Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Om säsongsinledningen 2016/17

Säsongen har kommit igång. Manchester United har vunnit Community Shield och tre av tre i ligan. Således borde stämningen bland Unitedsupportrarna vara på topp. Eller? Vi stämmer av med styrelsen och redaktionen.

Seger i Community Shield och tre raka segrar i ligan. Vad är din allmänna känsla efter säsongsinledningen?

Björn Appelgren: Lättnad. Vi slarvade inte bort den relativt enkla säsongsinledningen. 9 poäng av 9 möjliga inför derbyt. Det är bra!

Johannes Johansson: Svårt att klaga på en maximal utdelning. Gillar främst att vinnarmentaliteten redan impregnerats i truppen. För första gången sen Fergie kändes det givet att målet mot Hull slutligen skulle komma.

Åke Karlsson: Känns helt underbart efter allt man fått lida med under Moyes- och LVG-säsongerna

Mikael Krekula: Det känns extremt stabilt och samtidigt vägvinnande. En enorm skillnad jämfört med tidigare säsonger vad gäller vinnarinstinkt.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Det är lite roligare att vara Unitedsupporter nu och man ser fram emot matcherna på ett annat sätt än under de senaste dåligfotbollsäsongerna…

Mikael Österdahl: Att det här laget har något riktigt stort på gång!

Sarah Svensson: Jag har en bra känsla. Det känns som att nyförvärven snabbt funnit sina respektive platser i laget och att det finns en trygghet på plan.

David Sundgren: Härligt, naturligtvis. Dock ingen hybris än… Bäst är att spelarna verkar återfått glädjen till att spela fotboll i Manchester United efter tränarbytet.

Transferfönstret stänger några veckor in på säsongen. Förr var det öppet betydligt längre. Hur borde det fungera?

Björn Appelgren: Jag är ingen supporter av transferrykten. Säg till när övergången är bekräftad. Det räcker för mig. Ett i tid begränsat transferfönster spär på ryktesspridning och mångdubblar antalet tramsnyheter under en koncentrerad tid. Men det kanske är bra. Då slipper vi skiten året runt. Slutsats? Vet inte. Behåll det som det är kanske?

Johannes Johansson: Tycker det är okej som det är. Längre än det är nu bör det inte vara, nu ska det fokuseras på fotbollen.

Åke Karlsson: Det räcker att det är öppet i januari och före seriestarten

Mikael Krekula: Är alltid lite tråkigt att det är öppet ett tag till när säsongerna redan dragit igång, men eftersom alla ligor inte startar samtidigt har jag ingen bra lösning. Känns okej som det är ändå.

Kent Yxell: Det bör stängas vid midnatt dagen innan premiären.

Mikael Österdahl: Ska självklart vara stängt när ligan drar igång. Jag tycker också att fönstret i januari ska slopas.

Sarah Svensson: Jag gillar konceptet som finns idag. Det håller spänningen vid liv och det händer mycket både inom och mellan lagen.

David Sundgren: Tycker faktiskt nuvarande system är att föredra.

Det spelas Premier League på fredagar den här säsongen. Gillar du det?

Björn Appelgren: För mig personligen funkar det rätt bra. Då får man hela helgen med familjen och barnen. Är väl dock inte optimalt för de som måste ta sig till arenan på ännu en sen vardagskväll.

Johannes Johansson: Även om det fått rätt mycket kritik tycker jag det är trevligt med Premier League på fredagskvällar. Uniteds fredagsmatch gjorde fredagen än mer härligare.

Åke Karlsson: Tyvärr dessa tv-bolag, det räcker med lördag och söndag så blir det rättvist för alla lagen i PL

Mikael Krekula: Trevligt med fredagsmatcher tycker jag, när man inte har något bättre för sig i en fredagskväll.

Kent Yxell: Kul, då har man något att titta på till fredagswirren. Nej egentligen inte, men lördag 16 är ju en utopi nu.

Mikael Österdahl: Jag gillar det! Föredrar kvällsmatcher i allmänhet. Dock har jag sympati för supportrar som får svårare att se sitt lag på plats, men det finns ju också de som gillar att komma hem mitt i natten.

