Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Leicester City

Embed from Getty Images
Säsongen sparkar igång på allvar först nästa helg, men som en ljuvlig aptitretare spelar Manchester United Community Shield-final mot Leicester City nu på söndag. Matchen mellan vinnarna av ligan respektive FA-cupen. Matchen handlar om en titel och det kommer påminna mer om en ”riktig” match (även om lagen har möjlighet till sex byten) än plojmatcherna som spelats de senaste veckorna. Vilka står sig egentligen starkast inför Premier League-säsongen 2016/2017 – Leicester eller United?

Manchester United

United har svajat rätt rejält under försäsongsmatcherna och Mourinho verkar inte ha lyckats sätta sin prägel på laget än, även om han själv uttryckte att spelarna anpassar sig steg för steg till hans lagbygge under eftermiddagens presskonferens. Kina-turnén var rent utsagt misslyckad både på och utanför fotbollsplanen. Väl hemma anslöt Zlatan Ibrahimovic till truppen och United begav sig till Göteborg för match mot Galatasaray. Det är den matchen från försäsongen vi får ta med oss. Efter ett magiskt trolleritrick satte Zlatan nivån för, de för dagen, vitklädda United. Andra halvlek var sedan en behållning på det annars kyligt dragande Ullevi. Onsdagens testimonial gjorde ingen människa klokare, spelet påminde mer om fjolårssäsongen och det kunde lika gärna varit Louis Van Gaal som satt där och trilskade på United-bänken.

Under dagens träningspass var glädjande nog både Chris Smalling och Timothy Fosu-Mensah tillbaks i träning. Medan det ryktas allt flitigare om Adnan Januzaj, Andreas Pereira och Bastian Schweinsteiger existens i klubben. Den sistnämnde har blivit vida omdebatterad i media världen över efter Mourinhos behandling och det har spridits många tunga påhopp, där till och med vissa anser att portugisen borde sitta inburad. Självklart dök frågan upp på presskonferensen, och lite nonchalant pratade Mourinho bort ämnet med att ”det är sånt som händer”.

Med tanke på att den här matchen, utöver att det står en titel på spel, blir genrep inför seriestarten nästa helg bör bästa möjliga elva i nuläget matchas. Vilka tillhör då den kan man fråga sig. David De Gea tillhör den. Likaså fyrbackslinjen som fått chansen från start de två senaste matcherna, där Antonio Valencia och Luke Shaw imponerat oerhört. Sen blir det desto tuffare. Michael Carrick, Ander Herrera, Morgan Schneiderlin och Marouane Fellaini har alla blandat och gett. Fellaini bör inte vara aktuell för en startelva. Tror Carrick är given i nuläget, så då återstår det att välja mellan Herrera eller Schneiderlin.

Den offensiva kvarteten känns given till 75 procent. Wayne Rooney och Zlatan Ibrahimovic plitas ner i anteckningarna av bara farten. Anthony Martial känns även han given även om fransmannen inte imponerat i de två träningsmatcher han deltagit i. Till höger är platsen desto mer öppen. Henrikh Mkhitaryan har varit osynlig i de senaste matcherna men får troligtvis ändå chansen. Där bakom står Jesse Lingard, Marcus Rashford, Juan Mata och även Memphis Depay och knackar på dörren. Memphis imponerade faktiskt i Göteborg, där han tunnlade allt och alla. Han imponerade förmodligen även på sig själv, för när holländaren fick chansen att hoppa in i onsdags handlade det återigen om hybris. Han behöver helt enkelt mogna innan han tar nästa steg.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia Bailly Blind Shaw
Carrick Schneiderlin
Mkhitaryan Rooney Martial
Ibrahimovic

Embed from Getty Images

Leciester City

De regerande ligamästarna spelade i veckan mot självaste FC Barcelona i Stockholm. Det blev visserligen förlust med 4-2, men störst avtryck gjorde nyförvärvet från CSKA Moskva – Ahmed Musa. Nigerianen visade prov på sina spetsegenskaper under matchens gång och stod slutligen för två mål i sin debut. Musa blir med all förmodan en ordentlig injektion i detta Leicester med sin enorma snabbhet, och vilket Premier League-försvar fasar inte över anfallsparet Musa och Vardy. Det kommer gå undan i omställningsspelet. Frågan är om dessa två herrar får chansen tillsammans redan på söndag?

