Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: cityseger bäddar för hett Manchesterderby

Efter tre omgångar i Premier League är det tre lag som är hundraprocentiga. Manchester United, förstås. Dessutom Manchester city och Chelsea. Everton hakar på, två poäng bakom men övriga förmodade topplag har redan två poängförluster.

Högst i tabellen är city, som har ett plusmål mer än Chelsea och United. Chelsea är tvåa, på fler gjorda mål än United.

Förra säsongens två bästa lag, Leicester och Arsenal, tog i helgen sina första segrar för säsongen.

Enkelt för city mot West Ham

En hemmamatch mot West Ham är på pappret ingen enkel uppgift, även West Ham har ett skadedrabbat lag under säsongsinledningen. Manchester city gjorde dock processen kort med motståndaren. Sterling satte 1-0 efter sju minuter och elva minuter senare var det 2-0 genom Fernandinho.

Viss spänning uppstod förvisso då Antonio reducerade efter en timmes spel men trots att det bara skiljde ett mål var West Ham aldrig nära att kvittera.

På tilläggstid kunde Sterling fastställa slutresultatet till 3-1. Att citys seger var ohotad visas av att West Ham faktiskt inte hade ett enda avslut mellan reduceringsmålet och 3-1-målet.

Pep Guardiola har fått fason på sitt Manchester city. Tydligast syns det kanske på Raheem Sterling, som redan har uträttat ungefär lika mycket under säsongsinledningen som han gjorde på hela förra säsongen.

Återstår att se om trenden håller i sig. Vi minns att city öppnade starkt förra säsongen också, då många ville ge dem titeln redan efter fem omgångar.

För West Ham har det varit jobbigare under säsongsinledningen. Utslagna i kvalet till Europa League och två förluster i ligan. Skadelistan är dessutom lång, så West Hams möjligheter att upprepa den fina fjolårssäsongen ser redan små ut. En som dock har dragit nytta av skadorna är Manchester United-produkten Ashley Fletcher. Han har förvisso inte gjort något mål men han har tagit för sig i spelet. Carroll är ute till slutet på september och nya Ayew är borta till slutet på november, så det finns goda möjligheter till fortsatt speltid för Fletcher.

Embed from Getty Images

Allt var emellertid inte frid och fröjd för city. Sergio Agüero utdelade en ful armbåge mot Winston Reid. Domaren missade den men det är en situation som sannolikt kommer att granskas i efterhand och det troliga är att Agüero blir avstängd i tre matcher.

Beslut väntas i veckan. Många journalister har kommenterat händelsen, vilket brukar betyda att FA tar upp fallet. Agüeros enda hopp är att domaren i sin rapport skriver att han såg händelsen, men inte tyckte att den var värd att blåsa för. I så fall kan inte FA granska situationen.

Blir Agüero avstängd kommer han att missa Manchesterderbyt den 10 september. Det har snackats om det derbyt sedan spelschemat presenterades i juni och då båda lagen har inlett med tre segrar kommer snacket näppeligen att minska. Det är det hetaste derbyt sedan våren 2012, då ligan avgjordes i en match som vi inte ska tala om. Förhoppningsvis går det mycket bättre nu.

Hundraprocentig start för Conte

Manchesterlagen ståtar med varsin ny manager. Det gör Chelsea också. Precis som Mourinho och Guardiola har Antonio Conte fått en hundraprocentig start på säsongen.

Efter sena avgöranden i de två första matcherna var Chelsea desto mer imponerande då de enkelt vann med 3-0 mot Burnley.

Fortfarande är det bara Kanté som är ny i Chelseas startelva, i övrigt är det laget som vann ligan 2015. Men det är trots allt en mycket bra startelva, även om det finns frågetecken kring mittbacksparet Terry och Cahill. Större problem är då bredden på truppen. Återstår att se om de förstärker innan fönstret stänger, annars tror jag att de får svårt att utmana om titeln.

Några korta

  • Ronald Koeman har fått en bra start i Everton. Efter 1-0 hemma mot Stoke i helgen har Liverpoollaget nu sju poäng. De ska inte blanda sig i den absoluta toppen men de borde kunna slåss om en plats på övre tredjedelen i tabellen. Tyngre för Stoke som är ett av fem lag med bara en enda inspelad poäng.
  • Tottenham är också obesegrade och deras poängtapp har kommit mot förmodat starka lag. I helgen 1-1 hemma mot Liverpool i en match där svängdörrarna var öppna men målskyttarna inte hemma.
  • Middlesbrough är också obesegrat, igår 0-0 mot West Brom i en match som var precis som vi tror att en match mellan Middlesbrough och West Brom ska vara.
  • Arsenal tog säsongens första seger via 3-1 mot Watford på bortaplan. Bitvis såg de ut som Arsenal igen men målvakten Cech tvingades stundom storspela.
  • Leicester tog också säsongens första seger, 2-1 mot Swansea.
  • Crystal Palace fick 1-1 hemma mot Bournemouth efter en sen kvittering. Min känsla är att båda lagen kommer att vara inblandade i bottenstriden.