Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Jag är där jag vill vara

Embed from Getty Images

José Mourinho har idag presenterats som Manchester United-manager på en presskonferens.

Mourinho säger att det tredje nyförvärvet – som givetvis blir Mkhitaryan, även om han inte nämndes vid namn (inte heller Zlatan eller Bailly nämndes vid namn) – snart är på plats och att han vill värva en spelare till. Han söker specialister, inte multifunktionella spelare.

Målet är att vinna, Mourinho har inga planer på att prata om att nöja sig med en Champions League-plats.

Han var förberedd på frågan om unga spelare och lyfte fram att han har gett 49 unga spelare chansen i a-laget. Mourinho förklarade också att det inte är hans val att Giggs lämnade United men att tränare till slut måste stå på egna ben.

Du var the special one, the happy one. Vad blir du nu? Jag vet inte. De andra gångerna kom jag till landet. Det här är annorlunda. Jag fick sparken av Chelsea och sen stannade jag i samma land, i samma liga, med samma ansikten. Det är inget nytt för mig. Jag kommer till en klubb som är svår att beskriva. Det är svårt att hitta rätt ord för att beskriva den här klubben. Jag gillar inte benämningen drömjobb. Det är inget drömjobb, det här är realitet, jag är Man United-manager. Jag tror att alla vill ha det här jobbet, inte många får chansen. Jag har jobbet nu. Jag känner till mina skyldigheter, vet förväntningarna och känner klubbens arv. Jag vet vad som är bakom mig med klubbens historia, jag vet vad fansen förväntar sig av mig. Utmaningen gör mig givetvis inte nervös, för min historia har alltid varit att leva med förväntningar i stora klubbar.

Jag är väldigt bra förberedd, väldigt stabil och har stor motivation. Jag är där jag vill vara. Jag vill vara i den här klubben, i det här landet, jag vill vara i Premier League och de inhemska cuperna. Jag är lite frustrerad att jag inte spelar Champions League. Jag gömmer inte att jag jagar Sir Alex rekord med antal matcher i Champions League. Jag har gjort ungefär 130 matcher. Förhoppningsvis är det bara en säsong som vi inte är där. Givetvis är klubben större än mig själv. Manchester United är en Champions League-klubb och vi måste se till att vi i juli 2017 inte väntar på Europa League. Vi måste vara där vi ska vara, vilket givetvis är Champions League.

Glöm de senaste åren har du sagt, vad är målet? Det beror på sättet som du tar dig an det på. Jag var aldrig bra på att gömma mig bakom ord, bakom filosofier. Jag har aldrig försökt vara bra på det. Jag har alltid varit mycket mer aggressiv i mitt förhållningssätt, med riskerna det för med sig. Det skulle vara enkelt, även ärligt och pragmatiskt för mig att fokusera på de senaste åren och vara tyst och säga att vi ska jobba och försöka ta oss tillbaka till Champions League. Jag är inte bra på det och vill inte vara det.

Jag vill vara mer aggressiv och det är att säga att vi vill vinna. Jag kan föreställa mig att ni återkommer med en fråga om spelstil och vad som var före, jag kan föreställa mig att det är runt hörnet. Du kan vinna en kort turnering, du kan vinna några matcher, utan att spela bra. Men du kan inte vinna turneringar utan att spela bra. Att spela bra är att göra fler mål än motståndaren, släppa in färre mål. Det är att göra fansen stolta för att du ger absolut allting och göra fansen stolta för att du vinner. Jag vill ha allting, jag vill vinna matcher, spela bra, jag vill använda unga spelare, jag vill göra mål, jag vill inte släppa in mål, jag vill att fansen ska vara bakom oss för att vi de sista tio minuterna jagar ett resultat, jag vill att de ska vara bakom oss för att vi försvarar ett resultat. Jag vill ha allting. Vi kommer givetvis inte få allt men vi vill ha allt!

