Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2015/16: Mittfältare

För sjunde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den tredje delen betygsätter vi på våra mittfältare.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas sattes godtyckligt till 897 spelade minuter under säsongen.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Viktor Andersson (VA), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Memphis Depay: 4

Inledde ganska lovande, förvisso mot högst mediokert motstånd men Memphis kändes där och då som en poängspelare, en slags matchvinnare som kunde hitta på något ur ingenting. Men ju längre säsongen led, desto sämre gick det för Memphis som helt tappade självförtroende. När han väl spelade var han mer en säkerhetsrisk bakåt än någon injektion framåt. Vi minns den horribla hemåtnicken mot Stoke, vi minns bolltappet mot Chelsea. Memphis har mycket i sig, men är samtidigt väldigt valpig och en inkörningsperiod var väntad. Frågan är om han kan hitta rätt under Mourinho, jag är inte så säker på det om jag ska vara ärlig… [MK]

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 6,0

Juan Mata: 6,5

Spanjoren har precis som tidigare år i United-tröjan blandat och gett. Stundtals briljant i matcher där han får yta att ostört spela rättvänd mellan motståndarnas backlinje och mittfält. Därifrån är han som bäst. Det stora minustecknet infinner sig i de matcher motståndarna spelar kompakt och stänger denna yta, då faller Juan Mata allt som oftast ur matchbilden och blir osynlig. En klasspelare i sina bästa stunder, men det räcker väl knappast för att José Mourinho ska ta den offensiva mittfältaren i nåder och behålla honom i truppen 2016/2017? [JJ]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,2

Adnan Januzaj: n/a

Den unge belgaren fick förtroendet i startelvan ganska omgående och visade emellanåt upp lovande tendenser, bland annat avgjorde han bortamötet med Aston Villa. Efter det frös säsongen till is där Adnan placerades allra djupast in i frysboxen. I slutet av transferfönstret lånades han ut till Borussia Dortmund där det gick än tyngre och det blev endast ett fåtal matcher att addera till Cv:t. Den 6 januari kallades Januzaj tillbaks till United och under våren har han fått chansen vid ett fåtal tillfällen via inhopp men överlag har han blivit helt förbisedd av Van Gaal. [JJ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,9

Michael Carrick: 6

En säsong med två halvor för veteranen. Han var direkt svag under hösten medan när våren kom så höjde sig Carrick och får anses vara en av mittfältarna som var mest givna när säsongen gick in i sitt slutskede. När Carrick spelar bra så är United oftast bra, och han är fortfarande mittfältets säkraste och bästa passningsspelare. Åldern börjar förstås ta ut sin rätt, men Carrick har fortfarande en roll att fylla vilket Mourinho verkar hålla med om då han belönades med ett nytt kontrakt. [MK]

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 5,9

Ashley Young: 6

Young har en skadefylld säsong bakom sig och missade en knapp tredjedel av säsongen. Elva starter blev det dock samt sju inhopp men engelsmannen hittade aldrig riktigt tillbaka till flytet. Han skrev på ett nytt treårskontrakt för ett år sedan, men frågan är om Mourinho hittar en plats åt Young som ju inte blir yngre. En ytter med snabbhet som sin kanske främsta styrka brukar behöva anpassa sig i takt med stigande ålder och än mer när skadorna duggar tätt. Jag har mycket svårt att se Young hitta en annan spelstil och/eller position senare i karriären á la Giggs eller Rooney och det troliga är nog att Young lämnar inom kort. [AS]

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 5,8

Ander Herrera: 6

Spanjorens säsong har haft höga toppar och djupa dalar och han har fått sitta på bänken en hel del sedan van Gaal valt att satsa hårdare på andra mittfältare. Herrera landade till slut på en match mer i Premier League men målproduktionen halverades jämfört med debutsäsongen och spelmässigt stämde det inte alls lika bra för Herrera som fick hatta runt där det behövdes på mittfältet. Förhoppningsvis kan basken ”bounce back” under Mourinho. Låt oss hoppas på det så att vi inte får ännu ett Antonio Valencia-scenario. [AS]

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 6,1

Nick Powell: n/a

Fick mest uppmärksamhet när han, helt oväntat, fick komma in istället för Mata när United jagade mål. Det blev bara två matcher för Nick Powell den här säsongen, där känslan är att han bara blir sämre och sämre. Var oftast rätt så nyttig i U21, men det säger inte särskilt mycket om den forne Crewe-spelaren som nu kommer lämna United. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Marouane Fellaini: 5

