Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Ryan Giggs lämnar Manchester United

Så är det dags att ta farväl av Ryan Giggs. På lördagen bekräftar Manchester United att Giggs lämnar klubben för att prova lyckan som manager.

Giggs är, med 963 matcher, den spelare som har gjort flest matcher för Manchester United någonsin. Han gjorde 168 mål för klubben. Meritlistan är enorm och inkluderar 13 ligatitlar och två Champions League. Han vann FA-cupen fyra gånger som spelare och en gång som assisterande manager. Vidare har han vunnit klubblags-VM, interkontinentalcupen, ligacupen och Uefa Super Cup.

Ryan Giggs säger följande:

Efter 29 säsonger i Manchester United som spelar och assisterande manager vet jag att vinna är i klubbens DNA – med att ge unga en chans och spela offensiv och underhållande fotboll Det är hälsosamt att ha höga förväntningar, det är rätt att förvänta sig att vinna. Manchester United förväntar sig, förtjänar, inget mindre.

Det är varför det är ett enormt beslut för mig att kliva iväg från klubben som har varit mitt liv sedan 14 års ålder. Det har inte varit ett beslut jag har fattat utan vidare. Jag kommer alltid ta med mig så många speciella minnen liksom en livstid av erfarenheter som kommer att, hoppas jag, tjäna mig väl i framtiden.

Tiden känns emellertid rätt och även om jag inte har några omedelbara planer att kliva in som manager är det vad jag vill göra.

Jag har varit extremt lyckosam som har haft två fantastiska managers som mentorer; först i Sir Alex, som jag har spenderat majoriteten av mitt liv arbetandes tillsammans med och lärt mig från och som jag tror kommer att förbli fotbollens bästa manager någonsin, och under senare tid Louis van Gaal, vars CV talar för sig själv. Kunskapen jag har samlat ihop från den har varit ovärderlig.

Jag vill upprepa mina tack till ledarstaben och medarbetarna i Manchester United som jag har arbetat med under åren. Resultaten på planen reflekterar det hårda arbetet utanför den. Jag skulle inte ha uppnått de framgångar jag har gjort utan hängivenhet, uppoffringar och engagemang från dessa människor i att skapa den bästa omgivningen för laget att nå framgångar.

Jag vill gratulera José Mourinho för att ha utsetts till manager i världens största klubb. Det finns bara en handfull bevisade vinnare på den högsta nivån och José är utan tvekan en av dem. Jag vet att fansen kommer att välkomna honom.

Mitt sista tack är till fansen. Jag kan inte börja att berätta hur mycket jag kommer att sakna att kliva ut på Old Trafford framför er. Det är extremt svårt att säga farväl efter 29 år. Jag har älskat varje minut, både som en spelare och som assisterande manager. Stödet ni alltid har visat mig har varit fenomenalt; tack.

Det är nu tid för ett nytt kapitel och en ny utmaning. Jag är spänd på framtiden – jag har haft den bästa lärlingstid för att bli manager som någon kan be om.

Uniteds vice verkställande ordförande Ed Woodward säger:

Ryans plats i Manchester Uniteds historia är säkerställd. Han har varit en konstant närvaro i klubben sedan 1987 och, under sin tid som spelare, han gladde regelbundet publiken; först som en bländande ytter och senare med sin intelligens och sin förmåga att diktera en match.

Han har tacklat sin tränar- och managerskyldigheter med samma rigorism och arbetsamhet. Erfarenheten och disciplinen han utvecklade i United kommer utan tvekan att vara en stor hjälp då han fortsätter att lära sig jobbet. Han har alla attribut för att bli en utmärkt manager i framtiden. Alla i klubben önskar honom lycka till i hans nya karriär. Han kommer att vara saknad men han kommer alltid att vara välkommen i Manchester United.

Tack och lycka till Ryan, vi ses igen!