Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Dortmund 1-4

Embed from Getty Images

Nej, José Mourinho-eran slutade inte med idel segrar. Mourinho inkasserade sin första förlust som Manchester United-manager när Borussia Dortmund på fredagen vann med 4-1 mot United i Shanghai. Tyskarna var det bättre laget i en dålig träningsmatch som spelades i svåra förhållanden.

Trots förlusten finns det åtminstone ett par väldigt bra saker att ta med sig:

  1. Luke Shaw spelade 90 minuter, till synes helt utan problem.
  2. Henrikh Mkhitaryan gjorde sitt första mål som Unitedspelare. Annars var han tämligen osynlig under matchen men det är alltid bra för de nya att skriva in sig i målprotokollet.

Hur ser Mourinho på mittförsvaret?

Jag har personligen haft åsikten att Uniteds försvarsproblem överdrivs. Samtidigt räknade jag med att Mourinho skulle ha en annan åsikt och att han skulle plocka in åtminstone en ledande försvarsspelare. Nu har Mourinho förvisso värvat Eric Bailly men jag blir förvånad om Bailly inte har anpassningsproblem i höst.

Bailly fick en lugn debut mot Wigan men hade mer att stå i mot Dortmund. Han visade framfötterna med några fina brytningar och han visar att han är snabb och stark. Men han hamnade också snett någon. Talangfull men ofärdig var bedömningen när han värvades och det var också känslan jag fick igår.

Embed from Getty Images

Det lämnar Smalling, Blind, Jones, Rojo och möjligen ungdomarna McNair, Tuanzebe och Fosu-Mensah som mittbacksalternativ. McNair kan vi utan vidare räkna bort och den spontana känslan är att Mourinho just nu ser Fosu-Mensah som högerback. Tuanzebe är heller inte aktuell för startelvan, då hade han fått mer än tio minuter på två matcher. Nu var det knappast någon som räknade med Tuanzebe i startelvan, det är kul bara att han fick följa med till Kina.

Vad Mourinho tycker om Daley Blind är fortfarande en gåta. Mot Wigan spelade Blind först mittback i en halvlek och sedan vänsterback en stund och mot Dortmund fick Blind chansen på mittfältet. (Passningen till Mata, som föranledde Mkhitaryans mål, var matchens prestation av en Unitedspelare.) För mig är Blind fortfarande en utmärkt spelare att ha i truppen, på samma sätt som det var fantastiskt att ha Phil Neville och John O’Shea i truppen när det begav sig men om Mourinho tycker lika återstår att se. Oklart också hur Blind skulle reagera på att gå från att spela varenda minut i varje match till mer sporadisk speltid.

Marcos Rojo kommer från en bedrövlig säsong. När han igår skulle visa upp sig för Mourinho inledde han med att bli grundlurad av Dembélé. Inte ens med all ringrost i världen ska en mittback i United gå bort sig så grovt.

Det påstås att Phil Jones har fått besked om att han är förstaval tillsammans med Chris Smalling. Märkligt i så fall, det är inget besked som delas ut i juli. Jones potential är svår att bedöma och oavsett så räknar vi nog alla med att han snart ska vara skadad igen.

De ifrågasatta stärker inga aktier

Ett managerbyte är alltid positivt för vissa spelare och negativt för vissa spelare. Ingen av de mest ifrågasatta har imponerat överdrivet mycket under de två första träningsmatcherna. Den som har klarat sig bäst är i mitt tycke Blind, möjligen i konkurrens med Herrera men jag räknar inte riktigt Herrera bland de mest ifrågasatta.

Juan Mata har förvisso bjudit Will Keane och Henrikh Mkhitaryan på varsitt mål men bortsett från det har spanjoren varit anonym. Mourinho har sagt att det finns en plats för Mata och det finns ingen anledning att misstro managern, men det är nog snarare en roll med begränsad speltid än en plats i startelvan som Mata erbjuds.

Jag är inte säker på att Jesse Lingard ska räknas in bland de ifrågasatta. Många supportrar ifrågasätter honom men det är sällan hans namn nämns när de spekuleras om vilka som ska säljas. Lingard har en förmåga att väldigt ofta komma till bra lägen men hans effektivitet är undermålig, frilägesmissen igår är liksom Lingard i ett nötskal. Nu tror jag ändå att Mourinho kommer att behålla Lingard, som är en lojal spelare med bra arbetsmoral. Dessutom vill nog den nya managern ogärna sälja en egen produkt.

Mest utsatt just nu tippar jag att Memphis Depay är. Debutsäsongen var misslyckad och han har inte gett den nya managern någon anledning att slå volter av glädje.

Träna inkast

Det är någonting med ytterbackar i Manchester United och inkast. Igår trodde Valencia att han hade kastat Mkhitaryan fri men han blev avvinkad för felaktigt inkast. Det är sånt som ska vara borttränat i tioårsåldern, senast. Nu ska vi inte kritisera Valencia för mycket den här gången, han startade faktiskt med bollen bakom huvudet och han fick till ett riktigt kast. Ja, han lyfte än fot men två rätt av tre är ändå bättre hans genomsnittliga inkast.

Embed from Getty Images

Men det är inte bara Valencia. Shaw kan inte kasta regelrätta inkast, inte Rojo och inte Darmian heller. Det är som en epidemin bland ytterbackarna i United.

Varela kan dock kasta inkast … kanske därför han är på väg bort från klubben.

Bortförklaringarna

Gårdagens match var varken underhållande eller välspelad. Men det finns anledningar till det. Gräsmattan i Shanghai var av undermålig kvalitet och omöjliggjorde ett bra passningsspel. Värmen gör dessutom att intensiteten blir låg, allra helst då Unitedspelarna hade dubbla träningspass i benen.

Embed from Getty Images

Jag vet inte hur förhållandena påverkar förberedelserna. Det väsentliga är ändå hur det ser ut mot Bournemouth och inte hur det ser ut i träningsmatcherna. Kanske ger träning i värme fördelar senare, kanske är det tvärtom och kanske påverkar det inte nämnvärt. Oavsett borde det redas ut. Ja, en resa till Kina ger några sköna pund till klubbkassan men några poäng extra i ligan är värt mycket mer.

En sak som gäller är att träningsmatcherna i den asiatiska värmeböljan bjuder på tråkigare fotboll än träningsmatcher i Europa eller Amerika.

Inte bästa laget

Det United vi har sett under träningsmatcherna är inte det United vi kommer att se under säsongen. Zlatan, den nya mittfältaren, De Gea, Smalling, Rooney och Martial är alla spelare som sannolikt kommer att vara givna i startelvan under säsongen (med viss reservation för Rooney) och som inte har spelat en enda minut under försäsongen. Mourinho pekar också på att det nu, med tanke på spelarna som saknas, är mer en fråga om individuell träning än lagbygge.

Vi lär oss inte av träningsmatcherna hur det kommer att gå under säsongen. Däremot får vi vissa indikationer på vilka spelare som står högt i kurs och vilka spelare som kanske inte har någon framtid i United.