Sarah Svensson: Jag gillar det. Hur kan man inte gilla att att kolla engelsk fotboll och samtidigt äta fredagstacos.

David Sundgren: Klart det är trevligt att hälla upp en god ale hemmavid / runda av veckan på puben med ens favoritlag på burken, men föredrar matcher på lördag eller söndag.

Blir det mot all förmodan Marouane Fellaini som tar platsen bredvid Pogba?

Björn Appelgren: Han har inlett bra (inte lika bra mot Hull), det ska man inte förfula. Men nej, han är inte en startspelare i United.

Johannes Johansson: Skulle inte tro det. I de enskilda matcherna är han absolut en tillgång, men som defensiv mittfältare i toppmatcher är jag rädd för att han inte hänger med.

Åke Karlsson: Beror vilka vi möter kan vara Herrera eller Carrick också

Mikael Krekula: Jag tror på sikt att Carrick eller Schneiderlin far platsen, men Fellaini har varit bra hittills.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Han har ju varit bättre än tidigare, men men hade hellre sett en snabbare ettrigare spelare där som till exempel Kanté om man fick önska av tomten. Lär väl bli rotation för alla utom Bastian på den platsen.

Mikael Österdahl: Just nu är det hans plats att förlora. Jag hoppas att han behåller den. Skulle vara kul ifall en spelare som har fått så mycket skit skulle lyckas.

Sarah Svensson: Fellaini har startat bra och verkar komma allt närmre att bli en given startspelare. Jag såg inte detta komma. För mig har han varit en inhoppare som man skickar in för att förändra en matchbild snarare än en startspelare. Men med den inledningen som han gjort och med det hårda arbete han levererar känns det troligt att han blir en del av duon på mittfältet.

David Sundgren: Han upplever ju en ny vår under den här hösten än så länge men i det långa loppet tror jag inte han gör det. Tycker att han är alldeles för begränsad för det. Morgan eller Carrick tar den platsen, ser även Blind ha goda möjligheter att ta hand om den rollen när Smalling tar sin enligt mig givna plats i mittförsvaret.

Antonio Valencia är enligt Ander Herrera världens bästa högerback. Har Herrera rätt?

Björn Appelgren: Han är en bra back, men inte världens bästa. Det han gör bäst (när han är bra) är ju till övervägande del offensiva räder och assist dessutom.

Johannes Johansson: Som Valencia inlett säsongen så är han absolut en av världens bästa. Men med tanke på hans senaste säsonger får vi väl vänta med att höja honom allt för mycket till skyarna. Skulle han dock fortsätta på det inslagna spåret är det verkligen världsklass på honom.

Åke Karlsson: Han är en mycket bra högerback men kanske inte världens bäste

Mikael Krekula: Nej, Herrera har inte rätt. Men jag tror vi alla är lite chockade över hur bra han varit hittills. Samtidigt har han inte alls satts på prov.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Nej, men han har överraskat offensivt, Defensivt är det inte lika stabilt.

Mikael Österdahl: Bäst vet jag inte men i augusti 2016 var han åtminstone en av de allra bästa. Men det var Darmian i augusti 2015 också. (Hmm… kanske är det Luke Shaw som gör högerbacken fantastisk?)

Sarah Svensson: Han är en fantastiskt härlig spelare att titta på och se på när han är i form. Men han har också sina svackor både framåt och bakåt i perioder. Ska man vara världens bästa högerback krävs det en högre lägstanivå än den som Valencia har.

David Sundgren: Antonio Valencia har också fått en nytändning, men man blir inte per automatik världens bästa högerback bara för man spelar i Manchester United. Tycker hans defensiv lämnar en del övrigt att önska, men gött att han verkar lärt sig slå fina inlägg och passningar igen.

Marcus Rashford har fått sparsamt med speltid hittills. Finns det anledning till oro?

Björn Appelgren: Ja, men förhoppningsvis har han visat att han ska ha mer speltid. Rashfords inhopp mot Hull gav United en helt ny dimension i anfallsspelet. Snälla, slösa inte bort den talangen. Ge honom speltid, testa honom. Döm honom först efter att han fått en ordentlig chans.