Så mycket har sagts om denna belgare att det mesta har börjat bli uttjatat. Gör väl en knappt godkänd säsong men om man har i åtanke att han mestadels spelat på en position som inte passar honom helt optimalt kan man nog inte förvänta sig så mycket mer. Finns nog chans/risk att han lämnar för att ge utrymme åt nya krafter och få bort en lönepost. [VA]

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,5

Morgan Schneiderlin: 5,5

Schneiderlin var på gränsen till den franska startelvan när han kom till United. Ett år senare krävdes det skador för att han ens skulle få plats i EM-truppen. Stundom visade han att han besitter många fina egenskaper men totalt kan han inte vara nöjd med sin första säsong i United. Van Gaal använde honom oftast som sittande mittfältare, vilket tycktes passa honom väldigt dålig och han såg ofta osäker ut. Får han en roll där han får röra sig över större ytor kan han förhoppningsvis göra nytta. Det skulle förvåna om han säljs i sommar men han spelar nog för sin framtid den kommande säsongen. [MÖ]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Bastian Schweinsteiger: 5

Vi förväntade oss mycket av den tyska fotbollsmästaren, han levererade dock inte så värst mycket. Måhända kan en argumentera att hans frånvaro var en av orsakerna till den mörka decembermånaden. Hans säsong var dock inte utan förtjänst, de få gånger United gjorde något bra i en utsatt situation var Schweinsteiger ofta involverad – som mot Watford och Leicester borta och hemma mot West Ham i cupen. Framtiden är oviss men personligen tror jag att han kan fylla en viktig roll som truppspelare (ungefär som Giggs och Scholes i slutet), oklart dock om han är intresserad av det. [MÖ]

Redaktionen: 5,4 Matchbetyg: 6,5

Jesse Lingard: 7

Säsongen 2015/2016 var året då Lingard lyckades slå sig in i Uniteds A-lagstrupp på allvar. Den inte längre så unga – han är jämngammal med Jones – gjorde sin debut för United i Premier League först ifjol. I år blev det 25 PL-framträdanden och på dessa matcher blev det fyra mål och ett gäng assists. Faktum är att Lingard är den Unitedmittfältare (om man inte räknar Martial som en sådan) som slutar på högst betyg den här säsongen. Som kronan på verket har vi givetvis avgörandet i FA-cupfinalen. [AS]

Redaktionen: 6,4 Matchbetyg: 6,2

Andreas Pereira: n/a

Precis som Shaw 20 år, men är hans Unitedframtid lika ljus? Nja, är inte lika säker på det. Känns som en spelare Mourinho lätt kan prioritera bort men av det jag sätt av honom hoppas jag för guds skull inte det. Teknisk, kreativ och med förmåga att göra det oväntade. Behöver dock ta det där lilla extra steget både fysiskt och mentalt. Frågan är om han klarar det? [VA]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,4

James Weir: n/a

Det blev ett kort inhopp för James Weir som var en av många spelare som fick debutera under säsongen. Weir gjorde förstås inget avtryck men har förtjänat en chans, förutom inhoppet blev det ett flertal matcher på bänken också. Weir var ofta en av de mer framträdande spelarna i U21-laget och med sin mångsidighet och inställning ständigt i toppen av laget prestationsmässigt. Weir besitter inte särskilt tydliga spetsegenskaper och det är tveksamt om han nånsin kommer sätta några avtryck i United, men det kommer att bli en extremt nyttig spelare oavsett var han hamnar i framtiden. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik mittfältare

SpelareMatcherMålAssists
Juan Mata 49 (5) 10 10
Michael Carrick 33 (9) 0 1
Morgan Schneiderlin 33 (6) 1 1
Jesse Lingard 32 (8) 6 4
Memphis Depay 27 (18) 7 7
Ander Herrera 27 (14) 5 6
Marouane Fellaini 23 (11) 4 4
B. Schweinsteiger 21 (10) 1 2
Ashley Young 14 (12) 1 3
Adnan Januzaj 4 (3) 1 0
Andreas Pereira 2 (9) 1 0
Nick Powell 0 (2) 0 0
James Weir 0 (1) 0 0

Betyg på anfallarna kommer efter midsommar. Målvakter och manager finns här och försvararna finns här.