Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Liveblogg: Europa League-lottning

Hej och välkomna till dagens liveblogg! Idag har vi fullt fokus på Europa League-lottningen som inleds 13.00. Vi kommer bjuda på förutsättningarna inför lottningen, uppdateringar under själva lottningen och sedermera även lite information om våra gruppmotståndare och slutligen själva spelschemat.

Grupp A
Manchester United
Fenerbahce
Feyenoord
Zorya Luhansk

Johannes Johansson | 15:51 Tack och bock

Tack för att ni följt denna liveblogg! Nu laddar vi för Hull borta imorgon, och framöver är det alltså den 15 september vi sparkar igång säsongens Europa League-spel.

Johannes Johansson | 15:47 Spelschemat

Så släpptes äntligen spelschemat, och för Uniteds del ser det ut på följande sätt:

15 september Feyenoord – United
29 september United – Zorya
20 oktober United – Fenerbahce
3 november Fenerbahce – United
24 november United – Feyenoord
8 december Zorya – United

Johannes Johansson | 14:25 I väntan på spelschemat

Bloggen återkommer när spelschemat fastställts, vilket återstår att se när det blir men förhoppningsvis inom den närmaste timmen.

Johannes Johansson | 14:23 Zorya Luhansk

Detta ukrainska lag är förmodligen relativt okänt för den allmänne fotbollssupportern. De två senaste säsongerna har de tagit sig till kvalspel i Europa League, men inte hela vägen till gruppspelet. Senast föll de mot Legia Warsawa och året innan mot gruppmotståndarna Feyenoord. Zorya Luhansk spelar sina matcher på Slavutych Arena som tar dryga 12 000 besökare. De fick flytta ifrån sin ordinarie arena, Avanhard Stadium, på grund av kriget i Ukraina. Under fjolårssäsongen vann de den ukrainska cupen och slutade fyra i ligan. Laget består till stor del av inhemska spelare och de har inlett årets ligaspel strålande med fyra segrar och en oavgjord match.

Johannes Johansson | 14:09 Feyenoord

Den forna storklubben har flera tunga år i ryggsäcken, men under de senaste säsongerna har de repat sig och infinner sig återigen ute i Europaspel. Klubben har en intressant balans med erfarna spelare och unga löften. Spelare som Dirk Kuyt, Eljero Elia, Karim El Ahmadi och Kenneth Vermeer har samtliga stor erfarenhet från den europeiska scenen. Dirk Kuyt som för övrigt lämnade Fenerbahce förra året för att ”komma hem”. Feyenoord har även ett par skandinaver i truppen, där svenskarna Simon Gustafsson och Pär Hansson numer infinner sig. Som tränare har de förre storspelaren och tillika en av Henrik Larssons (Henke har som bekant ett förflutet i både United och Feyenoord) bästa vänner – Giovanni Van Bronckhorst. Förra året slutade laget trea i ligan.

Johannes Johansson | 13:58 Fenerbahce

De turkiska giganterna lottades in som andra lag i vår grupp och de får på förhand ses som den allra tuffaste utmaningen för United i detta gruppspel. Givetvis sticker en viss välbekant holländare ut hos Fenerbahce, det blir nämligen Robin Van Persies första match mot sin forna klubb. Laget har inför säsongen värvat erfarna spelare som Martin Skrtel och Gregory Van der Wiel. Nani tillhörde även den turkiska klubben fram till i sommar men han lämnade Turkiet för några veckor sedan för att ansluta till Valencia. I övrigt är Fenerbahce erkänt starka på sin hemmaplan Sükrü Saracoglu Stadium som rymmer drygt 50 000 personer. Dessutom skapar fansen allt som oftast en otrolig inramning. Under fjolåret slutade de på andraplats i den turkiska ligan.

Johannes Johansson | 13:45 Samtliga grupper

Grupp A: Manchester United, Fenerbahce, Feyenoord, Zorja Luhansk

Grupp B: Olympiakos, Apoel, Young Boys, Astana

Grupp C: Anderlecht, St Etienne, Mainz, Gabala

Grupp D: Zenit St. Petersburg, AZ Alkmaar, Maccabi Tel-Aviv, Dundalk

Grupp E: Viktoria Plzen, Roma, Austria Wien, Astra Giurgiu

Grupp F: Athletic Bilbao, Genk, Rapid Wien, Sassuolo

Grupp G: Ajax, Standard Liege, Celta Vigo, Panathinaikos

Grupp H: Sjachtar Donetsk, Braga, Gent, Konyaspor

Grupp I: Schalke 04, FC Salzburg, Krasnodar, Nice

Grupp J: Fiorentina, PAOK, Slovan Liberec, Qarabag

Grupp K: Inter, Sparta Prag, Southampton, Happen Beer-Sheva

Grupp L: Villareal, Steua Bukarest, FC Zürich, Osmanlispor

Johannes Johansson | 13:35 Fjärde och sista laget

Blev av någon anledning inte KAA Gent som lottades in i vår grupp, var lite snabb med förra uppdateringen. Holländska Feyenoord blev alltså det tredje laget. Nu har det fjärde och sista laget anslutit till vår grupp och det blev Zorya Luhansk.

Grupp A
Manchester United
Fenerbahce
Feyenoord
Zorya Luhansk

Johannes Johansson | 13:28 Tredje laget i gruppen

När själva lottningen väl kommit igång går det undan får vi säga. Nu har Grupp A utökats med ett tredje lag och det blir Feyenoord som gör United och Fenerbahce sällskap.

Johannes Johansson | 13:22 Nästa motståndare

Nu har nästa lag lottats in i vår grupp, det blir Fenerbache. Grupp A består i nuläget alltså av Manchester United och Fenerbahce. Vi väntar spänt på nästa lag.

Johannes Johansson | 13:16 Uniteds lapp är dragen

Manchester United har dragits, först av alla, och vi kommer hamna i grupp A. Nu väntar vi spänt på återstående gruppmotståndare.

Johannes Johansson | 13:13 Då var lottningen strax igång

Lottningen är strax igång efter att det visats höjdpunkter från fjolårets turnering samt att Patrik Andersson framhävt svensk fotboll och att finalen kommer spelas på Friends Arena. Mycket prat innan som vanligt.

Johannes Johansson | 12:56 Seedningsgrupper

Lottningen drar alldeles strax igång och förutsättningarna är att samtliga lag är uppdelade i fyra olika seedningsgrupper. Ett lag från varje grupp kommer lottas samman till en slutgiltig grupp så småningom. Manchester United tillhör seedningsgrupp 1 och kan således inte lottas mot andra lag som tillhör samma grupp.

Seedningsgrupp 1
Schalke, Zenit, Manchester United, Sjachtar Donetsk, Athletic Bilbao, Olympiakos, Villarreal, Ajax, Inter, Fiorentina, Anderlecht, Viktoria Plzen.

Seedningsgrupp 2
AZ Alkmaar, Braga, Salzburg, AS Roma, Fenerbahce, Sparta Prague, PAOK, Steaua Bucharest, Genk, APOEL, Standard Liege, St Etienne.

Seedningsgrupp 3
Gent, Young Boys, Krasnodar, Rapid Vienna, Slovan Liberec, Celta Vigo, Maccabi Tel-Aviv, Feyenoord, Austria Vienna, Mainz, FC Zurich, Southampton.

Seedningsgrupp 4
Panathinaikos, Sassuolo, FK Qarabag, FK Astana, Nice, Zorya Luhansk, Astra Giurgiu, Konyaspor, Osmanlispor, FK Qabala, Hapoel Beer-Sheva, Dundalk.