United – Bournemouth 3-1: Fint avslut på ful säsong

Embed from Getty Images

Manchester United avslutade Premier League-säsongen med en stabil 3-1-seger mot Bournemouth. Rooney, Rashford och Young gjorde Uniteds mål innan Smalling med ett självmål spräckte De Geas nolla. United slutar därmed femma i ligan medan Bournemouth hamnar på 16:e plats.

Den officiella publiksiffran säger att det var 74 363 åskådare på plats på Old Trafford. Det är förstås lögn. Det var massvis med tomma stolar på drömmarnas teater den här kvällen, föga överraskande efter söndagens händelser. Ännu färre blev det då vi nås av rapporter om att supportrar som protesterade mot Louis van Gaal kastades ut. Patetiskt, förstås.

Inför matchen hyllades Manchester Uniteds U21-lag som vann den engelska U21-ligan. Fint.

Embed from Getty Images

Van Gaal valde exakt samma spelare som han gjorde i söndags. Detta med motiveringen: ”Det är den bästa lösningen för vi måste också underhålla våra fans.

Också lögn. För matchens första 40 minuter var tämligen meningslösa och innehöll till exempel noll skott på mål. Det var precis så avslaget som en befarade på förhand. United har förstås bollen men skapar ingenting. Bournemouth väntar mest på att säsongen ska ta slut.

Det första som kan liknas vid en målchans kom efter en dryg halvtimme då Rooney drar en frispark in i straffområdet, Carrick är nära att styra men missar bollen och den landar i famnen på målvakten. Statistikerna tyckte inte att det skulle räknas som skott på mål. Fem minuter senare får Bournemouths Pugh ett bra skottläge men Valencia blockerar skottet.

De flesta är nog inställda på 0-0 i halvtid men från ingenstans drar United igång ett mycket snyggt anfall. Borthwick-Jackson ger bollen till Martial som väggspelar med Mata för att sedan spela fram Wayne Rooney som har en lätt uppgift att sparka bollen i mål. Här ska vi också notera att Rashford intelligent hoppar över bollen på Martials inspel.

Embed from Getty Images

Efter en trist första halvlek vaknar matchen till liv i andra. United skaffar sig omedelbart en halvchans efter ett snyggt anfall och direkt efter får Bournemouth till en bra kontring men Smalling täcker Wilsons skott. Minuten senare är Unitedförsvaret återigen snabba att täcka skottvinkel och Gosling drar bollen långt över. Gosling imponerar senare med en magnifik frispark då han ska rulla bollen tio meter men istället rullar den till inspark.

Men det är United som skapar de bästa chanserna. Mata borde ha fått straff när han blir fälld men domaren blundar. Michael Carrick, som kanske gjorde sin sista match på Old Trafford, drar ett mäktigt skott i ribban. Där förtjänade han ett bättre öde. Några minuter senare är det Valencia som dundrar iväg en kanon från distans och tvingar målvakten till en superb räddning. Det hade utan tvekan varit säsongens Unitedmål om den hade gått in.

United får dock in tvåan till slut. Rooney lyfter en kross till Valencia som nickar bakåt till Marcus Rashford som på ett tillslag sätter bollen i nät.

Embed from Getty Images

Rooney är även regissören bakom 3-0, då han delikat lyfter bollen över backlinjen. Inhoppare Ashley Young, på gränsen till offside, springer sig ren. Han tar emot bollen bra men har lite flyt när han via målvakten spelar in bollen i mål.

Embed from Getty Images

Sen ska United bara spela av matchen och hålla nollan för att låta David de Gea vinna guldhandsken. I slutminuten av tilläggstiden får Bournemouth till ett anfall. Herrera puttas enkelt omkull och det blir farligt. De Gea styr undan inlägget men bollen sparkas tillbaka in i mitten, där står Smalling och styr bollen i eget nät.

Smallings självmål lämnar en bitter eftersmak på vad som annars var en riktigt trevlig andra halvlek. Den första halvleken vill vi förstås bara glömma.

Nu kan en inte dra några stora växlar av det här. Matchen var tämligen avslagen. Bournemouths spelare ville vara på semester och Uniteds spelare var mest intresserade av att undvika skador inför FA-cupfinalen.

Det blir en femteplats för United i ligan, vilket givetvis är långt ifrån godkänt. Allra helst då spelet stora delar av säsongen har varit undermåligt. Nio lag i ligan gör minst tio mål fler än United. På Old Trafford görs det endast 36 ligamål på hela säsongen, det är en ofattbart låg siffra och det är oacceptabelt.

Louis van Gaal skyller på att förväntningarna är för höga, vilket är en patetisk ursäkt. Van Gaal har misslyckats och han måste få sparken. Till och med speakern på Old Trafford insåg att säsongen inte var så värst bra då han uppmanade publiken att stanna kvar för spelarnas ”uppskattningsvarv” efter matchen. Normalt kallas det ju ärevarv.

Nu har Van Gaal ändå chansen att avsluta snyggt, för även om ligan är vårt smör och bröd är en FA-cupseger ändå en FA-cupseger.

Matchfakta

Manchester United 3
Bournemouth 1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 38
Tid: Tisdagen den 17 maj 2016, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 74 363
Domare: Jon Moss
• assisterande: Holmes, Lennard
• fjärde: Scott

Matchhändelser

43 Wayne Rooney
Assist: Martial
1-0
66 Juan Mata
74 Marcus Rashford
Assist: Valencia
2-0
87 Ashley Young
Assist: Rooney
3-0
90+2 Chris Smalling (självmål) 3-1

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson
Carrick
Lingard, Mata, Rooney, Martial
Rashford
Herrera för Mata (75)
Memphis för Rashford (79)
Young för Martial (84)
Avbytare: Romero, Jones, Varela, Pereira
Manager: Louis van Gaal

Bournemouth

Federici
Francis, Elphick, Cook, Daniels
Ritchie, Surman, Gosling, Pugh
Wilson, King
Gradel för Pugh (66)
Afobe för King (67)
Grabban för Wilson (79)
Avbytare: Holmes, Stanislas, O’Kane, Jordan
Manager: Eddie Howe

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS