Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Eric Bailly

Mittbacken Eric Bailly blev José Mourinhos första nyförvärv som Manchester United-manager. Värvad från Villarreal och bördig från Elfenbenskusten blir Bailly Uniteds första ivorianska spelare någonsin. Bailly, som rapporteras ha kostat 30 miljoner pund, skrev på ett fyraårskontrakt med två optionsår.

Att gå till Manchester United är en dröm som blir sann. Att spela fotboll på den högsta nivån är allt jag någonsin har velat göra.

Jag vill utvecklas för att bli den bästa jag kan vara och jag tror att arbetet med José Mourinho kommer hjälpa mig att utvecklas i rätt riktning och i den rätta klubben. Jag ser fram emot att möta mina nya lagkamrater och börja det här nya kapitlet i mitt liv.

Eric Bailly, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Eric Bertrand Bailly föddes i Bingerville den 12 april 1994. Bingerville, som har runt 90 000 invånare, är förort till Abidjan, Elfenbenskustens överlägset största stad och ekonomiska centrum (Yamoussoukro är  landets huvudstad). Bailly delar hemstad med Manchester citys anfallare Wilfried Bony.

Baillys uppväxt är dåligt dokumenterad, som regel börjar berättelserna först då försvararen flyttar till Europa som 17-åring.

Eric är en väldigt trevlig kille,” säger Joan Jordán, som spelade med Bailly i Espanyols ungdomslag. ”Han kommer från en väldigt enkel familj. Hans föräldrar arbetar hårt. Hans mamma äger en klädbutik och han hjälper sin bror att studera i Kina då hans familj inte har råd med det. Han är blyg i början men när han får självförtroende är han en fantastisk kille.

Bailly fick sin chans i samband med en turnering som europeiska talangjägare ordnar i Afrika. Det var här – antingen i hemlandet Elfenbenskusten eller i Burkina Faso, rapporterna är motstridiga – Bailly upptäcktes av Barcelonaklubben Espanyol och som 17-åring flyttade han till Spanien för att spela fotboll.

Den första tiden i Europa var svår. Han kunde ingen spanska och han hade inte heller det rätta pappersarbetet, varför han inte fick spela några matcher. I samband med en hemresa bröt andra ivorianska inbördeskriget ut och under en tid hindrades han från att återvända till Spanien.

Hur som haver kunde han till slut återvända till Barcelona. Han fick också speltillstånd och gjorde sina första matcher i Espanyols juniorlag. ”Redan från den första dagen kunde jag se en otrolig potential i honom,” säger Sergio Piña, som var lagets tränare.

I oktober 2013 fick Bailly göra sin första seniormatch, då han fick chansen som inhoppare när Espanyol B spelade mot Elche Ilicitano (Elches reservlag). Espanyol låg under med 3-0 när Bailly kom in men putsade till siffrorna med ivorianen på planen.

I nästa match startade Bailly och han fortsatte sedan i startelvan. När Bailly hade startat sex matcher och gjort ett inhopp hade han bara varit på planen på ett baklängesmål. Sedan gick det tyngre. På de sex efterföljande matcherna släppte hans lag in 13 mål. I den sista matchen i det svepet, mot Olot, blev han utvisad och han var därefter petad i en period.

Embed from Getty Images

Bailly återtog sin plats i Espanyol B i slutet av säsongen 2013/14 och inför säsongen 2014/15 flyttades han upp till a-laget. Han debuterade med ett inhopp mot Real Sociedad i oktober 2014, 20 år gammal, och gjorde sin första start när Espanyol spelade 1-1 hemma mot Villarreal. Det blev tre starter till slutet på 2014 och trots den ringa erfarenheten kallades han upp till Elfenbenskustens landslag inför afrikanska mästerskapen 2015.

Turneringen blev en succé för Bailly, Elfenbenskusten blev afrikanska mästare och mittbacken var ordinarie i laget.