Har du något att bevisa? Det finns managers det var tio år sedan sista gången de vann en titel, för vissa är det aldrig. För mig är det ett år sedan, inte tio år sedan. Har jag mycket att bevisa, föreställ er de andra. Det var aldrig viktigt för mig själv, jag spelar mot mig själv. Det är vad jag ofta känner. Jag måste bevisa mig mot mig själv. Jag skulle inte kunna arbeta utan framgångar. Det är min natur. Jag kunde ta mig an det här jobbet defensivt och peka på de senaste åren, det bästa vi gjorde var en fjärdeplats och FA-cupen. Jag kan inte gå dit, det är min natur. Jag har jobbat i några stora klubbar förut, Manchester United socialt är en annan dimension.

Realiteten är att när folk år efter år har en viss meny måste menyn förändras till bättre. För Man Uniteds fans var framgångar rutin, det var bara rutin. De tre senaste åren är år att glömma. Jag vill inte att spelarna ska tänka att de ska göra bättre, för att göra det bättre vore att sluta fyra. Fjärdeplatsen är inte målet. Jag är 53, inte 63 eller 73, ni kanske är trötta på mig för att jag började tidigt. Jag är en ung manager. Om jag inte försöker bevisa mig för mig själv och går för utmaningar har jag problem. Realiteten är att jag hade problem de senaste månaderna [när jag var utan jobb]. Den första månaden var okej, andra månaden var inte så bra, sedan katastrof.

Om nyförvärv: Jag vet inte. Är tredje spelaren redan officiell eller inte än? [Nej.] Tredje spelaren blir officiell när? [Snart.] Jag kan försöka få er förstå profilen. Vi hade en kärna med fyra prioriteringar, fyra positioner för att få balans till truppen för att kunna pusha med kvalitet. Kvaliteter jag behöver, vill ha. Framför allt de med mer vision. Jag gillar specialister, inte multifunktionella spelare. Jag är tydlig i min modell och behöver specialister. Jag gillar en eller två multifunktionella som behövs när du får skador eller avstängningar. Framför allt vill jag ha specialister. Vi bestämde oss för fyra alternativ. Från dessa har vi [kollar på den pressansvariga] två eller tre? [Två.] Tre, vi har tre! Tills vi har den fjärde jobbar vi fortfarande hårt. Jag, Woodward, ägarna arbetar hårt.

När vi har den fjärde andas vi. Marknaden är öppen för vi tar inte den fjärde den 31 augusti, det blir innan dess. Då är vi stabila. Men marknaden är öppen. För mig är det väldigt viktigt att spelarna jag behåller måste vara nöjda. Föreställ er första matchen att jag inte väljer någon, den blir besviken och får chansen att byta klubb. Den känner att den inte kommer att vara fundamental. Vi kommer överens om att den ska lämna och då måste den ersättas. Det finns en fundamental marknad och en tilläggsmarknad. När vi är klara med det fundamentala andas jag, sedan får vi se. Vi gör det bra, vi får spelarna vi vill. Nu har vi den tredje och förhoppningsvis får vi den fjärde.

Om Guardiola: Leicesters arv är inte bara glädjen landet runt. Deras arv är också att det nu är en tävling där 20 lag slåss om titeln. Nästa år om du har ett lag som vinner de fem första matchen kommer det laget, oavsett vilka de är, att ses som kandidater. Vi kommer inte säga att de kommer kollapsa i december. Leicester dödade kollapsen. Att prata om en manager, en klubb, en – jag gillar inte det ordet i fotboll, i livet – fiende är inte rätt i det här landet. Det är en sak i en tävling som när jag var i Spanien med två lag som slåss om titeln, nu är det tre. I Italien var det tre lag som slogs om titeln. Då är det rätt att fokusera på de lagen. I Premier League fungerar inte det. Om du fokuserar på ett lag, en motståndare kommer de andra skratta. De andra kommer att vara så glada över det. Jag kommer inte vara en del av det.

Jag är Man United-manager, med all respekt för alla de andra klubbarna i landet – framför allt en som var mitt hus i sju år, där jag har så många minnen tillsammans med fansen – jag måste säga att jag är manager för den största klubben i Storbritannien. Jag behöver inte titta så mycket på de andra. Vi ska fokusera på oss själva, jag har respekt för alla managers, alla motståndare och tack till Leicester som för alltid förändrade profilen på ligan.

