Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

FA-cupfakta: Finaler, Manchester United och Crystal Palace

Ett par dagar till Wembley* och 2016 års FA-cupfinal. Manchester United mot Crystal Palace. Inför finalen tittar vi på diverse FA-cupfakta. I förra delen gick vi igenom lagens väg till finalen. I den här delen blir det finalfakta, fakta för de båda klubbarna och inbördes möten. I den avslutande delen imorgon tar vi en titt på lagens alla FA-cuptriumfer.

Embed from Getty Images

Texten diskuterar, om inte annat uttryckligen noteras, endast FA-cupen. Står det final avses således en FA-cupfinal.

FA-cupfinaler och Wembley

 • Manchester United gör på lördag sin 19:e FA-cupfinal. Hittills har det blivit elva segrar och sju förluster, vilket ger en vinstprocent på 61.
 • Crystal Palace har också gott om finalrutin. De har varit i final så många gånger som en (1). De har vunnit finalen noll gånger och förlorat en gång, vilket ger en vinstprocent på 0.
 • Fem av Uniteds finaler har varit oavgjorda efter 90 minuter, tre av dem var mållösa efter 90 minuter. United har avgjort i förlängningen en gång och förlorat i förlängningen en gång. En gång gick det till straffar, då förlorade United. Två gånger gick det till omspel, då vann United.
 • Crystal Palaces enda final gick till omspel, ett omspel som de förlorade.
 • United har förlorat sina två senaste finaler, 2005 mot Arsenal och 2007 mot Chelsea. Det har aldrig hänt att United har förlorat tre FA-cupfinaler i rad.
 • Uniteds bästa svit är fyra raka finalsegrar: 1983, 1985, 1990 och 1994.
 • Uniteds första final spelades på Crystal Palace [sic!]. Uniteds senaste final spelades på nya Wembley, vilket är Uniteds enda final på nya Wembley. United spelade två finaler (en seger och en förlust) på Millennium Stadium i Cardiff. Övriga finaler har spelats på gamla Wembley.
 • Crystal Palaces enda final spelades på gamla Wembley.
 • Crystal Palace har bara spelat på nya Wembley en enda gång, det var i årets semifinal mot Watford.
 • United har desto fler besök på nya Wembley, sex gånger (fem segrar) bara i Community Shield. United har spelat två ligacupfinaler på nya Wembley och vunnit båda. Europacupfinalen 2011, liksom den nämnda FA-cupfinalen mot Chelsea, blev dock en förlust. Slutligen har United tre FA-cupsemifinaler på nya Wembley, förlusterna 2009 och 2011 samt segern mot Everton i år.

Manchester United i FA-cupen

 • Bara Arsenal, med tolv segrar, har fler segrar än United. Vinner United på lördag tangerar klubben således Arsenals rekord. Arsenal har precis som United sju finalförluster.
 • United deltar i cupen för 117:e gånger. Som noteras ovan har United vunnit cupen elva gånger och förlorat finalen sju gånger.
 • United har nio semifinalförluster, återigen lika med Arsenal.
 • En gång har United slutat trea i cupen. Tredjeprismatchen spelades åren 1970 till 1974 innan FA insåg att det var en värdelös idé. En tredjeplats är delat rekord och Stoke är enda klubben som har slutat både trea och fyra.
 • Eftersom Arsenal har noll tredjeplatser och en fjärdeplats (trots hemmaplan mot Wolves) finns det fog för att säga att United är bättre än Arsenal i cupen om United vinner på lördag.
 • United har förlorat i kvartsfinal 13 gånger.
 • Uniteds sämsta resultat i cupen var uttåg i andra kvalificeringsrundan 1890/91. United fick respass i kvalet även 1891/92 (fjärde rundan) och 1899/1900 (tredje rundan).
 • Två gånger, 1901/02 och 1904/05, har United åkt ut i mellanrundan. Detta är fullt logiskt omgången mellan kvalet och cupen. Undertecknad hade kallat det kval men så kan vi inte ha det.

Crystal Palace i FA-cupen

 • Crystal Palace är chockerande dåliga i FA-cupen. De deltar den här säsongen för 101:a gången och 76 gånger har de åkt ut i omgång 3 eller tidigare. (Här kan det vara värt att påpeka att formatet gjordes om en del i cupens begynnelse men från och med säsongen 1926/27 har det varit 64 lag i omgång 3 och sedan dess har lagen i de två högsta divisionerna gått in i den omgången. Palace har harvat en del i de lägre divisionerna men det är alltjämt ett chockerande dåligt facit.)
 • Till Palaces heder ska emellertid sägas att de aldrig har torskat i FA-cupens kvalspel.
 • Detta är dock inte så imponerande då Palace (med reservation för fel) bara har spelat FA-cupkval två gånger.
 • Palaces kvartsfinal mot Reading tidigare i år var blott den sjunde kvartsfinalen i klubbens historia. De har fyra segrar och tre förluster i kvartsfinal.
 • Palace har vunnit två och förlorat två semifinaler.
 • För att verkligen understryka att Palace är kassa i cupsammanhang så har de inte ens några egentliga framgångar i ligacupen, där har det blivit fyra semifinaler och fyra kvartsfinaler som bäst.

United mot Palace i FA-cupen

 • Det som självklart ska nämnas här är givetvis FA-cupfinalen 1990, som jag har nämnt utan att nämna ett antal gånger ovan. För det är ju så: Crystal Palace möter alltid Manchester United när de går till final i FA-cupen.
 • United vann finalen 1990 efter omspel. Men mer om det imorgon.
 • Otroligt nog har United och Palace bara lottats mot varandra en enda gång i FA-cupens historia. Det var 1995 och då så sent som i semifinal. Bara ett par månader efter Cantonas kung fu-spark blev det förstås en het affär när lagen möttes på Villa Park. Palace tog ledningen genom Dowie men Irwin ordande förlängning. Där tog Palace – precis som i finalen fem år tidigare – ledningen efter ett par minuter. Precis som då kvitterade United, den här gången genom Pallister. Festen förstördes av att Palacesupportern Paul Nixon dog i bråk inför matchen.
 • Returen några dagar senare blev en ful affär två utvisningar och massor av varningar. United säkrade segern med hörnmål av Bruce och Pallister i första halvlek. I början på andra halvlek blev Keane utvisad då han stämplade Southgate som hämnd för en ful tackling. Ett bråk utbröt och spelet satte igång igen med tio spelare mot tio, då Patterson blev utvisad för sin del i bråket.
 • En notabel detalj är att Manchester United alltid går till final i FA-cupen när Palace tar sig till semifinal. United vann ju cupen 1990 men förlorade finalerna 1976 (då Palace förlorade mot Southampton i semifinalen) och 1995.
 • Inte heller i ligacupen möts lagen så värst ofta. Det har bara blivit fem möten totalt (sex matcher). United vann 1970, 1985, 1987 och 2004 men Palace segrade efter förlängning 2011.

* Nu tycker säkert någon att lagen minsann var där i april också. Det är givetvis falskt, en är inte på Wembley om det inte är final. Således spelades semifinalerna på en replika av Wembley belägen exakt där Wembley är belägen.