Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

EM: Darmian antihjälte, Neville förbannad

I EM ställdes Matteo Darmian och Bastian Schweinsteiger mot varandra då Italien mötte Tyskland i kvartsfinal. Båda spelarna började på bänken och vi får förmoda att de båda klubbkamraterna satte sig bredvid varandra mellan avbytarbänkarna.

(En som på riktigt satte sig bredvid avbytarbänken var David Beckham. Detta då United och Beckhams dåvarande klubb Milan möttes på San Siro i Champions League. United var överlägsna och Beckham blev utbytt till stora hyllningar från Unitedklacken. Beckham satte sig sedan på gräset, till vänster om Milans avbytarbänk och vinkade ivrigt till Uniteds supportrar. Som Unitedsupporter tyckte jag att det var väldigt vackert men jag misstänker att Milan hade en annan uppfattning. I returen på Old Trafford plockade Beckham sedan upp en gröngul anti-Glazer-halsduk.)

Schweinsteiger fick bara vara kvar på bänken en kvart. Detta då Sami Khedira blev skadad. Unitedmittfältaren tackade för förtroendet genom att nicka in bollen i det italienska målet. Domaren blåste emellertid frispark till Italien, då Schweinsteiger knuffade De Sciglio. Korrekt? Säg såhär: Domaren hade aldrig blåst straff om det hade varit italienaren som knuffade tysken.

Sedan hände det inte så mycket förrän i den 86:e matchminuten då Matteo Darmian byttes in. Ja, lagen hade förvisso gjort varsitt mål men det var förstås av mindre betydelse.

Det blev förlängning. Schweinsteiger blev varnad för en Marouane Fellaini-inspirerad hand i ansiktet på en motståndare. Sedan blev det straffar och den sämsta straffläggningen jag har sett sedan Manchester United sköt straffar mot Sunderland i ligacupen.

Två tyskar och tre italienare hade missat när Schweinsteiger skulle skjuta den tionde straffen. Den tyska lagkaptenen – tyskarna var väldigt snabba med att ge honom kaptensbindeln när han kom in – hade inför straffläggningen valt att skjuta straffar mot de italienska supportrarna. Domaren fattade ingenting och bad tysken bekräfta ett par gånger innan han accepterade.

Förklaringen fick vi då Schweinsteiger sköt sin straff ut i publiken. Uppenbarligen hade han identifierat en italiensk supporter som förtjänade en boll i skallen. Eller också sköt Schweinsteiger bara en bedrövlig straff.

Nåväl. Straffläggningen fortsatte och nu skickade förbundskaptenerna fram sina bästa straffskyttar. Mål och mål och mål, tills Matteo Darmian skulle skjuta. Darmian missade och därefter vägrade Buffon att rädda Darmians ära då han släppte Hectors straff förbi sig och Tyskland gick till semifinal.

Schweinsteiger har i efterhand förklarat att valet att lägga straffar mot de italienska fansen berodde på vidskeplighet. Eller vansinne, som undertecknad skulle kalla det.

Darmian har såvitt jag sett inte uttalat sig efter missen. Söker en på hans namn får en bara en massa resultat som säger att Barcelona vill värva honom.

I andra nyheter rapporteras det i England – från trovärdigt håll – att assisterande förbundskapten Gary Neville var oense med förbundskapten Roy Hodgson. Neville gillade inte vad han läste och kallar artikeln för ”fullständig bullshit” och ber om en ursäkt och att artikeln ska raderas.

Till sist har tre Manchester United-spelare blivit uttagna till ett träningsläger med Englands U15-landslag.