Om unga spelare: Först och främst, hur många minuter har vi… Fem minuter till. Jag har inte tid att svara på den frågan, jag behöver tio minuter för det. Jag visste att den skulle komma. [Bläddrar i papper.] Vet ni hur många unga spelare jag har flyttat upp från akademier? 49. 49. 49. Om ni vill kan ni få det här. Jag har flyttat upp 49 spelare från akademierna i klubbarna. Två faktorer är väldigt viktiga. Ibland ger du unga chansen för att du inte har någon annan chans, något alternativ, för att du har många skador. Det är en faktor. Den andra faktorn är att när du inte slåss om stora titlar är det enklare att flytta upp unga spelare, utan pressen att slåss om titlar.

Mitt statistik med skador är väldigt få. Även i Champions League-studier med alla lag har mitt lag alltid varit laget med färst skador. Jag har aldrig behövt flytta upp spelare, jag gjort det för att jag har varit övertygad. Förra säsongen var enda gången jag inte slogs om titeln – jag slutade trea en gång – det fanns ingen chans för stabilitet och att flytta upp unga utan press. Jag gjorde 49. Vi pratar om stora namn, spelare som är Champions League-vinnare, landslagsmän, spelar i EM. 49 är mycket. En lögn som upprepas många gånger ser till slut sann ut. Det är alltid en lögn. 49. Vill ni ha namnen ger jag er dem, jag kan bevisa att det jag säger är rätt.

Om Ryan vill jag göra klart att jag inte springer ifrån mitt ansvar. Det är inte mitt ansvar att han inte är här. Det är mitt jobb han vill ha, jag fick det jobbet, det är inte mitt fel. Ryan ville vara Man United-manager. Klubben bestämde att jag skulle ha det jobbet. Ryan vill vara en manager. För 16 år sedan bestämde jag mig för att jag vill vara en manager. Vi börjar ofta som tränare och till slut kommer en stund då vi fattar ett beslut och Ryan fattade ett beslut.

Ni frågar om jag erbjöd honom ett jobb, kunde han vara min assisterande. Han kunde vara vad han ville i klubben, klubben ville ge honom vilket viktigt jobb som helst. Han fattade ett beslut, ett beslut där du måste vara modig. Det är inte enkelt, det hände mig, jag var i Barcelona år 2000 och hade två år till på kontraktet. Det var inte enkelt att lämna en så stor klubb, den stabiliteten. För Ryan är det inte bara ett steg att gå från assisterande manager till manager, det är även att lämna sitt hem. 29 år är inte 29 dagar. Han var modig. Lycka till! Om han vill komma tillbaka när jag är här kommer jag aldrig stoppa honom. Jag kommer alltid säga ja om klubben ber om min åsikt. Om klubben ger honom chansen att vara manager är det naturligt och en konsekvens av hans framgångar i karriären.

Har du fått råd från Fergie? Ta med paraplyet! Och jag kunde inte tro det, igår regnade det på träningsanläggningen. Så det var ett bra råd. Det andra rådet var att ta med mitt bästa vin för nu får vi många tillfällen tillsammans. Nu är han på semester så jag kan inte se honom den här veckan men sedan kommer jag att vara i Manchester, han också. Vi får mycket tid att träffas. Han är alltid välkommen på träningsanläggningen. Vi har tid att dela vårt personliga, vänner, familj, livet. Hans åsikt är viktig för mig. På samma sätt, så många legender älskar klubben, många jobbar som experter [på teve]. Varje åsikt är viktig för mig, oavsett om de håller med eller inte. Folk som har en historia i klubben kommer jag alltid att lyssna på för att se vad jag kan lära mig.

Vad blir Wayne Rooneys position? Jag tycker att i fotboll finns det många jobb, många jobb på planen. Det som är svårt är att hitta den som sätter bollen i nät. Spelare förändras under åren, deras kvalitet, karaktäristik. Det är normalt att spelare i den åldern förändras. Det är en sak som aldrig förändras: aptiten för att sätta bollen i nät. Han är kanske inte anfallare längre, inte nummer 9 längre. Men han är aldrig nummer 6 för mig, aldrig en spelare som spelar 50 meter från målet. Du kan säga att hans passningar är fantastiska, men jag har också en fantastisk passning utan press. Många spelare har bra passningar, men att vara där och sätta bollen i nät är det svåraste du måste hitta. För mig blir han en nummer 9, 10 eller kanske 9,5. Inte 6, inte ens en 8.