Johannes Johansson: Skulle inte tro det. Har tyckt, precis som många andra, att han gjort sig förtjänt av mer speltid och att han de senaste matcherna skulle gått före Anthony Martial i startelvan. Hans chanser kommer komma framöver!

Åke Karlsson: Tycker Jose M gör rätt som inte bränner ut honom utan ger honom chansen mer och mer så länge säsongen lever

Mikael Krekula: Ja, det kan jag tycka. Det verkar inte finnas någon naturlig plats för honom i en startelva. Förtjänar att spela mer.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Nej, men hade egentligen sett att han och Lingard samt Martial roterade runt på de två plasterna bredvid Zlatan.

Mikael Österdahl: Nej.

Sarah Svensson: Mourinho visar att han har ett intresse för den unge engelsmannen. I dagsläget är han ingen given startspelare men jag tror att han kommer att få chansen i enskilda matcher och att han kommer att växa och utvecklas positivt under Mourinho.

David Sundgren: Nä, det tycker jag inte. Lång säsong med många matcher, vi såg ju senast mot Hull att grabben är nåt alldeles extra.

Som vanligt stor aktivitet under transferfönstrets sista dagar. Vill du ändra något av dina tips?

Björn Appelgren: Nej, ett tips är ett tips.

Johannes Johansson: Nej, jag står kvar vid mina tips.

Åke Karlsson: Vänta och se vad som hänt fram till januarifönstret öppnar igen

Mikael Krekula: Nej, det hände inte så stora saker ändå. Fast möjligt att Chelsea, som breddat truppen bättre, snuvar Arsenal på en CL-plats.

Kent Yxell: Nej står fast vid allt.

Mikael Österdahl: Nej, inte baserat på övergångar. Däremot är min känsla att jag var snett ute på Bournemouth, tror nu att de kommer att fixa kontraktet galant.

Sarah Svensson: Som jag trodde så var det en hel del unga spelare som lånades ut. Bra för dem, jag hoppas att de får en positiv utveckling.

David Sundgren: Rätt principfast med mina tips, så behåller dem säsongen ut.

Ditt intryck av Eric Bailly?

Björn Appelgren: Wow! Känns som vi har fått Ferdinand och Vidic i en och samma person. Att han dessutom har ett kroppsspråk som luktar Cantona är en ren bonus. Hoppas att han kan fortsätta att övertyga även mot svårare motstånd.

Johannes Johansson: Har verkligen imponerat! Snabb, stark, bollskicklig men framförallt helt hänsynslös – det gillar jag! Vi lär förmodligen få se ett och annat rött kort under säsongen, men hittills har han varit prickfri.

Åke Karlsson: Ojoj vilken härlig mittback! Den som tipsa om honom borde få medalj.

Mikael Krekula: Helt fantastisk hittills. Trodde inte han skulle vara så bra, allt har verkligen gått rätt för honom.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Kul med en som verkar vara klippt och skuren för att bli en ny ikon i mittförsvaret ! Tuff som Vidic och elegant som Rio, en som kan bli två personer i en och samma kropp. By the way, snabb är han också.

Mikael Österdahl: Vilket monster! Trodde aldrig att han skulle vara så bra så snabbt. Sen är jag väl fortfarande inställd på att han förr eller senare hamnar i en formsvacka. Mittbackar i den åldern och med den lilla erfarenheten ska inte vara bra varenda match under en säsong.

Sarah Svensson: Exceptionellt. Hade inte särskilt bra koll på honom innan vi tog in honom men han har verkligen imponerat. Jag tycker att det är spännande med en så ung och samtidigt högt levererande försvarare.

David Sundgren: Fantastisk start, genomgående bästa Unitedspelare totalt under säsongsupptakten, finfin fysik, trygg med bollen och styr backlinjen riktigt bra.

Ditt intryck av Zlatan Ibrahimovic?

