Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – Southampton

Embed from Getty Images

I fredags ordnade Manchester United andra segern på två försök i Premier League. United vann med 2-0 mot Southampton efter en mycket stabil insats. Det United vi fick se är fortfarande inte ett färdigt lag, men det är ett lag med många matchvinnare.

När jag tittar på betygen är det höga siffror överlag. Sett till den kollektiva insatsen är betygen lite för höga. United var bra, inte fantastiska. Det är heller inte på något sätt anmärkningsvärt att lagspelet fortfarande inte sitter. Vi har tre nyförvärv på nyckelpositioner och vi har en helt ny spelidé.

Framför allt är det vänsterdefensiven som ger mig vissa bryderier. Pogba fick en fri roll (det ska han givetvis ha), Shaw går gärna framåt och Martial fuskar i defensiven (det måste han få göra). Detta gör att Blind blir väldigt ensam. Återstår att se hur Mourinho löser detta och ifall han kan göra det utan att hämma spelarna. För jag hoppas att trion Shaw, Pogba och Martial fortsätter ingå i startelvan och med samma offensiva inställning.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 6

Återigen en lugn dag på jobbet för världens bästa målvakt.

Antonio Valencia: 8

Ett monster! Valencia var bra i våras efter flera tunga år. Nu aspirerar han på att vara i sitt livs form. Han dominerar högerkanten och han har nu fått bra adress på inläggen. Känslan är att det är en målchans varje gång Valencia får bollen på offensiv planhalva. Mycket riktigt är han också inblandad i förarbetet till 1-0. Han är en tidig kandidat till att vara säsongens mest förbättrade spelare. Nu behöver han bara lära sig att kasta inkast.

Eric Bailly: 7

Jag hade räknat med att anpassningen till den engelska fotbollen skulle bli tuff för Eric Bailly. Managern som värvade honom trodde samma sak. Liksom Mourinho är jag överraskad över att Bailly har klivit in och sett så självklar ut. Mot Southampton var han inte lika dominant som i matcherna mot Leicester och Bournemouth, men det berodde nog mer på lagkamraterna och motståndarna än på Bailly.

Daley Blind: 7

De flesta räknar nog med att Blind ska ersättas av Smalling i startelvan inom kort. Men Blind gör sitt bästa för att visa att han är den som ska ha platsen bredvid Bailly. Blind är säker och spelskicklig. Jag skulle också tippa att han har en del i Baillys fina prestationer. Mot Southampton var han i stort sett felfri och han är givetvis en tillgång i uppspelsfasen.

Luke Shaw: 7

1 assist. Gör sin klart bästa match sedan återkomsten efter skadan. Stundom såg prov på den Luke Shaw som dominerade vänsterkanten för ett år sedan. Framför allt var han mycket involverad i Uniteds offensiv. Shaw är också den som vinner straffen som ger 2-0.

Marouane Fellaini: 7

Fellaini fick en ny mittfältspartner för tredje matchen i rad, vilket också betydde en ny roll för tredje matchen i rad. Han klarade rollen som sittande mittfältare galant, även om han givetvis hamnade i skymundan av giganten Pogba. Det har varit mycket intressant att se Fellaini under säsongsinledningen. Mourinho gillar uppenbarligen belgaren och fortsätter Fellaini på det inslagna spåret kommer han göra platsen bredvid Pogba till sin egen. Fellaini är, som Valencia, redan en kandidat till att vara säsongens mest förbättrade spelare.

Paul Pogba: 8

Wow! Vi har rätt att ställa höga krav. Just i fredags hade Pogba varit ursäktad om han hade varit dålig. Han började också bedrövligt, med en aktion som kunde ha resulterat i ett baklängesmål. Men efter det var han planens dominerande spelare. Sättet han vinner boll och sedan driver den framåt är en fröjd att skåda. Tittar vi i statistiken är Pogba överlägsen: flest bollkontakter och passningar, flest skott, flest lyckade dribblingar (han hade nio, övriga 25 spelare som deltog i matchen hade tio tillsammans) och flest brytningar.

Juan Mata: 6,5

Utbytt 76. Jag tycker att Mata var bättre än mot Bournemouth. Framför allt var han mer involverad i spelet, även om han hade ett par mindre lyckade ingripanden i defensiven. Känslan är ändå att Mata inte kommer att ingå i startelvan överdrivet ofta den här säsongen.

Wayne Rooney: 6,5

Utbytt 89. 1 assist. Jag tycker att Rooney var direkt dålig under större delen av första halvlek. Ja, tills han levererade ett perfekt inlägg till Zlatan. Vi kan förstås ifrågasätta Rooney, men han fortsätter att stå för matchavgörande insatser. Han spelade upp sig i andra halvlek och han behöver spela upp sig för att behålla platsen i startelvan. För poängproduktionen kommer att stanna av om inte prestationsnivån höjs.

Anthony Martial: 5

Utbytt 82. Svagast i United på fredagen. Hittills har Martial inte imponerat under Mourinho men jag tycker inte att vi ska räkna ut honom redan nu. Dels är han fortfarande inte i fas efter semestern och dels har hans arbetsuppgifter förändrats efter managerbytet. Mot Southampton fanns det tendenser på att det är på väg att lossna, även om det förstås var dåligt att han inte serverade Zlatan.

Zlatan Ibrahimovic: 8

2 mål. Det sades att Zlatan skulle få problem med fysiken i England. När Unitedkarriären är tre matcher gammal har två av hans mål kommit då han utklassat en försvarsjätte i en nickduell. Zlatans första mål mot Southampton är matchavgörande och prestationen i nickduellen är enorm. Hittills har Zlatan gett oss exakt det vi hoppades att han skulle ge oss. Mourinhos United har en extrem fysik. Mycket möjligt är att Zlatan är starkast av alla.

Henrikh Mkhitaryan: n/a

Inbytt 76. Kom in när matchen redan var avgjord. Men det korta inhoppet ger ändå anledning till framtidstro. Vid ett par tillfällen visade Mkhitaryan varför han köptes. Ser honom gärna i startelvan mot Hull!

Ander Herrera: n/a

Inbytt 82. Intressant att det är Herrera och inte Schneiderlin som byts in när Mourinho vill säkra segern.

Chris Smalling: n/a

Inbytt 89. Kom in i en oklar roll och hann givetvis inte göra något stort intryck. Notabelt dock vilken enorm fysik United besitter när Smalling kliver in. Van Gaal klagade ofta på att United saknade centimeter, nu är United större än de flesta. Låt Smalling, Zlatan, Pogba och Bailly ta hand om motståndarnas bästa spelare så har vi ändå Fellaini kvar i en fri roll. Fasta situationer ska vara en styrka för det här laget!