Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Southampton

United vann i går hemmapremiären mot Southhampton i PL med 2-0 efter att Zlatan Ibrahimovic stått för båda målen, det första med en kraftfull nick och det andra på straff.

Embed from Getty Images

Paul Pogba

Fransmannens första bolltouch var ett felpass, vilket i slutändan resulterade i en farlig frispark för bortalaget. Därefter stod Pogba för en energirik och bra insats. Han har en fysisk närvaro och lätthet i steget som gör att han uppträder som en världsstjärna. Den Pogba som lämnade United sommaren 2012 var förvisso ett löfte, men uppträdde inte alls med den pondus och självklarhet som Pogba av 2016 gör. Naturligtvis en effekt av fyra års kontinuerligt spel och en alltmer framträdande roll i den dubiösa klubben från Turin. Pogba spelade i går till vänster i Mourinhos diamant på mittfältet. En värmekarta från matchen visar mycket riktigt att han täckte stora ytor både defensivt och offensivt. Lättheten i steget, tillsammans med en hög teknisk kompetens gör att han tillför United något de saknat de senaste åren, en s.k. ”box-to-box”-spelare. I går kunde ha uttrycka sig relativt fritt med den mer defensivt positionerade Fellaini, men det är en klar fördel med Pogba som också arbetar hårt defensivt. Formationen på mittfältet och deras arbetsvillighet gjorde att bortalagets djupledsspel i stort var obefintligt. Det kantspel som blev följden av detta hanterade Valencia och Shaw problemfritt. Pogbas fina insats bekräftas av det faktum att han hade mest pass och bollkontakter på offensiv planhalva än någon annan medspelare. Förvisso kunde han ha krönt insatsen genom att nicka i mål på hörna eller skjutit i mål på slutet (eller passat!), men efter EM-slutspel och påföljande semester var det en insats som lovar mycket.

Embed from Getty Images

Zlatan

Svensken stod för ett två fina mål, men det första minde mycket om vad United saknat. Det är inte utan att United-fansen påmindes om spelare som van Nistelrooy och van Persie genom den fantastiska nick Zlatan stod för vid 1-0. Inlägget från Rooney var bra, men spänsten och kraften i nicken var enastående. Det är få spelare i världen som kan stå för en sådan prestation. I övrigt spelade Zlatan bra när han kunde falla tillbaka lite och distribuera bollen mot kanten eller i djupled. Det syns att både Martial, Rooney, Mata och Zlatan börjar förstå varandra. United straff var i övrigt odiskutabel och även denna förvaltade Zlatan med pondus. Det säger en del om den respekt han för med sig när lagkaptenen och världens dyraste spelare lämnar över ansvaret till honom. Svensken grämde sig över att Pogba inte passade bollen i matchens sista chans, men jargongen dem emellan var härlig att se i intervjun efter matchen. Känslan är någonstans att United som lag mår bättre än på länge.

Embed from Getty Images

Formationen

Som påpekats ovan säkrade Mourinho med diamantformationen på mittfältet både rätt spelares offensiva krafter och rätt spelares defensiva egenskaper. Bortsett från detta gjorde Mata en fin insats på högerkanten. Den älskvärde spanjoren tycks även arbeta hårdare defensivt denna säsong, något som troligen är nyckeln till att han åter startade. På andra kanten uppträdde Martial något trögt, skärpan från förra säsongen saknas ännu. Fransmannen hade ett par läge där känslan var att han hade gjort mål under förra säsongen. Rooney gjorde, i rollen som nummer tio, en fin insats. Det var kul att se hur han och Zlatan börjar förstå varandra. Detta ger utrymme för lite positionsbyten och kreativitet, något som syns inte mins vid 1-0-målet. Backlinjen hade en komfortabel afton, sett till hur mittfältet fungerade, men återigen uppträdde Bailly med stor säkerhet och stod för en fin insats. Ett par fina brytningar och resolut uppträde i nickduellerna vittnar om detta. Nämnas skall även Shaw och Valencia som, tack vare ett hårt arbetande mittfält, fick stort utrymme i offensiven. Shaw låg bakom straffen och Valencia tycks gå en ny vår tillmötes. Det sjuder av energi i ecuadorianen och även inläggen tycks vara bättre adresserade än på ett par år.

Embed from Getty Images

Övrigt

Glädjande var också att se den bänk som United stoltserade med i går och de alternativ den ger. Mot slutet byttes Herrera och Mkhitaryan in istället för Martial och Mata. Följden av detta blev att Herrera opererade centralt, då Rooney och Mkhitaryan spelade på vänster- och högerkanten. Vill Mourinho ha mer fart längs kanterna eller i anfallet finns dessutom Rashford att tillgå. Mourinho beklagade sig lite efter matchen att han fått bänka spelare och även sätta dem på läktaren. Låt oss hoppas att det den kommande månaden uppkommer chanser för både för Rashford och Fosu-Mensah.