evra i München. Alla var glada. Ja, förutom Louis van Gaal, som var jättearg när han pratade med media efter matchen. Seriöst, han var bara arg.

Lukaku rundade De Gea men Rooney sprang längre och snabbare än han har gjort de senaste fem åren och räddade på mållinjen. Lukaku fick nytt friläge men då stod De Gea kvar på linjen och räddade. Sedan var det mestadels United och när Fellaini gjorde 1-0 framspelad av Martial var det rättvist.

United dominerade och låg på för 2-0. Då fick Everton straff, vilket varken var fel eller rätt. Lukaku sköt men De Gea räddade briljant. Här borde Everton ha gett upp, istället tog de över totalt. Till slut tyckte Smalling synd om Evertonspelarna och satte bollen i eget nät.

Men Martial fick sista ordet…