Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhoerans vinnare och förlorare

Den nya managern heter José Mourinho och den nya managern måste fatta en massa beslut gällande spelarna som redan finns i Manchester United. Här följer det definitiva svaret, spelare för spelare, på vad som kommer att ske under Mourinhos ledning.

David de Gea: Det sägs att målvakten var missbelåten på den förra managern. Det syntes inte på spelet. Whatever, nästa säsong fortsätter han vara given förstamålvakt för Manchester United.
Vinnare!

Phil Jones: Det finns två versioner av Phil Jones: en som spelar fotboll och en som har nageltrång. Det känns som att fotbollsspelaren Jones är en spelare i Mourinhos smak. Huruvida han har en fortsättning i United är mer av medicinsk natur. Han kommer dock inte lägga några hörnor nästa säsong.
Vinnare?

Marcos Rojo: Jo, du… José? Är det okej om jag kommer lite sent till första träningen? Inte mer än ett par dagar. Det är nåt strul med mitt pass. Måste gå nu, nattklubben har precis öppnat… eh, jag menar… träningscykeln blev precis ledig. Vi ses om ett par veckor.
Förlorare!

Memphis Depay: Den spontana tanken är att José kommer att hata Memphis Depay. Bekväma och misstagsbenägna spelare går inte hem hos den nya managern. Men magkänslan säger att Memphis får en chans och att en pollett trillar ner.
Vinnare?

Juan Mata: Den fina tanken säger att Mourinho redan 2014 planerade för sin tid i United. Han sålde Mata för att ett par år senare skörda frukten! Så är det förstås inte. Vi vet vad Mourinho tycker och inget Mata har gjort i United kan ha fått Mourinho att ändra sig. Matas enda hopp är att Mourinho tycker att spelarna i United är sämre än spelarna i Chelsea.

Embed from Getty Images

Förlorare!

Anthony Martial: Given startspelare nästa säsong också.
Vinnare!

Wayne Rooney: Vi vet att Mourinho ville köpa Rooney till Chelsea. Fergie hade gärna sålt men hade slutat bestämma. Moyes ansåg sig inte ha rad att tappa Rooney och gav istället anfallaren ett nytt långtidskontrakt. Van Gaal gav kaptensbindeln och en startplats oavsett vad till Rooney. Tanken var att Rooney skulle göra minst 30 mål den gångna säsongen. Han kom upp i hälften och när det inte funkade på topp konstruerades en mittfältsroll för kaptenen.

Onekligen mycket intressant att se hur Mourinho resonerar kring Rooney. Idag är Rooney en av klubbens största kulturbärare. Han är dock inte tillräckligt bra för att starta varenda match. I en roll som hjälpgumma skulle han kunna göra stor nytta, men jag tvivlar på att han är intresserad av att vara det.

Rooney blir Mourinhos största utmaning i laget och alla alternativ är rätt dåliga.

Förlorare.

Adnan Januzaj: Det är ingen tvekan om att Adnan är enormt talangfull. Men det är också uppenbart att hans attityd inte är vad den borde vara. Adnan behöver en tränare som ger honom sitt fulla stöd. Mourinho är inte den tränaren.
Förlorare.

Chris Smalling: Mittbacken Smalling är den enda etablerade spelaren som odiskutabelt har gjort framsteg under Van Gaals ledning. Känslan är att han nästa säsong gör nya framsteg och att han är en av lagets ledare.
Vinnare.

Michael Carrick: Av de senaste ryktena att döma blir Carrick kvar i United. Det förefaller också vara klart att han inte hade fått ett kontraktserbjudande av Van Gaal.
Vinnare!

Daley Blind var given i Van Gaals startelva, det kommer han näppeligen vara under Mourinho. Framför allt känns inte Blind som en mittback i ett Mourinholag. Mångsidigheten gör ändå Blind till en utmärkt truppspelare, givet att han accepterar en sådan roll. Rykten säger emellertid att Blind är till salu, om än han själv har en annan uppfattning.
Förlorare!

Ashley Young: FA-cupfinalen var Van Gaal-eran i miniformat för Ashley Young. Först anfallare, sedan vänsterytter och till sist vänsterback. Mångsidigheten gör att Mourinho säkert kan hitta en plats i truppen för Young, som förefaller vara en sympatisk typ. Däremot har jag svårt att se speltiden bli mer än sporadisk.
Förlorare.