Under afrikanska mästerskapen såldes Bailly till Villarreal, för endast 5,7 miljoner euro. Det sägs att Espanyol inte ville sälja honom men klubbens ekonomiska situation var sådan att de inte hade något annat val. Villarreal i sin tur behövde en ersättare för Gabriel Paulista, som hade sålts till Arsenal.

Först i mitten av februari var Bailly tillgänglig för Villarreal och han fick omgående chansen i startelvan. I sin första match hjälpte han Villarreal att vinna mot Eibar och i match två blev det 1-1 borta mot Real Madrid. Bailly startade de flesta matcherna under säsongsavslutningen.

Embed from Getty Images

Säsongen 2015/16 var han mestadels ordinarie i Villarreal, som gjorde en mycket stark säsong och slutade fyra i ligan. Ett starkt försvarsspel var den huvudsakliga anledningen till Villarreals fina resultat. Bailly startade 25 matcher i ligan och när han var utanför laget berodde det vanligen på skada eller avstängning.

Efter bara 73 seniormatcher hade José Mourinho sett tillräckligt och den portugisiska managern gjorde Eric Bailly till sin första värvning i Manchester United.

Eric Bailly

Namn: Eric Bertrand Bailly
Född: 1994-04-12, i Bingerville, Elfenbenskusten
Längd/vikt: 187 cm/77 kg
Position: mittback
Till United: 2016-06-08 från Villarreal, 30 000 000 pund
Titlar: Africa Cup of Nations 2015

Landslagskarriär

Inga ungdomslandskamper är uppskrivna på Eric Bailly. Det betyder inte nödvändigtvis att han inte har spelat landslagsfotboll på ungdomsnivå – det är ont om tillgänglig fakta för de afrikanska ungdomslandslagen – men han var åtminstone inte med i Elfenbenskustens lag i U17-VM 2011. Elfenbenskusten nådde aldrig U20-VM i Baillys åldersgrupp.

Bailly hade bara gjort fyra matcher från start i La Liga och inte en enda landskamp när han fick plats i Hervé Renards ivorianska trupp inför afrikanska mästerskapen 2015. Han landslagsdebuterade med ett inhopp mot Nigeria och startade sedan när Elfenbenskusten förlorade mot det svenska januarilandslaget.

Trots förlusten mot Sverige måste Bailly ha imponerat, för när Elfenbenskusten inledde afrikanska mästerskapen var han ordinarie i landslaget, som den centrala spelaren i en trebackslinje. Bailly klev av skadad mot Kamerun men spelade bortsett från det varenda minut i turneringen.

Elfenbenskusten blev mästare efter att ha vunnit på straffar mot Ghana i finalen. I straffläggningen fick Bailly skjuta den 18:e straffen. Han hade den föga avundsvärda uppgiften att tvingas göra mål för att matchen skulle leva vidare, men han var iskall och satte bollen säkert i nät. (Wilfried Bony, som precis hade skrivit på för Manchester city, missade förstås.) Målvakten Boubacar Barry blev några straffar senare ivoriansk hjälte, då han först räddade straffen från Ghanas målvakt och sedan själv gjorde mål.

Embed from Getty Images

Bailly har därefter startat i de flesta landskamperna och i början på 2017 kommer han sannolikt vara indisponibel för United på grund av spel i afrikanska mästerskapen.

Koppling till Manchester United

Nä, Eric Bailly hade faktiskt ingen koppling till Manchester United innan han skrev på för klubben. Inga lagkamrater som har spelat i United, inga matcher mot United. Inte ens några rykten förrän övergången i princip var klar.

Sommaren 2015 spelade han åtminstone ett par matcher i England, då Villarreal deltog i Arsenals försäsongsturnering. I våras spelade Villarreal också mot Liverpool i Europa League. Villarreal vann med 1-0 hemma men räckte inte till i returen, sannolikt för att Bailly var skadad och inte kunde spela då.

