Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Trademarks och image rights försenar Mourinho

Nej, av allt att döma skriver inte José Mourinho på som manager för Manchester United idag heller. Fortfarande sägs det dock inte vara någon fara för att affären ska gå i stöpet. Enligt James Ducker på Telegraph finns det optimism om att Mourinho ska kunna annonseras imorgon men det kan dröja tills på fredag.

United och Mourinho har en del sponsoravtal i konflikt med varandra, till exempel är ju Chevrolet Uniteds huvudsponsor medan Mourinho har ett avtal med Jaguar. Båda har också avtal med klocktillverkare och kasinooperatörer. Båda parterna har dock avtal med Adidas gemensamt. Ducker tror att avtalet kommer att kräva kompromisser från United, Mourinho och sponsorerna.

Mourinho uppges få en betydligt större lön än Louis van Gaal. Holländaren hade ett avtal värt 3,3 miljoner pund om året med bonusavtal värt ytterligare 4,7 miljoner pund om året. Portugisen uppges dock få ett avtal värt runt tolv miljoner pund om året, alla bonusar inkluderade.

Uniteds uppmärksammade avtal med Wayne Rooney betyder att ett en del av Rooneys lön utgår från att United säljer sponsoravtal till Rooney. Enligt Ducker ska det dock inte vara troligt att någon klubb kommer att ingå i ett sådant avtal med en manager. Dels har klubbarna inte samma rättigheter till en manger, medan de i större utsträckning ”äger” sina spelare. Dessutom är managerkontrakt ofta mindre stabila.

Idag har det också framkommit – bland annat på Independent – att det är Chelsea som äger varumärket José Mourinho. Över på European Union Intellectual Property Office hittar vi mycket riktigt varumärket José Mourinho registrerat med Chelsea Football Club som ägare.

Vad jag inte riktigt begriper är varför detta inte var relevant då Mourinho skrev på för Inter och Real Madrid, då det första varumärket registrerades redan i april 2006.