Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Rooney kvar som lagkapten, Schweinsteiger tackar för sig

Samma visa varje säsong. Vi får ett litet prov på vad som komma skall och sedan rycks Manchester United ifrån oss. Det ska ju spelas landskamper. Mestadels VM-kval den här gången.

Som vanligt är en hel drös Manchester United-spelare kallade till diverse a-landslag och ungdomslandslag. Inkluderat landskamper i augusti som redan har spelats är det minst 26-29 (oklart om Schweinsteiger ska räknas, förmodad skadefrånvaro på Fellaini och osäkert om El Fitouri är uttagen) Unitedspelare som är (eller har varit på) på landslagsuppdrag.

A-landslag

Vi hittar 13 till 15 Manchester United-spelare i de olika a-landslagen. Antalet beror på hur vi räknar. Bastian Schweinsteiger ska göra sin sista landskamp och är inte med när VM-kvalet drar igång medan Marouane Fellaini sannolikt kommer lämna återbud på grund av skada.

Argentina (Rojo, Romero)

Marcos Rojo och Sergio Romero får ingen speltid i Manchester United för tillfället men i Argentinas landslagstrupp är de fortsatt givna. Den här gången ska de spela VM-kval Uruguay (h) och Venezuela (b).

Armenien (Mkhitaryan)

Henrikh Mkhitaryan är första Manchester United-spelare från Armenien. Han är kapten för landslaget och har givetvis en självklar plats i startelvan. Träningsmatch mot Tjeckien (b) och VM-kval mot Danmark återfinns på programmet den här gången.

Belgien (Fellaini)

Marouane Fellaini har en plats i Roberto Martínez första belgiska landslagstrupp. Det mesta tyder emellertid på att Fellaini inte kommer att kunna delta, detta då han blev ryggskadad i matchen mot Hull. Fellaini ska undersökas och förhoppningsvis får vi klarare besked senare idag.

Belgien har träningsmatch mot Spanien på torsdag och inleder sedan VM-kvalet med en bortamatch mot Cypern på tisdag.

Adnan Januzaj är inte med i truppen. Han har fotfarande chansen att välja spel för Kosovo, men är inte med i deras trupp heller. (Jag har inte full koll på hur länge han kan välja spel för Kosovo. Kanske är möjligheten öppen tills han nästa gång spelar för Belgien, kanske har han redan gjort sitt val.)

https://twitter.com/kosovanfooty/status/770602875089104897

Ecuador (Valencia)

Ecuador har fått en bra start på VM-kvalet men alla poäng är viktiga i ett sedvanligt jämnt kval. Nu väntar hemmamatch mot Brasilien och sedan Peru på bortaplan.

Antonio Valencia är förstås med i truppen. Han blev utvisad i Ecuadors sista match i Copa América, så det är möjligt att han är avstängd i den första matchen (har inte kollat upp detta).

Elfenbenskusten (Bailly)

Precis som Mkhitaryan är Eric Bailly den första Manchester United-spelaren för sitt land. Han är förstås uttagen till Elfenbenskustens trupp.

Informationen för de afrikanska landslagen är sedvanligt bristfällig men det förefaller vara så att en hemmamatch mot Sierra Leone i kvalet till Africa Cup of Nations är enda uppgiften den här gången.

Matchen mot Sierra Leone är emellertid mycket viktig, då det är den avslutande matchen i gruppen. Bara gruppvinnaren går till mästerskapet och Elfenbenskusten toppar just nu gruppen en poäng före just Sierra Leone. Sudan, som kompletterar trelagsgruppen, är redan utslaget.

England (Rooney, Shaw, Smalling)

England har bara en match på programmet, då de inleder VM-kvalet med en bortamatch mot Slovakien. Tre Unitedspelare – Wayne Rooney, Luke Shaw och Chris Smalling – fick plats i Sam Allardyces första landslagstrupp. Alla tre torde ha en utmärkt chans att ta plats i startelvan.

Allardyce var inledningsvis svävande på frågan om lagkapten men har nu bekräftat att Wayne Rooney behåller rollen. Tittar vi på den engelska truppen så finns det egentligen inga vettiga alternativ.

Rooney har idag meddelat att VM 2018 är hans sista chans att vinna något med landslaget.

Phil Jones, Jesse Lingard, Michael Carrick, Ashley Young och Sam Johnstone är alla utanför truppen medan Marcus Rashford är med i U21-landslaget. Såvitt jag vet har ingen av de nämnda spelarna formellt tackat nej till landslagsspel.

