Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslag: Rashford EM-debuterade när England vann

Embed from Getty Images

Marcus Rashfords saga fortsätter. Idag EM-debuterade han när England vände underläge till 2-1-seger mot Wales. Segern garanterar inte England en plats i slutspelet men de ska ha extrem otur för att missa slutspel.

Roy Hodgson startade med samma manskap som mot Ryssland. Första halvlek såg ut att bli mållös men efter 40 minuter drog Wayne Rooney på sig en onödig frispark Gareth Bale stegade fram och dundrade in 1-0, vilket han kan tacka den engelska målvakten Joe Hart för.

Mot Ryssland var Hodgsons obegripliga byten en stor anledning till att England inte vann. Uppenbarligen lärde han sig av det för mot Wales var det hans byten som låg bakom segern. Direkt efter paus kom Vardy och Sturridge in för Kane och Sterling och tio minuter in på andra halvlek kvitterade Vardy. England låg sedan på för seger och efter 73 minuter byttes så Rashford in för Lallana. Det såg ut att bli oavgjort men på tilläggstid frälste Sturridge England.

Rashford gjorde varken mål eller assist men han stod ändå för ett utmärkt inhopp. Han var företagsam, han sökte hela tiden bollen och han visade inga tecken på nerver.

Med sitt inhopp blev Rashford den yngsta EM-spelaren för England någonsin. Rooney var rekordinnehavare, men han var fyra dagar äldre då han EM-debuterade 2004.

Rooney spelade på mittfältet även idag och de här gången fick han spela hela matchen. Han drog förvisso på sig frisparken som ledde till Wales mål men bortsett från det gjorde han en mycket bra match. Återigen tillhörde han sitt lags bästa spelare och hittills är han Englands bästa spelare i EM.

Chris Smalling spelade förstås också hela matchen i det engelska mittförsvaret. Han skötte sig bra och vann till exempel nio nickdueller, överlägset flest på planen. Smalling stod också för 13 undanrensningar, även det överlägset flest på planen, och han hade bäst passningsprocent på planen.

Att England vände halvtidsunderläge var oväntat, det har de aldrig gjort i ett stort mästerskap förut.

England toppar nu gruppen på fyra poäng. De måste dock vinna mot Slovakien för att säkra gruppsegern och de behöver undvika förlust för att garantera en åttondelsfinalplats. England blir som sämst trea i gruppen och det ska väldigt mycket till för att fyra poäng inte ska räcka till slutspel.

Annat från EM idag:

  • Paddy McNair blev inbytt på tilläggstid när Nordirland stod för en strålande insats och vann mot Ukraina med 2-0. McNair var på planen när McGinn gjorde 2-0-målet. Förre Unitedspelaren Oliver Norwood assisterade till McAuleys 1-0-mål.
  • Bastian Schweinsteiger var oanvänd avbytare när Tyskland fick nöja sig med 0-0 mot Polen.
  • Nordirland och Tyskland möts i sista omgången. De båda lagen har chansen att vinna gruppen och de är garanterade en plats bland de två bästa. Nordirland ska dock ha tur om deras tre poäng ska räcka till slutspel och Tyskland behöver vinna, så det ser ändå tufft ut för Nordirland.
  • David de Gea ser ut att äntligen ha fått sin rättmätiga plats som förstamålvakt för Spanien. Förbundskapten Vicente del Bosque gillar inte det: ”Att Iker [Casillas] inte spelar är smärtsamt för mig. Han är en spelare som vi måste respektera. […] Jag var tvungen att prata med honom för jag kände att han förtjänade det. […] Skillnaden [mellan Casillas och De Gea] är minimal. Jag gillade hur Iker agerade på bänken. […] Han kan hjälpa oss mycket.” [Manutd.com]