Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Full pott för Manchester, Hull och Chelsea

Redan efter två omgångar i Premier League har de förmodade topplagen Manchester United, Manchester city och Chelsea etablerat sig i toppen på tabellen. De får sällskap av det förmodade bottenlaget Hull.

Förra säsongen underpresterade båda Manchesterlagen och Chelsea grovt. Då var Leicester och Arsenal i topp, nu är förra säsongens topplag redan fem poäng efter. Liverpool går på den ojämna vägen medan Tottenham har ett poänggivande men inte imponerande spel.

Annars påpekas en hel del domarmisstag i den här kolumnen denna vecka.

Historien upprepades för Chelsea

I omgång 1 vann Chelsea med 2-1 efter ett sent segermål av Diego Costa. Det gjorde de i omgång 2 också. Likheterna slutar emellertid inte där, i båda matcherna borde Costa ha varit utvisad. I båda matcherna klarade han sig undan med ett gult kort, i båda matcherna för snack. I premiären mot West Ham skulle han ha blivit utvisad för en ful tackling mot Adrián, mot Watford igår skulle han ha fått ett andra gult kort efter en solklar filmning. ”Så uppenbart en filmning som du kan se,” kommenterade Danny Murphy i Match of the Day.

Embed from Getty Images

Efter en mållös första halvlek tog hemmalaget Watford ledningen genom Capoue. Med tio minuter kvar att spela fixade inhopparen Batshuayi, ny för säsongen, kvitteringen då han högg på en svag målvaktsretur.

En annan inhoppare, Fàbregas, levererade sedan en delikat passning som friställde Costa och Chelsea avgjorde då det återstod några minuter.

Det är inte någon bländande fotboll som Chelsea bjuder på än så länge, men de fixar segrar och det är ju det som räknas. Med tiden torde det här laget bli bättre. Det ska kanske inte räcka till en titelstrid men de borde spela Champions League nästa säsong.

Tottenham vann trots hål på arenan

Detta är sista säsongen på gamla White Hart Lane för Tottenham. Nästa säsong ska de spela på Wembley innan de återvänder till en nybyggd arena, precis där White Hart Lane ligger idag. Arbetet med att riva den nuvarande arenan har redan börjat och Tottenhams arena har reducerad kapacitet den här säsongen.

Embed from Getty Images

Igår hade Tottenham fördelen att spela mot Crystal Palace, 2016 års sämsta Premier League-lag. Tottenham gjorde ingen stor match men vann med 1-0 efter mål av nyförvärvet Wanyama.

Det är ingen sprudlande fotboll som Tottenham bjuder på men de plockar poäng. Den här säsongen har de chansen att på allvar etablera sig som ett topplag.

För Crystal Palace är livet jobbigt. De har förvisso förstärkt med Christian Benteke och de får hoppas att han kan uträtta underverk. Deras resultatrad de senaste 23 ligamatcherna är nu 2-7-14. Klockan tickar för Alan Pardew.

Korkad utvisning gav West Ham segern på nya arenan

West Ham spelade idag sin första Premier League-match på Londons OS-stadion, som de under kontroversiella omständigheter fick till skänks av myndigheterna. Bournemouth stod för premiärmotståndet och bjöd upp till kamp, i en match där inget av lagen imponerade.

Det matchavgörande momentet kom efter 77 minuter, då Harry Arter, redan varnad, bestämde sig för att dra ner en motståndare. Domare Pawson hade inget val, Arter åkte ut och med en man mer kunde West Ham avgöra matchen. Matchvinnare blev Michail Antonio.

Embed from Getty Images

Manchester United-produkten Ashley Fletcher gjorde Premier League-debut för West Ham. Liverpoolprodukten Jordon Ibe är Bournemouths dyraste spelare någonsin. Ibe fick en ypperlig chans att ge sitt lag ledningen men han visade att skolningen i Liverpool är undermålig, då han i utmärkt skottläge valde en väldigt svår passning.

Ändå en stark trepoängare för ett skadedrabbat West Ham.

Mållöst mellan förra säsongens topplag

De engelska mästarna Leicester City fick förra säsongens tvåa Arsenal på sin lott i hemmapremiären. Båda lagen kom till spel med en förlust i bagaget och det fanns inget i gårdagens mållösa match som tyder på att något av lagen kommer att tillhöra den absoluta toppen den här säsongen.

Leicester var ändå bättre än Arsenal, framför allt var det Leicester som låg på för ett segermål i slutskedet. Med en bättre domarinsats så hade Leicester sannolikt vunnit.

