Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

England tappade när Rooney byttes ut

Vid sidan av diverse oroligheter i Marseille spelades det också fotboll i den franska kuststaden. England gick in i EM mot Ryssland. Som väntat startade Chris Smalling och Wayne Rooney – han spelade på mittfältet – medan Marcus Rashford var fastfrusen på bänken.

Vägen till speltid förefaller vara lång för Rashford, då även Vardy och Sturridge värmde bänk. Både Vardy och Sturridge torde vara före Rashford i hierarkin.

England inledde bra och dominerade matchen. De var emellertid inte så värst bra på att göra mål och det stod länge 0-0. Rooney var nära att spräcka nollan efter sisådär 70 minuter, men Akinfeev gjorde en drömräddning. Några minuter senare gjorde Akinfeev en tavla då Dier pangade in 1-0 på frispark. Enligt undertecknads bedömning den fjärde grova målvaktstavlan i EM, vilket är anmärkningsvärt då det bara har gjorts nio mål i turneringen.

Embed from Getty Images

Det unga engelska laget hade hade så långt gjort en bra match. Då råkade förbundskapten Roy Hodgson blicka i pärmen han fått i gåva av Louis van Gaal. Tid för korkade byten, läste Hodgson och bytte in Wilshere för Rooney.

Landslagskapten Rooney hade så långt varit bland de absolut bästa spelarna på planen. Han sitter också på rutin och erfarenhet som är oerhört viktig för ett annars oerfaret landslag.

Hodgson bytte sedan också ut Sterling för Milner.

I den andra tilläggsminuten kvitterade så Ryssland då England misslyckades med den defensiva taktiken. Rimligare av Hodgson hade förstås varit att satsa på någon av sina kontringsstarka avbytare, då ryssarna i underläge var tvingade att anfalla.

Annars var det en match som dominerades av extrema oroligheter i Marseille, där organisationen runt matchen förefaller ha varit usel med närmast obefintlig segregation mellan supportergrupperna.

De engelska fansen är förstås inte utan skuld, även om deras intention måhända inte är att bråka så sjunger de väldigt många sånger som är väldigt provokativa. Men i Marseille samlades också diverse firmor från franska klubbar och polisen tycktes inte vara kapabel att hantera det hela. De allra största problemen skapades dock av en stor grupp av organiserade ryska huliganer.

Uefa kan vad det verkar inte straffa beteende utanför läktarna. Men Ryssland förväntas straffas hårt för det som skedde på läktarna.

Framför allt är det förstås väldigt, väldigt tråkigt.