Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

En optimal premiär

Embed from Getty Images
Det var med undantag för Bailly och Zlatan ett United vi kände igen på planen.
Även spelmässigt var det en del som påminde om de senaste säsongerna.
Men det räckte faktiskt med just Bailly och Zlatan.
För de två nyförvärven är de spelare som sitter i pole position på näthinnan så här direkt efter matchen blåsts av.
Bailly för sin kompromisslösa stil – och Zlatan för sin minst sagt graciösa.
Premiären kunde egentligen inte ha slutat bättre. Det var nästan optimalt.
 
Annorlunda – positivt sett:

 • Att Antonio Valencia går mot en ny vår efter en handfull bleka säsonger är minst sagt överraskande. Hans inläggsfot verkar ha genomgått en metamorfos under Mourinhos vakande ögon.
 • 3-0 efter en timme, på bortaplan, har vi inte varit bortskämda med de senaste åren. Inte sen Newcastle på St James’ i januari hade United gjort tre mål på resande ligafötter.
 • Eric Bailly är så klart annorlunda bara genom att aldrig ha spelat en ligaminut i United tidigare. Men att han är både kompromisslös á la Nemanja – och eventuellt skulle kunna bli lika bra som vår favoritserb är spännande. Precis som mot Leicester förra helgen en av de bästa på planen.
 • Zlatan (se nedan).

Som det ska vara:

 • United ska slå Bournemouth. 11 av 10 gånger egentligen, Eddie Howe-lett eller inte. Men med tanke på hur de senaste säsongerna sett ut var det inte på något sätt givet på förhand. Därför känns det extra behagligt att det blev en behaglig resa efter Francis dubbelbjudning till Mata.
 • Apropå Mata: Han är kritiserad, petad, illa behandlad (för att han är för kort!) – men han levererar alltid poäng. Den här gången fick han ett läge av Francis med Boruc emot sig och ett utan Boruc emot sig. Och så blev han så klart utbytt.
 • David De Gea. Räddar alltid när han verkligen behöver.
 • Ander Herreras raka bollar i djupled var inte så många, men när de väl kom var de finfina.
 • Martial hade inte avsluten på sin sida, men drog ändå in två assist. Á la Juan.
 • Vem får stryka på foten när Pogba lirar på fredag? Varken Fellaini eller Herrera gjorde direkt bort sig och samtidigt satt Carrick och Schneiderlin på bänken … Det är så det ska vara.

Inte okej:

 • Försvarsspelet på Shaws och Martials kant lämnade en del i övrigt att önska flera gånger under matchen. Det var knappast någon skräll att 1-3-målet kom där. Det lär bli bättre när de lär känna varandra och när Shaws matchrost bleknar.

Zlatan:

 • Premier Leagues största namn på Premie Leagues minsta arena, som Erik Niva uttryckte det i Viasat, gjorde mål i träningsmatchdebuten och i tävlingsmatchdebuten för sin sista storklubb. Frågan var om han skulle lyckas även i ligadebuten? Självklart.
 • United valde att slå mängder med bollar på Zlatans huvud och svensken klarade väl det med beröm godkänt. Samtidigt var det lite märkligt att göra det i uppspelsfaserna då han ju faktiskt dels har två fötter och bara ett huvud, men också är mer dominant utmed marken. Därmed inte sagt att hans huvudspel i straffområdet inte ska utnyttjas.
 • Han har precis som Ronaldo haft en förkärlek för att ta alla frisparkar i både klubb- och landslag där han varit #1. Trots att han likt Ronaldo missar alldeles för ofta för sin talang. Men hans första i United kanske kan få honom att få lite vind i frisparksskjutarseglen.
 • Första touchen i Premier League var så klart en klack. Och den mest spektakulära passningen i matchen stod han också för när han serverade Rooney med hälen igen.

Noterbart i övrigt:

 • Att Chris Smalling var avstängd går jag inte ut och slår några barn för, men att Paul Pogba inte fick spela för varningar i italienska cupen… alltså, det är ju ofattbart.
 • Henrikh Mkhitaryan kändes som en given startspelare i United. Speciellt med tanke att han haft en hyfsat lång försäsong med klubben. Att han skulle hamna utanför elvan i eftermiddag var ingen överraskning med tanke på hur det sett ut de senaste matcherna, men det är överraskande att han inte imponerat mer. I dag fick han en kvart i stället för Mata (världens mest oväntade byte) och hann väl aldrig göra mer än visa sin teknik och springa offside.
 • Wayne Rooney må ha gjort ett mål och står nu bara tre bakom Sir Bobby, men utöver detta kände man (tyvärr?) igen kaptenen. Och jag är inte alls säker på att han och Zlatan kommer att trivas ihop. Vi får se.