Coquelin kunde ha blivit utvisad för en ful tackling mitt i första halvlek. Domaren nöjde sig dock med en varning där. I andra halvlek såg Coquelin ut att vara immun mot utvisning. Leicester rånades sedan på en solklar straff i matchens slutskede. Mark Clattenburg, allmänt ansedd som världens just nu bästa domare, hade ingen bra dag på jobbet.

Arsenal kommer till spel med en obalanserad, ofärdig trupp. Supportrarna uppmanade Wenger att spendera pengar. Det är oroligt i Arsenallägret. Wenger skyller på att truppen inte är redo efter EM, men det är platta ursäkter. Paul Pogba gick in och dominerade för United, trots att han ligger efter i träningen och är ny i klubben. Wenger satte Özil och Giroud på bänken.

Embed from Getty Images

Att Manchester United, Manchester city och Chelsea jobbar med ofärdiga trupper är naturligt. De tre klubbarna har nya managers som vill sätta sin prägel på sin klubb, sånt tar tid. Men Wenger har haft 20 år på sig att sätta sin prägel på Arsenal. Ursäkterna håller inte. Tågen susar förbi och Wenger står kvar på perrongen. Jag upprepar igen att jag är övertygad om att detta blir säsongen då Arsenal till sist missar Champions League.

city upp i topp

Manchester city tog över serieledningen, på bättre målskillnad än United, efter 4-1 i Stoke.

Matchens första mål kom på en hittepåstraff. Visst, Shawcross är där och drar i tröjan (och blir själv dragen i tröjan) men det är ju sånt som händer på varenda hörna. Tydligen är direktiven att det ska blåsas för sånt den här säsongen, men finns det någon som tror att det kommer att gälla konsekvent genom säsongen? Vi behöver inte vänta på svaret, vi har redan sett ett gäng liknande situationer där det inte blivit straff.

Agüero satte straffen i nät och gjorde sedan även 2-0. Därmed har han sex mål på tre matcher den här säsongen, detta trots att han missade två straffar i Champions League-kvalet i veckan.

Domare Mike Dean blundade sedan för en solklar straff när en Stokespelare blev fälld. I början på andra halvlek uppfann han emellertid en straff för Stoke då Sterling försökte markera Shawcross. (Vem tar Sterling hand om i Manchesterderbyt: Zlatan, Fellaini eller Pogba?) Bojan satte straffen i nät och Stoke var inte ofarliga.

Men i slutskedet kunde Nolito skjuta city upp i topp med ett par mål.

Några korta

  • Liverpool satte igår rekord i bortamatchen mot Burnley. Aldrig förr (sedan typ 2003, då det började bokföras) har ett förlorande lag haft så mycket boll. Liverpool hade 80,4 procent av bollen och 26-3 i skott. Men Burnley gjorde två mål och Liverpool gjorde noll.
  • Mike Phelan är ett geni och efter att Hull bortabesegrat Swansea kan vi slå fast att Hull är det nya Leicester. Fast nä, jag står fast vid att de kommer sist om de inte producerar en halv startelva innan fönstret stänger. På två matcher har Phelan bara gjort ett enda byte. Sånt håller inte i längden.
  • Glädjespridaren David Moyes såg idag sitt Sunderland förlora mot Middlesbrough och slog därefter fast att Sunderland kommer att tillhöra bottenstriden den här säsongen också. Precis vad supportrarna vill höra! Moyes hade fyra Unitedprodukter i sin startelva. Både Donald Love och Paddy McNair (utbytt inför andra) visade att de inte håller Premier League-klass. Moyes ska ändå ha beröm för att Sunderland ryckte upp sig rejält efter halvtidsvilan.
  • Everton vann borta mot West Brom och har fått en fin start på säsongen. Kan kanske utmana om att vara bäst i Liverpool.

Annorstädes

Veckans sämsta? Det måste vara Blackburnspelaren Shane Duffy. Förra veckan gjorde han självmål när Blackburn förlorade borta mot Wigan. Därefter rapporteras han ha nobbat ett kontraktsförslag från sin klubb.  Sedan var det bortamatch mot Cardiff. Duffy gjorde 1-0 efter 14 minuter och 2-0 efter 20. Det var ju bara det att han satte bollen i eget nät. Blackburn reducerade och låg på för en kvittering, då Duffy, i en ickesituation, drog på sig sitt andra gula kort i matchen.

Det sägs nu att Duffy kommer att byta klubb. Jag har hört att Jürgen Klopp behöver förstärka sin backlinje…