Frankrike (Martial, Pogba)

Anthony Martial imponerade inte i EM och han har inte imponerat för United under säsongsinledningen heller. Trots det är han med i den franska landslagstruppen. Han får, förstås, sällskap av Paul Pogba. Däremot är Morgan Schneiderlin utanför truppen.

Frankrike spelar träningsmatch mot Italien (b) och inleder sedan VM-kvalet med en bortamatch mot Vitryssland.

Nederländerna (Blind)

Holland inleder VM-kvalet med en bortamatch mot Sverige. De jagar upprättelse efter fiaskot i EM-kvalet. Först ska de emellertid ta sig an Grekland (h) i en träningsmatch.

Daley Blind är förstås med i pappa Danny Blinds trupp. Däremot är Memphis Depay utanför truppen. Timothy Fosu-Mensah är med i U21-landslaget.

Spanien (De Gea, Mata)

Spanien har fått en ny förbundskapten. Det är den förre målvakten Julen Lopetegui. Som gammal målvakt har Lopetegui förstås insett att David de Gea är bäst och Unitedmålvakten förefaller nu vara given etta i Spanien.

Juan Mata är tillbaka i landslaget efter att ha varit utanför truppen i EM. Ander Herrera får fortsätta drömma om en chans i landslaget.

Spanien har en träningsmatch mot Belgien (b) och därefter en förmodad promenadseger då VM-kvalet inleds mot Liechtenstein (h).

Tyskland (Schweinsteiger)

Det vankas avskedsföreställning för Bastian Schweinsteiger i det tyska landslaget. Detta när de imorgon möter Finland (h) i en träningsmatch. När VM-kvalet inleds får Tyskland klara sig utan Schweinsteiger.

Ungdomslandslag

Jag har hittat 13 eller 14 (beror på El Fitouri) ungdomsspelare som har varit eller kommer att vara med i spel för olika ungdomslandslag (i El Fitouris fall a-landslag) i samband med detta landslagsuppehåll.

England U21 (Rashford)

Marcus Rashford fick inte plats i Englands a-landslag och får istället trösta sig med en plats i U21-landslaget. Han får förmodas vara given i startelvan när England tar sig an Norge (h) i EM-kval. Det blir i så fall Rashfords första U21-landskamp och vi vet att han har för vana att göra mål när han debuterar.

England är i utmärkt position att vinna gruppen, vilket i så fall betyder playoff till U21-EM.

England U20 (Borthwick-Jackson, Henderson, Tuanzebe)

Englands U20-landslag är ett av lagen som är klara för U20-VM, som spelas i Sydkorea med start 20 maj nästa år. Uppladdningen börjar nu med två matcher mot Brasilien.

Manchester United representeras av tre spelare i truppen: målvakten Dean Henderson samt försvararna Cameron Borthwick-Jackson och Axel Tuanzebe. Henderson var med i U17-landslaget men saknades på U19-nivån. Borthwick-Jacskon har varit med länge i åldersgruppen medan Tuanzebe först i somras fick testa landslagsspel för första gången.

England U17 (Gomes)

Angel Gomes är given i Englands U17-landslag. Han bar kaptensbindeln och gjorde 1-0-målet när England vann med 3-1 mot Belgien i en träningsmatch förra veckan. Två U17-landslag spelade samtidigt och det andra laget vann med 6-0.

Nästa uppgift är en träningsturnering i månadsskiftet september-oktober. Huvudmålet för säsongen är U17-EM. Den första kvalrundan spelas i slutet på oktober.

Irland U21 (O’Hara)

Målvakten Kieran O’Hara kallades upp till Irlands U21-landslag efter återbud.

Irland U17 (O’Connor)

Irlands U17-landslag spelade två träningsmatcher mot Slovenien (b) i början på augusti. Manchester Uniteds försvarare Lee O’Connor gjorde ett av målen då Irland vann den första matchen med 3-1. Den andra matchen slutade 1-1, men någon laguppställning är inte tillgänglig.

Huvudmålet är U17-EM. Irland går in i kvalet i mitten på oktober.

Kanada U20 (Doughty)

Anfallaren Josh Doughty får inte mycket speltid i Uniteds reservlag (bara en enda match förra säsongen och ingen hittills den här). I det kanadensiska U20-landslaget har han emellertid en plats.

Nu väntar läger och två matcher mot Costa Rica i just Costa Rica.

Säsongens stora uppgift är U20-mästerskapet i Concacaf, som spelas i Costa Rica i februari. Det mästerskapet fungerar också som kval till U20-VM.

