Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Miniprofil: Zlatan Ibrahimovic

Vi närmar oss en svensk världsstjärna i Manchester United. Inom kort förväntas Zlatan Ibrahimovic presenteras som en Manchester United-spelare. Det här är ju ett svenskt forum och Zlatan är en svensk superstjärna, så måhända är den här snabbpresentationen överflödig men vi gör ett försök ändå. Fakta om Zlatan finns förstås på vår profilsida.

Är intresset för Zlatan i Manchester United stort? Säg så här: på ett videoklipp fångas en helikopter på väg mot Old Trafford. I helikoptern sägs Zlatan, på väg från läkarundersökningen på Carrington, sitta. Huruvida det verkligen är Zlatan i helikoptern är en annan femma.

https://www.instagram.com/p/BHUieA0BRoh/

Och Arndale Centre i centrala Manchester har utsmyckats dagen till ära. (Med reservation för att bilden är photoshoppad.)

Och i Sky Sports säger Wes Brown att Zlatan blir en bra värvning.

Zlatan Ibrahimovic föddes i Malmö den 3 oktober 1981. Hans föräldrar, pappan är från Bosnien och mamman från Kroatien, träffades i Sverige. Den unge Zlatan spelade sina första fotbollsmatcher i olika mindre klubbar i Malmö innan han i de tidiga tonåren lockades till den svenska storklubben Malmö FF.

Det var i Malmö FF som Zlatan skulle göra sig ett namn. Han a-lagsdebuterade i Allsvenskan hösten 1999 och år 2000 tog han en ordinarie plats i laget, då Malmö spelade i Superettan. Nu började han få internationell uppmärksamhet och i januari 2001 gjorde han debut i det svenska landslaget. Innan den svenska säsongen drog igång skrev han på för Ajax. Zlatan blev dock kvar i Malmö, som var tillbaka i Allsvenskan, under våren 2001.

Zlatan var inte alltid i startelvan under sin första säsong i Ajax men hans sex ligamål bidrog ändå till att Ajax vann ligan. Den svenska anfallaren gjorde dessutom segermålet då Ajax vann med 3-2 mot Utrecht i cupfinalen. Zlatans medaljsamlande hade börjat. Medaljsamlandet gjorde förvisso uppehåll säsongen 2002/03 (om vi inte ska räkna nederländska supercupen) men 2004 blev Ajax mästare igen.

I EM 2004 gjorde Zlatan två mål, varav ett mot Italien. Han var nu redo för större uppdrag. Det var just till Italien, närmare bestämt Juventus, som Zlatan skulle flytta. Det blev två säsonger och två ligatitlar med Juventus. Kanske skulle han ha stannat längre men Juventus degraderades till Serie B som följd av Serie A-skandalen och Zlatan gick till Inter. Som en följd av skandalen annullerades också de två ligatitlarna som Zlatan vann med Juventus.

Zlatan misströstade inte och sköt ligatiteln till Inter tre år av tre. Det sista året, som var hans dittills bästa i karriären, tränades Zlatans Inter av José Mourinho.

Nästa flytt gick till Barcelona, då Zlatan blev den näst dyraste fotbollsspelaren någonsin (beroende på hur Samuel Eto’o, som gick till Inter som en del av affären, värderas) och övergångssumman är idag den åttonde dyraste någonsin. Året i Barcelona var, trots 21 mål och 14 assists, ingen okvalificerad succé, då anfallaren hade svårt att komma överens med Pep Guardiola och Lionel Messi. Efter ett år lånades han ut till Milan. Han lämnade Barcelona som spansk mästare.

Medaljsamlingen fortsatte och 2011 blev Zlatan italiensk mästare med Milan som därefter köpte Zlatan av Barcelona. Trots att Zlatan gjorde sin målmässigt bästa säsong dittills misslyckades Milan med att försvara ligatiteln.

Zlatan flyttade till Paris Saint-Germain sommaren 2012. Han gjorde fyra säsonger i PSG, han vann fyra ligatitlar, cupen två gånger och ligacupen två gånger. Tre gånger utsågs han till ligans bästa spelare och med 156 mål är han den överlägset bästa målskytten i PSG:s historia. Zlatan gjorde karriärbästa 50 mål på 51 matcher under sin sista säsong i Paris.

Parallellt med klubblagskarriären har han hunnit göra 116 landskamper och 62 mål för Sverige, vilket gör honom till den bästa målskytten i landslaget någonsin. Han har utsetts till Sveriges bästa fotbollsspelare tio gånger och även om han skulle ge bort sju av titlarna skulle han fortfarande vara den som har vunnit priset flest gånger. Inför flytten till Manchester United har Zlatan meddelat att han slutar i landslaget.

Zlatan är en världsklassanfallare, som primärt spelar toppforward. Han är inte snabb och han har kritiserats för att ibland försvinna ur matcher men den kritiken bleknar mot hans styrkor. Stor och stark, bra skott, bra passningsspel och bra på huvudet. Han gör mål i mängder och också en hel del assists. Och vart Zlatan än har flyttat så har han vunnit.