Björn Appelgren: Han gör mål och har ett stort inflytande. En grym injektion och vilken jävla hårdhet och vilja han har visat i närkamperna (speciellt luftduellerna). Hamnar dock lite för djupt ibland och tenderar att sakta ner anfallen ibland. Det senare löser kan man inte lasta honom för dock. Det löser man med snabbare spelare runt omkring honom.

Johannes Johansson: Han är chefen! Har omedelbart gjort United till sitt lag och är dragloket som lotsar fram övriga spelare.

Åke Karlsson: Finns bara en Zlatan, han är van att vinna titlar. Hoppas han visar vägen

Mikael Krekula: Han gör briljanta saker, och avgörande saker. Men inte lika delaktig och dominant i spelet som han kan och kommer vara. Men riktigt bra produktion hittills.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Infriat förväntningarna hittills genom att leverera vad han ska = mål.

Mikael Österdahl: Hans attityd mer än hans bollsparkande har varit det viktiga hittills. Att han är en världsanfallare visste vi redan.

Sarah Svensson: Han lever upp till alla förväntningar. Självklart drar man lite extra på smilbanden varje gång man får säga att Zlatan är en Unitedspelare.

David Sundgren: Man borde inte bli förvånad men jag blir det ändå. Tre mål på tre matcher i ny klubb och ny liga, riktigt bra. Utöver målen kommer han säkert att tillföra ännu mer i spelet framledes.

Ditt intryck av Henrikh Mkhitaryan?

Björn Appelgren: Inget egentligen. Ganska nollställd. Vet inte vem han är i United. Piggt inhopp senast, men ganska blek och för lite speltid i övrigt.

Johannes Johansson: Kommer få mer speltid framöver men visst är man besviken på den skrala speltiden hittills. Imponerade oerhört mot Hull under sitt inhopp och fick verkligen fart på laget. Kommer bli en viktig kugge.

Åke Karlsson: Är nog mycket nära att ta en fast plats på laget, har ju en grym speed med och utan boll

Mikael Krekula: Han har inte satt särskilt stora avtryck. Han har haft några fina moment, men verkar inte ha kommit in i det hela ännu.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Det kommer mer och mer bra från hans fötter och förväntar mig att han tar platsen bakom Zlatan så småningom. Alla måste inse att Rooneys tid är förbi.

Mikael Österdahl: Har visat goda takter i sina två senaste inhopp. Dags att han får chansen från start! Solklart att Mkhitaryan och Rashford är bättre fotbollsspelare än Rooney och Mata.

Sarah Svensson: Upplever honom som väldigt stabil och rutinerad. När han får komma in på planen gör han det med ett gott självförtroende och med trygghet.

David Sundgren: Fått mindre speltid än jag förväntat mig, tror han på sikt – kanske redan i derbyt – kommer att ta hand om Matas plats i laget.

Ditt intryck av Paul Pogba?

Björn Appelgren: Den mittfältare vi behövde. Det märks. Tycker dock att han hyllats lite för mycket hittills. Han kan bättre.

Johannes Johansson: Mot Southampton var han helt outstanding. Han var överallt. Vann boll och tog den framåt i plan. Utan tvekan en riktig världsklasspelare som anslutit. Det enda negativa är väl att han måste höja sin lägstanivå, då den emellanåt är lite låg.

Åke Karlsson: Glöm allt tjafs om pengar, se i stället denna spelare som just nu bara är uppe 75 % av sin kapacitet som en man som kommer att dominera i ligan

Mikael Krekula: Mycket bra hittills. Äntligen en mittfältare som kan dribbla och transportera boll framåt med fart.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Bättre än vad jag hoppades (har nästan glömt att han lämnade och att jag retade mig på det under alla dessa år). Äntligen en som hela tiden vill framåt. Vilket driv och inte rädd för något eller någon, Täcker bollen bra och bollkontrollen utmärkt samt ser bara möjligheter och är en jävla pådrivare bara genom sitt spel…

Mikael Österdahl: Ser ut att vara exakt vad vi har saknat på mitten. Ser inte hur det ska kunna bli annat än succé.