Libyen (El Fitouri)

Sadiq El Fitouri har varit med i Libyens a-landslag förut. Huruvida han är det den här gången vet jag inte, det brukar vara mycket svårt att reda ut. Klart är åtminstone att Libyen ska avsluta kvalet till afrikanska mästerskapen med en bortamatch mot Kap Verde. Libyen är redan utslaget medan Kap Verde vid seger har en liten chans att nå mästerskapet.

(El Fitouri är inte i närheten av Uniteds a-lag och då informationen kring Libyens landslag är som den här fortsätter denna att ligga under ungdomslandslag.)

Nederländerna U21 (Fosu-Mensah)

Timothy Fosu-Mensah är en av 24 spelare i Hollands U21-landslag inför EM-kval mot Vitryssland (b). Får han speltid blir det debut på nivån. Det skulle vara signifikant, då det i så fall binder honom till det holländska landslaget (han har fortfarande en möjlighet att välja spel för Ghana).

Holland behöver avsluta kvalet med tre raka segrar om hoppet om en playoffplats ska leva vidare. De har en teoretisk chans att vinna gruppen men troligen får de sikta in sig på en plats som en av de fyra bästa grupptvåorna. Holland har redan förlorat båda matcherna mot gruppettan Slovakien.

Nederländerna U19 (Chong)

Hollands U19-landslag ska spela träningsmatcher mot England och Tyskland, båda på bortaplan. Tahith Chong är en av 22 spelare i truppen.

Portugal U23/U21 (J Pereira)

Målvakten Joel Castro Pereira var med i Portugals OS-trupp. Han var oanvänd avbytare turneringen igenom. Det slutade med en kvartsfinalförlust mot Tyskland.

Pereira är inte med i U21-truppen inför EM-kvalmatcherna i september.

Uppdatering: Pereira var visst med i U21-truppen.

Schweiz U17 (Burkart)

Anfallaren Nishan Burkart är med i Schweiz U17-landslag. De ska nu spela en träningsturnering i Österrike, med matcher mot Ryssland, Österrike och Kroatien. Huvudmålet för laget är U17-EM och Schweiz går in i första kvalomgången i slutet på oktober. Dessförinnan ska Schweiz också hinna med ett par träningsmatcher mot Belgien.

Slovakien U17 (Fojticek)

Den nya juniormålvakten Alex Fojticek är med i Slovakiens U17-landslag. De spelade två träningsmatcher mot Uzbekistan (1-1 och 0-0). Fojticek startade den första matchen och var inhoppare i den andra. Säsongens mål är EM och Slovakien går in i EM-kval senare i september.

Wales U21 (Poole)

Regan Poole var initialt med i Wales U19-trupp men efter återbud kallades han upp till U21-landslaget. Hemmamatcher mot Danmark och Luxemburg i EM-kval väntar. Wales har en liten chans att nå EM men då är det bara segrar som gäller.

Wales U17 (Levitt)

Wales U17-landslag spelade förra veckan två träningsmatcher mot Ungern. Manchester Uniteds U16-spelare Dylan Levitt var med i truppen. Den första matchen slutade 2-2. Levitt inledde på bänken och det framkommer inte ifall han kom in. Wales fotbollsförbunds hemsida har inte berättat hur det gick i den andra matchen.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som har varit med i ungdomslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Indy Boonen och Ilias Moutha-Sebtaoui är nu U18-spelare. Det belgiska U18-landslaget förefaller inte ha någon match inplanerad.

Andreas Pereira är för gammal för att vara med i U20-landslaget. Jag har inte hittat någon information om något brasilianskt U21-landslag.

James Wilson fick inte plats i Englands U21-landslag.

Ro-Shaun Williams har varit skadad och därför inte aktuell för landslagsspel. Annars är det primärt U19-landslaget han får sikta in sig på.

Joshua Bohui (nyförvärv i juniorlaget) och George Tanner har båda meriter från U17-landslaget. De fick inte plats i säsongens första U18-trupp.

Matthew Olosunde har varit med i USA:s U20-landslag. Han var emellertid inte med på den senaste samlingen. Olosunde får också spela för U19-landslaget men var inte med då de spelade matcher i juli.

Övriga spelare

Matteo Darmian fick inte Giampiero Venturas första italienska landslagstrupp.

Guillermo Varela har varit med på landslagssamling men fick inte plats i Uruguays trupp den här gången.