James Wilson förlorade samtidigt som Rashford gjorde två mål mot Arsenal medan han själv hade problem att platsa i Brighton. Det rimliga är att han går på ett säsongslångt lån på deadline day.
Förlorare.

Sergio Romero: Accepterar han rollen som backup, utan chans till speltid annat än i enstaka cupmatcher, är han kvar i klubben. Mourinho skulle säkert kunna hitta en bättre reservmålvakt men det känns inte som en prioriterad fråga.
Vinnare?

Ander Herrera: Det blir mycket intressant att se hur Mourinho värderar Herrera. Jag skulle inte bli förvånad om Mourinho gör Herrera till en startspelare men jag skulle heller inte bli förvånad om Mourinho redan har satt upp Herrera på transferlistan. Mycket beror på hur managern formerar mittfältet, i en 4-2-3-1-formation finns det ingen position för Herrera men i en 4-3-3 (4-1-4-1) kommer Herrera till sin rätt.
Vinnare?

Nick Powell: Är utan kontrakt och kommer inte erbjudas något nytt. Men så hade det varit oavsett manager.
Förlorare!

Luke Shaw: Mourinho ville värva vänsterbacken till Chelsea. Före skadan var Shaw i stormsteg på väg att utvecklas till världens bästa vänsterback, låt oss hoppas att han tar vid där. Att Shaw har vänsterbacksplatsen i Mourinhos tänkta startelva kan vi förutsätta.
Vinnare!

Antonio Valencia är bättre än sitt rykte. Under säsongen har han varit Uniteds bästa högerback, även om det säger mer om lagkamraterna än om Valencia. Jag skulle ändå gissa att Mourinho föredrar Darmian eller Jones. Dock tror jag att Mourinho behåller Valencia över nästa säsong, detta då varken Darmian eller Jones går att lita på medan en högerbacksvärvning inte känns som en prioriterad fråga.
Förlorare?

Marouane Fellaini: Här har vi en given förlorare. Utgångstipset får vara att Fellaini är till salu. Samtidigt har belgaren unika egenskaper och jag kan se Mourinho använda honom en halvtimme här och en halvlek där. Men det är ju långt ifrån statusen Fellaini hade hos Van Gaal.
Förlorare!

Morgan Schneiderlin: Första säsongen i United var en besvikelse. Min känsla är att Schneiderlin inte förstod Van Gaals filosofi. Schneiderlins bästa egenskaper är energin och löpningarna box till box. Under Mourinho får fransmannen större utrymme att utnyttja sina bästa egenskaper.
Vinnare?

Guillermo Varela: United gav upp Moyes första värvning redan efter ett år och han skickades på lån till Real Madrids reservlag. När den gångna säsongen drog igång var Varela överraskande tillbaka i United. Plötsligt fick han chansen i a-laget och en kort stund var han förstaval på högerbacken innan han lika plötsligt slängdes ner i frysboxen. Med Darmian, Valencia, Jones och Fosu-Mensah i truppen har Mourinho inget behov av Varela.
Förlorare.

Bastian Schweinsteiger: Tysken handplockades av Van Gaal. Det har senare framkommit att lagkamraterna i United var missnöjda då de upplevde att Schweinsteiger särbehandlades. Schweinsteiger har också en hög status i fotbollsvärlden, varför han kan vara ett lämpligt offerlamm för Mourinho.

Här har Mourinho chansen att visa vem som bestämmer genom att offra världsmästaren Schweinsteiger. Samtidigt kan Mourinho offra honom utan att det resulterar i upprorsstämning i truppen.

Frågan är bara om det finns någon klubb som vill betala den tyska landslagskaptenens lön.

Förlorare!

Paddy McNair: Fick chansen av Van Gaal utan att någon riktigt begrep varför. Inledde bra men blev sakta sämre och sämre. Fick knappt någon speltid den gångna säsongen.
Förlorare!

Jesse Lingard var nästan ordinarie under Van Gaal. Det kommer han inte att vara under Mourinho. Men det var också rätt tydligt att Lingards position var den första som Van Gaal ville förstärka på. Spelare som Jesse Lingard behövs i en trupp och jag kan se honom fylla en liknande funktion som Park Ji-Sung gjorde en gång i tiden.
Förlorare!