Sarah Svensson: Hans kvaliteter lyser igenom. Än så länge har han inte riktigt rotat sig i spelet vilket syns men jag tror det snabbt kommer att förändras med lite mer speltid.

David Sundgren: Härlig start mot Southampton, kommer bli en stor tillgång för klubben. Smakar det så kostar det, men detta kommer smaka väldigt gott under hela säsongen. Känns som en avgörande värvning för topp tre eller inte topp tre.

Hittills har Blind och Bailly sett säkra ut tillsammans. Fortsätter de som förstaval eller kommer Smalling (eller någon annan) in istället? Vem petas i så fall?

Björn Appelgren: Ska bli mycket spännande att följa utvecklingen här. Smalling var en av de bästa spelarna förra säsongen och nu verkar det som att Blind går före. Skulle vilja se Bailly och Smalling tillsammans, men är helt okej att köra med Blind om han kan fortsätta så bra som han har börjat.

Johannes Johansson: Tycker inte Blind håller i en förstauppsättning. Han är alldeles briljant i matcher där vi ska vara ”det bättre laget” och kan styra spelet bakifrån. I tuffare och mer fysiska matcher får han det svårt. Han har inte mycket att säga till om i dueller mot exempelvis Agüero, Costa eller för den delen Carroll. Annars tycker jag Smalling och Bailly är lite för lika i sina respektive spelstilar, men det är nog ändå de två som är framtiden.

Åke Karlsson: Ingen av dessa i vårt mittlås kommer att petas men vid någon skada kanske Smalling får göra ett tillfälligt inhopp

Mikael Krekula: Känslan har hela tiden varit att Smalling ska in där nånstans, men just nu platsar han ju inte. Bailly känns dessutom rätt lik Smalling fast han har bättre fötter.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Ja de fungerar perfekt, visserligen kan man ibland önska mer av Blind defensivt, men vilken passningsfot han har och blick för spelet. Och de uppspelen jämfört med Smallings är som avståndet mellan jorden och mars – milsvitt!!! Alla tre lär behövas, säsongen är lång!

Mikael Österdahl: Den närmaste framtiden finns det ingen anledning att göra några förändringar. Men innan säsongen är över tror jag Smalling går in som förstaval bredvid Bailly. Utesluter dock inte att Blind gör platsen till sin egen. De gånger han har varit dålig är det inte fysiken eller snabbheten som har brustit, utan koncentrationen.

Sarah Svensson: Det är verkligen ett huvudbry det här med försvaret. Tidigare var det ett stort orosmoment då det höll extremt låg kvalitet. Nu har det vänt och istället oroar man sig för vem som blir tvungen att sitta på bänken. Att bryta upp den säkra duon som nu står där känns dumt samtidigt som jag tycker att det känns ännu dummare att ha Smalling på bänken.

David Sundgren: Jag tycker fortfarande att Blind inte är en mittback, säsongsstarten till trots. Tycker Smalling ska ta Blinds roll men är inte helt främmande att testa Blind som sittande mittfältare.

United möter Northampton i ligacupen. 1970 satte George Best klubbrekord med sex mål i en match mot just Northampton. Vilket av hans mål i den matchen gillar du bäst?

Kort version.

Björn Appelgren: Första och sista. Första för att det är ett klassiskt (och rent) inlägg-från-kanten-och-nick-mål. Sista för att han dunkar in den i öppet mål och sedan inte visar någon som helst reaktion.

Johannes Johansson: Hans sjätte mål är iskallt, särskilt med tanke på hur fruktansvärt urusel planen är.

Åke Karlsson: Oj, tänk om vi kunde få se fler som Best sjätte

Mikael Krekula: 2-0 målet, underbar touch som blir helt perfekt.

Kent Yxell: Gillar alla Bests mål … haha, men får väl välja det sista.

Mikael Österdahl: Skottfinten före sista målet är magisk! Sällan en ser någon så grundlurad som den målvakten.

Sarah Svensson: Löpning inför det det stundande 5-0-målet är magisk och avslutet så självklart. Riktigt snyggt!

David Sundgren: Det sjätte, retfullt enkelt! Bara att kolla målvaktens reaktion…

Längre version.