Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Miniprofil: José Mourinho

Embed from Getty Images

Sedan idag är José Mourinho manager för Manchester United. Vi introducerar Mourinho med en kort profil. För fakta rekommenderar vi vår profilsida för Mourinho.

José Mário dos Santos Mourinho Félix GOIH* föddes i den portugisiska kuststaden Setúbal (45 minuter från Lissabon) den 26 januari 1963. Han är alltså 53 år gammal nu.

Mourinho växte upp i en medelklassfamilj och hans pappa var en fotbollsspelare (en landskamp för Portugal) och senare tränare. Fotboll var tidigt en viktig del av Mourinhos liv men som spelare var han medioker (som bäst spela i portugisiska andradivisionen). Han slutade spela redan som 24-åring för att istället fokusera på en karriär som tränare.

Han studerade idrottsvetenskap på universitet i Lissabon och inledde tränarkarriären som assisterande tränare i Estrela da Amadora och senare scout för Ovarense. Mourinho fick sin stora chans då han 1992 fick chansen att jobba som översättare åt Sportings nya tränare Bobby Robson. Duon skulle sedan följas åt till Porto och sedan Barcelona. Robson lämnade Barcelona efter en säsong men Mourinho blev kvar i klubben och jobbade som assisterande tränare åt Louis van Gaal.

I september 2000 fick Mourinho chansen som huvudtränare för Benfica. Det blev en kortvarig sejour, bara nio matcher. I juli 2001 tog han över União de Leiria och här gick det bättre. Efter en och en halv säsong lockades han till Porto, där han gjorde succé. I sin första hela säsong med Porto vann han ligan och cupen. I sin andra säsong ligan och Champions League.

Sedan har han flyttat runt och fortsatt vinna. Två ligatitlar och tre cuptitlar på drygt tre säsonger i Chelsea. Två ligatitlar, cupen och Champions League på två säsonger i Inter. Ligan och cupen på tre år i Real Madrid. Säsongen 2013/14 var han tillbaka i Chelsea, första säsongen blev det en tredjeplats och andra säsongen vann han både ligan och ligacupen (sedan flytten till Porto har han alltid vunnit ligan under sin andra säsong i en ny klubb).

Den gångna säsongen gjorde Mourinho och Chelsea dock fiasko.  Chelsea var på en chockerande dålig 16:e-plats när Mourinho fick sparken i december förra året. Sedan har han väntat på Manchester United.

Mourinho har ett rykte om sig att vara en av världens absolut bästa managers. Han har också varit inblandad i en hel del kontroverser under sin karriär, 2005 kallades han ”fotbollens fiende” av Uefas domarbas. I nästa månad ska han upp i rätten för att försvara sig mot en stämning från Chelseas förre klubbläkare Eva Carneiro.

* GOIH är en portugisisk orden (Ordem do Infante D. Henrique, Grande-Oficial). Mourinho har den näst högsta graden, vilket möjligen skulle kunna motsvara britternas CBE.