Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Miniprofil: Eric Bailly

Manchester United har fått en ny mittback. Tidigare idag annonserades Eric Bailly som en United-spelare. Bailly är förmodligen okänd för de flesta så här tar vi en titt sommarens första nyförvärv. Hoppa till vår profilsida för all fakta om Bailly.

Embed from Getty Images

Eric Bailly föddes i Bingerville i Elfenbenskusten den 12 april 1994. Inte mycket är känt om hans uppväxt. Den spanska agenturen Promo Esport ordnar testmatcher i Afrika och det var så Bailly upptäcktes av Espanyol, som erbjöd honom ett ungdomskontrakt.

Han flyttade till Spanien i december 2011. Den första tiden i Europa var svår, han fick inte spela matcher, då han saknade arbetstillstånd, och han kunde ingen spanska.

Bailly imponerade emellertid på träningarna och i oktober 2013 debuterade han för Espanyols b-lag i den spanska tredjedivisionen. Totalt gjorde han 20 matcher (17 från start) under sin första seniorsäsong.

Inför säsongen 2014/15 tog han steget upp i Espanyols a-lag. Han debuterade med ett kort inhopp mot Real Sociedad i oktober. En dryg månad senare gjorde han sin första match från start då Espanyol spelade 1-1 mot Villarreal. Han startade fyra av de sex sista ligamatcherna hösten 2014 och framtiden började se ljus ut.

Den lilla erfarenheten var tillräcklig för att Elfenbenskusten skulle kalla. Han togs ut till träningsmatcherna inför afrikanska mästerskapen. Bailly gjorde ett inhopp mot Nigeria den 11 januari 2015 och spelade sedan hela matchen när Elfenbenskusten förlorade mot det svenska januarilandslaget.

Uppenbarligen imponerade han för när det Africa Cup of Nations började några dagar senare tog Bailly plats i startelvan. Elfenbenskusten vann sin grupp efter 1-1 mot Guinea och Mali följt av 1-0 mot Kamerun (matchen mot Kamerun var den enda i gruppen som inte slutade 1-1, Guinea gick till kvartsfinal efter lottdragning).

Bailly blev skadad mot Kamerun men kom till spel i kvartsfinalen, då Elfenbenskusten vann med 3-1 mot Algeriet. En ny 3-1-seger följde i semifinalen mot Demokratiska republiken Kongo. Finalen mot Ghanan blev mållös och gick till straffar. I en lång straffläggning kunde Elfenbenskusten vinna med 9-8, trots nackdelen att skjuta sist. Bailly slog straffen som innebar 7-7.

Under turneringen skrev Bailly på för Villarreal, som behövde en ersättare då de hade sålt Gabriel till Arsenal. Först i mitten på februari var Bailly tillbaka i Europa. Han debuterade för Villarreal i 1-0-segern mot Eibar den 22 februari 2015. Han startade sedan de flesta matcherna under säsongsavslutningen.

Den gångna säsongen var Bailly ordinarie i Villarreal. De matcher han missade var oftast på grund av skada eller avstängning, men han satt på bänken i en del matcher.

Nu bär det alltså av till Manchester United för en oerfaren mittback som beskrivs som oerhört talangfull men misstagsbenägen och inte alls färdigutvecklad. Han är heller ingen överdrivet bra passningsspelare. Bailly är en aggressiv spelare som gillar att tackla. Tyvärr är hans tacklingar inte alltid regelrätta, vilket syns i statistiken: på 73 klubblagsmatcher har han blivit utvisad tre gånger (alla gångerna för två varningar) och blivit varnad i 24 matcher till. Dock finns det tecken på att han lär sig och han har nu en svit på 13 matcher utan att bli varnad.

Bailly spelar som regel mittback men han har också använts som ytterback, både till vänster och höger. Han sägs ha sina styrkor i fysiken, Bailly är stark, snabb och bra i luften. Han har ett bra positionsspel och blir mycket sällan bortdribblad.