Laget har i övrigt förstärkt målvaktsposten med Ron-Robert Zieler vilket gör att Kasper Schmeichel nu utsätts för kraftig konkurrens då Zieler varit framträdande i Bundesliga de senaste säsongerna. I övrigt har de även plockat in Nampalys Mendy från OGC Nice, Luis Hernandes från Sporting Gijon, Raul Uche Rubio från Valencia och Bartosz Kapustka från KS Cracovia. På minussidan går det givetvis inte blunda för tappet av mittfältsankaret Ngolo Kanté som var en av säsongens bästa spelare under fjolåret, Kanté gick som bekant till Chelsea under sommaren. Dessutom ryktas det allt flitigare om att Riyad Mahrez är på väg att lämna och Arsenal verkar vara extremt angelägna om att signa algeriern. Dessutom påstås Leonardo Ulloa vilja lämna.

Claudio Ranieri har med andra ord en hel del pusselbitar att lägga samman för att återupprepa fjolårsbedriften. Återupprepa lär bli svårt, men få samman laget och vara med i toppstriden bör vara lagets målsättning. I nuläget behöver Kanté ersättas, vilket inte blir det lättaste, annars är truppen relativt intakt och tillspetsad från det laget som lyfte Premier League-bucklan i maj.

Möjlig startelva:
Schmeichel
Simpson Morgan Huth Fuchs
Mahrez Drinkwater King Albrighton
Musa Vardy

Embed from Getty Images

Historik

Visst klingar namnet Ron-Robert Zieler bekant i öronen? Då har du inte helt fel. Tysken tillhörde Manchester United mellan 2005-2010 där han var ungdomsproffs. I konkurrens med med Edwin Van Der Saar tog Zieler sitt pick och pack för en flytt till Hannover. Väl där har han utvecklats till en klassmålvakt och Leicester får anses ha gjort en lyckad affär när de nu fick loss honom. Däremot finns Kasper Schmeichel i klubben sedan tidigare vilket skapar en enorm konkurrenssituation. Schmeichel och hans band till Manchester United känner ni förhoppningsvis redan till. Dessutom startar med all förmodan Danny Simpson, som även han är en United-produkt. Vem minns inte hans assist till Wayne Rooney i 4-0-segern mot Wigan Athletic 2007?

Förra säsongens matcher lagen emellan slutade båda 1-1. I den senaste 1-1-matchen fick dessutom Jamie Vardy slå rekord i mål i antal raka ligamatcher, elva ligamatcher i rad vilket är imponerande. Denne Vardy hade United även stora problem med säsongen innan. Engelsmannen tog då Premier League med stormsteg och var den stora bidragande faktorn till att Leicester vände och vann med 5-3 mot United.

Matchfakta

Manchester United
Leciester City

Matchinformation

Turnering: Community Shield
Tid: Söndagen den 7 augusti 2016, 17.00
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Craig Pawson
• assisterande: Child, Betts
• fjärde: Madley
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:
Tveksamma: Fosu-Mensah (vad)
Smalling (fot)
Avstängda:
Position: 5:e | 19-9-10 | 49-35 | 66
Bästa målskytt: Martial (11)
Disciplin: 65 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan säsongen 2015/16.
FORM
V17/5BournemouthHPL3-1
V21/5Crystal PalaceNFA2-1[1]
V16/7WiganBTR2-0
F22/7DortmundNTR1-4
V30/7GalatasarayNTR5-2
O3/8EvertonHTR0-0
[1] Efter förlängning.

Leciester City

Skador:
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 1:a | 23-12-3 | 68-36 | 81
Bästa målskytt: Vardy (24)
Disciplin: 48 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan säsongen 2015/16.
FORM
V7/5EvertonHPL3-1
O15/5ChelseaBPL1-1
V19/7OxfordBTR2-1
O23/7CelticBTR1-1[1]
F31/7PSGNTR0-4
F3/8BarcelonaNTR2-4
[1] Leicester vann 6-5 på straffar.

United mot Leicester

Totalt: 12160-28-33242-164
CS: 00-0-00-0
Neutral plan: 11-0-03-1
SENASTE MÖTENA
F2014-09-21BPL3-5
V2015-01-31HPL3-1
O2015-11-28BPL1-1
O2016-05-01HPL1-1
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V1963-05-25NFA3-1

Domare: Craig Pawson

M
PL 2016/17:00000
PL 2015/16:2888115
PL totalt:60189458
Snitt (2015-17):3,140,040,040,18
Alla domare 2015/16:3,210,070,100,24
MVOF
Dömt United:7520
Dömt Leicester:14365
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).