Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Arsenal med traditionsenligt svag start

Premier League är äntligen tillbaka! Den första omgången är spelad och det är hög tid för tvärsäkra slutsatser om hur det kommer att gå i ligan den här säsongen.

Efter en omgång är det som väntat lag som Manchester United och Hull City på Champions League-platserna medan Arsenal ser ut att få det svårt.

Hull chockade mästarna

I stort sett ingen tror att Leicester City ska vara ens i närheten av att försvara sin ligatitel. Ändå var Leicester enorma favoriter när de sparkade igång ligan med en bortamatch mot Hull.

För Hull räknar vi ju knappt. Alla tips säger att de kommer att sluta sist. De saknar manager, de saknar spelare, fansen är upprörda.

Embed from Getty Images

I väntan på en riktig manager har Mike Phelan, tidigare assisterande manager till Sir Alex Ferguson, tagit över taktpinnen. Han hade 13 seniorspelare i speldugligt skick inför premiären. Men han hade gjort hemläxan och lät Leicester stå för det konstruktiva.

Leicester hade de första chanserna men det var Hull som gjorde det första målet, precis före paus. Detta sedan Hernández och Diomandé cykelsparkat på samma boll.

Andra halvleken började med att Leicester fick en straff till skänks och Mahrez kvitterade. Men Hull återtog ledningen kort därefter och sedan kunde de ganska kontrollerat vinna matchen.

Så, har vi underskattat Hull? Förmodligen inte. En trepoängare gör inget nytt Premier League-kontrakt. Trollar de inte fram en halv startelva innan fönstret stänger – och inget tyder på det – så ska truppen inte räcka till. Som sagt: 13 seniorspelare i speldugligt skick. Men kul för Mike Phelan! (Fast han är ju mycket snyggare i shorts!)

Embed from Getty Images

Däremot finns det nog anledning till oro för Leicester. De är nu jagade, de kommer inte längre att få någonting gratis (tja, domarna verkar fortfarande vara Leicestervänliga).

Liverpool slog Arsenal i galen match

Den på pappret näst största matchen i premiären (Manchester Uniteds match är ju alltid störst) var Arsenal mot Liverpool. Det blev en mycket underhållande match och en uppvisning i bedrövligt försvarsspel.

Arsenal sköt först och tog ledningen genom Walcott efter en halvtimme, samma Walcott som precis hade bränt en straff. Liverpool fick till en kvittering före paus, då Coutinho placerade en frispark i nät.

Direkt efter paus tog Liverpool ledningen genom Lallana och kort därefter fyllde Coutinho på med sitt andra för dagen. Wenger svarade med ett dubbelbyte. Effekt på bytet? Mané satte 4-1 och matchen var död.

Embed from Getty Images

Trodde vi. Oxlade-Chamberlain reducerade omedelbart och med kvarten kvar gjorde Chambers Arsenals tredje mål.

Men den vilda kvitteringsjakten uteblev. Liverpool vann med 4-3. Arsenal startade, som så ofta, säsongen dåligt.

Arsène Wenger har varit med om det här förr. Han brukar reda ut det till topp fyra. Men min känsla är att han och Arsenal får det tufft den här säsongen. När Wenger lämnar kommer han att göra det som Arsenals mest framgångsrika manager någonsin men avskedet kan bli ovärdigt. Men han får också skylla sig själv.

För Liverpools del innebär en bortaseger mot Arsenal förstås en massa positiv energi. De är bra på att skapa positiv energi, det är de. Sämre är Liverpool på att vinna Premier League.

Guardiola petade Hart

Premiärhelgens stora snackis var att Pep Guardiola petade Joe Hart. Personligen har jag alltid tyckt att Hart är sämre än sitt rykte, så jag gillar inte Guardiolas drag. Det är ändå ett tydligt statement av Guardiola.

Undrar bara hur det hade låtit om José Mourinho hade petat sin målvakt på samma sätt?

Embed from Getty Images

Manchester city inledde med en hemmamatch mot Manchester United B Sunderland. Donald Love gick in i startelvan och John O’Shea var förstås med där. Adnan Januzaj och Paddy McNair var inhoppare och David Moyes ledde laget.

Guardiolas lag fick en smakstart då Van Aanholt sparkade ner Sterling i straffområdet och Agüero gav city ledningen på straff. Det går inte att ifrågasätta straffen men Moyes påpekade att Sunderland minsann borde ha fått hörna precis innan. Så var det förvisso, men att en hörna blir inspark i matchminut tre är sånt en får leva med. Försvarsspelet från Van Aanholt borde vara det Moyes fokuserar på.

Sen glömde city bort att punktera matchen och Defoe fick kvittera. Men city tvingade ändå fram ett avgörande då McNair gjorde självmål.

Manchester city såg ut som ett Guardiolalag, även om det finns många detaljer att slipa på. Ytterbackarna spelade centralt, närmast som defensiva centrala mittfältare, och den defensiva mittfältaren (Fernandinho) droppade ner som en tredje mittback. Som vanligt är possessionfotbollen defensiv, city ständigt med fem spelare bakom bollen.

Givetvis stort bollinnehav för city (77 procent) och stort övertag i avslut, dock bara 4-3 i skott på mål.

Chelsea vann med domarhjälp

Säsongens första Londonderby avslutade premiäromgången, då Chelsea tog emot West Ham. Det var hemmalaget som var bäst i första halvlek men West Ham stod emot bra.

Andra halvlek var dock bara någon minut gammal när Michail Antonio fick hjärnsläpp. Han skulle bara se till att bollen skickades ut ur straffområdet. Istället skickade han den på Azpilicueta och direkt efteråt drog han ner den spanska försvararen och straffen var solklar. Antonio sparkade sedan bort bollen och blev prompt varnad och sedan utbytt några minuter senare. Hazard, som ser ut att vara tillbaka som 2014/15-versionen av sig själv, satte straffen i nät.

West Ham kvitterade genom Collins, lagets första skott på mål.

Men det räckte inte, i den 89:e minuten tryckte Costa in Chelseas segermål.

Trist för West Ham att förlora så sent. Extra trist då Costa borde ha varit utvisad efter en mycket ful tackling på Adrián. Inte bara var tacklingen i sig värd rött kort men Costa hade redan en varning. Uselt domararbete.

Domaren Anthony Taylor – som ska döma United på fredag – borde dessutom ha visat ut N’Golo Kanté.

Några korta

  • Middlesbrough spelade 1-1 hemma mot Stoke. Hygglig start för nykomlingen, hygglig start för Stoke.
  • Southampton fick nöja sig med 1-1 hemma mot Watford, trots numerärt överläge sista kvarten.
  • Det var populärt med 1-1 i premiären. Det var även resultatet mellan Everton och Tottenham. Everton var bäst i första halvlek och vann den med 1-0, Tottenham var bäst i andra och vann den med 1-0. Stabil start för båda och jag tippar att Tottenham slutar före Arsenal.
  • Burnley inledde med hemmaförlust mot Swansea i en match mellan två lag som får förmodas slåss i de nedre regionerna.
  • Crystal Palace förlorade hemma mot West Brom. När får Pardew sparken? Palace har nu resultatraden 2-7-13 på de 22 senaste i Premier League.
  • Palace har nu tappat Bolasie till Everton.

Annorstädes

Veckans sämsta? Charlton Athletic.

Veckans mest intressanta? I den amerikanska fotbollsligan USL (motsvarande tredjedivisionen i USA, även om systemet skiljer sig från det europeiska) kör de nu med videodomare.