Inte uttagna: Jones, Memphis, Carrick, Young, Herrera, Schneiderlin, Johnstone, Darmian, Januzaj, Varela
Slutat: Ibrahimovic, Schweinsteiger*

Listan inkluderar de 26 spelare som ingår i Mourinhos a-lagstrupp samt spelare som tidigare har varit med i a-landslag.

* Ska spela avskedsmatch, se ovan.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Tidigare:

  • 4-13 augusti: Portugal U23 (OS) [J Pereira]
  • 9-11 augusti: Irland U17 (träningsmatcher) [O’Connor]
  • 23-25 augusti: Wales U17 (träningsmatcher) [Levitt]
  • 25 augusti: England U17 – Belgien U17 3-1 (träningsmatch) [Gomes]
  • 30 augusti: Slovakien U17 – Uzbekistan U17 1-1 (träningsmatch) [Fojticek]

Onsdag 31 augusti:

  • 15.30: Schweiz U17 – Ryssland U17 (i Österrike) (träningsmatch) [Burkart]
  • 19.15: Tjeckien – Armenien (träningsmatch) [Mkhitaryan]
  • 20.45: Tyskland – Finland (träningsmatch) [Schweinsteiger]

Torsdag 1 september:

  • 11.00: Slovakien U17 – Uzbekistan U17 0-0 (träningsmatch) [Fojticek]
  • 12.30: England U19 – Nederländerna U19 (träningsmatch) [Chong]
  • 16.00: England U20 – Brasilien U20 (träningsmatch) [Borthwick-Jackson, Henderson, Tuanzebe]
  • 20.45: Belgien – Spanien (träningsmatch) [Fellaini | De Gea, Mata]
  • 20.45: Nederländerna – Grekland (träningsmatch) [Blind]
  • 21.00: Italien – Frankrike (träningsmatch) [Martial, Pogba]
  • 23.00: Ecuador – Brasilien (VM-kval) [Valencia]
  • tbc: Costa Rica U20 – Kanada U20 (träningsmatch) [Doughty]

Fredag 2 september:

  • 01.30: Argentina – Uruguay (VM-kval) [Rojo, Romero]
  • 17.15: Vitryssland U21 – Nederländerna U21 (kval till U21-EM) [Fosu-Mensah]
  • 18.00: Wales U21 – Danmark U21 (kval till U21-EM) [Poole]
  • 18.30: Österrike U17 – Schweiz U17 (träningsmatch) [Burkart]
  • Portugal U21 – Israel U21 (kval till U21-EM) (J Pereira)

Lördag 3 september:

  • 16.00: Kap Verde – Libyen (kval till Africa Cup of Nations) [El Fitouri]
  • 20.00: Elfenbenskusten – Sierra Leone (kval till Africa Cup of Nations) [Bailly]
  • tbc: Costa Rica U20 – Kanada U20 (träningsmatch) [Doughty]

Söndag 4 september:

  • 11.30: Schweiz U17 – Kroatien U17 (i Österrike) (träningsmatch) [Burkart]
  • 15.30: England U20 – Brasilien U20 (träningsmatch) [Borthwick-Jackson, Henderson, Tuanzebe]
  • 18.00: Danmark – Armenien (VM-kval) [Mkhitaryan]
  • 18.00: Slovakien – England (VM-kval) [Rooney, Shaw, Smalling]

Måndag 5 september:

  • 18.00: Tyskland U19 – Nederländerna U19 (träningsmatch) [Chong]
  • 20.45: Spanien – Liechtenstein (VM-kval) [De Gea, Mata]

Tisdag 6 september:

  • 18.00: Serbien U21 – Irland U21 (kval till U21-EM) (O’Hara)
  • 18.00: Wales U21 – Luxemburg U21 (kval till U21-EM) [Poole]
  • 18.15: Portugal U21 – Grekland U21 (kval till U21-EM) (J Pereira)
  • 18.45: England U21 – Norge U21 (kval till U21-EM) [Rashford]
  • 20.45: Cypern – Belgien (VM-kval) [Fellaini]
  • 20.45: Sverige – Nederländerna (VM-kval) [Blind]
  • 20.45: Vitryssland – Frankrike (VM-kval) [Martial, Pogba]

Onsdag 7 september:

  • 01.00: Venezuela – Argentina (VM-kval) [Rojo, Romero]
  • 04.15: Peru – Ecuador (VM-kval) [Valencia]

Uppdatering: Alex Fojticek (Slovakien U17) och Kieran O’Hara (Irland U21) adderade. Mer information på Joel Pereira.