Men Bailly har nämnt José Mourinho som anledning till att han valde United:

Jag skrev på för United för att jag gillar Mourinho, så enkelt är det. Jag ville spela för någon som jobbar väldigt hårt. […] Mourinho ringde mig också. Han sa ’kom och spela för mig’. Jag föredrar Mourinho [före Pep Guardiola], delvis för Didier Drogba som Mourinho har jobbat med. Jag känner Didier från Elfenbenskusten, han är en vän, och [sa] ’José gjorde det här för mig, han gjorde det där för mig’. […] När José pratade med mig och Didier gav mig råd visste jag direkt att jag ville spela för honom.

Karriär

Espanyol B Matcher Mål
2013/14 17 (3) 0
2014/15 1 0
Totalt Espanyol B 18 (3) 0
Espanyol Matcher Mål
2014/15 4 (1) 0
Villarreal Matcher Mål
2014/15 12 0
2015/16 35 1
Totalt Villarreal 47 1
Totalt klubblag Matcher Mål
2013-2016 69 (4) 1
Landslag Matcher Mål
Elfenbenskusten 12 (1) 0

Spelarkaraktär

Bailly spelar i backlinjen, normalt som mittback men några gånger har han spelat som ytterback. Hans största styrka är de fysiska attributen, han stor, stark och snabb.

En förebild för Bailly är Real Madrids mittback Sergio Ramos, det berättar Joan Jordán: ”Ramos är hans förebild. Eric gillar honom mycket för hans mod. Han har likheter med honom för hans föredragna position är också som en mittback och till vänster. Men jag skulle inte jämföra Bailly med honom. Eric är en speciell spelare. Jag tycker att det just nu finns få spelare med hans profil. Han kommer snart att vara den mest omtalade mittbacken. Han är ung, fysiskt brutal, möter inlägg bra och kommer alltid före motståndaren till bollen tack vare sin snabbhet.

Bailly sägs vara en spelare som lär sig fort och som växer med utmaningen. När han kom till Espanyol hade han problem i luftrummet men nu är han, enligt Jordán, ”en av de bästa på det”.

Jag är övertygad om att han kommer att bli en succé i England,” säger Manolo Márquez, som var den som gav Bailly chansen i Espanyol B. ”Han liknar Sergio Ramos och även om han inte är lika bra tekniskt så är han mycket starkare.

Bailly är väldigt bra en mot en, det är sällsynt att han blir bortdribblad. Han tacklar bra och han är bra på att bryta passningar.

När han har vunnit bollen gillar han att driva framåt och han har bra teknik. Med sin fysik är han också bra på att täcka bollen. Hans passningsspel lämnar dock en del att önska, både vad gäller precision och hastighet.

Fortfarande är Eric Bailly en oerfaren mittback, även i relation till hans ålder. Jämfört med andra lovande mittbackar som Raphaël Varane (ett år äldre) och John Stones (samma ålder) har Bailly gjort betydligt färre matcher som senior.

Han har bara en sak att förbättra, hans övertro på sig själv,” säger Jordán. ”Han är så bra att han ibland gör misstag för att han inte är på sin vakt.” Många andra beskriver Bailly som en mittback som ännu inte är färdigutvecklad. Koncentrationen och positionsspelet kan förbättras.

I Spanien har Bailly haft problem med disciplinen. På 73 klubblagsmatcher har han dragit på sig tre utvisningar (för två varningar varje gång) och blivit varnad i ytterligare 24 matcher. När Elfenbenskusten vann afrikanska mästerskapen blev han varnad i två matcher av sex. Det finns dock tecken på bättring, han klarade sig utan varning i sina 13 sista matcher för Villarreal (men han har en varning på tre träningsmatcher för United).

Jag kommer att ge honom allt för att göra honom bättre och bättre,” säger José Mourinho. ”Jag ska försöka göra honom till den bästa jag kan. […] Han har potentialen att bli en av de bästa därute.


Källor: BBC, ESPN FC, 2, Four Four Two, International Business Times, Telegraph, Times, Transfermarkt, Wikipedia, 2, 3