Matteo Darmian inledde starkt och avslutade svagt under sin första säsong i United. Det rimliga är ändå att Mourinho initialt satsar på Darmian som högerback, framför allt defensivt är Darmian i toppform klassen bättre än Valencia. Tiden är dock knapp, Darmian behöver ta en ordinarie plats i höst om han ska ha någon fortsättning i klubben.
Vinnare.

Marcus Rashford: Våren 2016 är Marcus Rashford en vinnare, så enkelt är det. Han behövde bara vara i närheten av bollen i straffområdet för att göra mål. Nästa säsong förutsätter jag att Uniteds anfallare mycket oftare kommer att vara nära bollen i offensivt straffområde.
Vinnare!

Tyler Blackett: En spelare som inte ens platsar på bänken i Celtic har så klart ingen framtid i Manchester United. Ska vi gissa att han går på lån till en klubb i League One?
Förlorare!

Cameron Borthwick-Jackson går på semester med ett rykande färskt kontrakt i bakfickan. Det kontraktet forcerar Josés hand, det förväntas helt enkelt att Borthwick-Jackson får chansen. Men mycket beror också på Luke Shaw. Om Shaw är fullt återställd efter skadan spelar han nästan alla matcher och då blir det inte många matcher över åt Borthwick-Jackson. Därmed kan det vara klokt att skicka honom på lån, gärna till en klubb där han får spela mittback. Med en lyckad lånesejour skulle han kunna återvända som en fullgod backup både som mittback och vänsterback.
Vinnare.

Andreas Pereira: Det viskas om att dålig attityd var anledningen till att Pereira inte fick fler chanser av Van Gaal. Jag kan inte riktigt se att Mourinho ska satsa på Pereira nästa säsong. Pereira behöver spela a-lagsfotboll nu, så här kan vi ha ytterligare en spelare som försvinner på lån.
Förlorare?

Will Keane: Det var upplagt för att Keane skulle få chansen i våras. Då blev han skadad. Det är en historia vi känner igen och tyvärr har tåget gått för Will Keane.
Förlorare!

Timothy Fosu-Mensah: Stor, stark och snabb. Fosu-Mensah har egenskaper som Mourinho brukar uppskatta. Användbar på alla positioner i backlinjen och som central mittfältare. Frågan är inte om Fosu-Mensah kommer att få chansen, frågan är vilken position han kommer att göra till sin egen.
Vinnare!

Víctor Valdés och Van Gaal hatar varandra. Men frysboxen som Van Gaal placerade Valdés i kommer att hållas stängd av Mourinho.

Förlorare!

Ryan Giggs: Det var ju meningen att Giggs skulle få jobbet efter Van Gaal. Det blev inte så. Giggs har många alternativ men vägen till managerposten i Manchester United är nu väldigt krokig. Det finns garanterat en uppsjö klubbar som har ett managerjobb att erbjuda Ryan Giggs. Det är bara det att de klubbarna är väldigt långt ifrån Manchester United. Att vara en framgångsrik manager för United och Everton är helt enkelt inte samma sak. Metoderna som gör dig framgångsrik i United behöver inte göra dig framgångsrik i Everton.

Då och då gör en medioker spelare ett gästspel i United, men de gästspelen är den enda erfarenheten Giggs har av mediokra spelare (ja, han spelade förstås med en hel del mediokra spelare i landslaget också). Hur skulle han hantera en situation där han bara omges av mediokra spelare?

Å andra sidan har han redan blivit bränd i United. Det är uteslutet att han får ett erbjudande från United som garanterar honom jobbet efter Mourinho. Men jag tror att han har större chans att en dag bli manager i United om han stannar i klubben än om han lämnar.

Förlorare!

Nyförvärv: Jag känner mig rätt säker på att Mourinho kommer att värva fler än noll spelare. Däremot har jag ont om vibbar för vilka spelare han kan tänkas värva. Önskelistan borde innehålla en mittback, en mittfältare, en högerytter och en striker. Minst.

Mourinho ville köpa John Stones till Chelsea och det skulle vara märkligt om han inte ville köpa Stones till United. De flesta verkar vara överens om att Zlatan Ibrahimovic finns på önskelistan. Vidare skulle jag bli förvånad om inte Mourinho försöker värva André Gomes (för visst sa han väl att han inte skulle värva från Portugal och inte att han inte skulle värva någon portugis?).

Vinnare!


Fotnot: Den här texten är strikt spekulativ och är endast baserad på spontana gissningar.