Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Butt om Rashford, Gomes, Mourinho

Dagens bästa Manchester United-läsning hittas på Times, där Henry Winter intervjuar Uniteds akademichef Nicky Butt.

‘If Rashford has another season like that, he’s a £50m player’ [Times]

Artikeln är bakom en betalvägg. Times jobbar ju så.

Marcus Rashford är namnet på allas läppar just nu. ”Du kunde inte plocka ut en bättre spelare för att vara i den här klubben, eller någon storklubb, än Marcus,” säger Nicky Butt.

Han parkerar fortfarande sin bil på framsidan, inte på baksidan med alla a-lagsspelare. Han kommer in, ser dig i ögonen, pratar med dig, lyssnar, ställer frågor. Han sitter bredvid sina kompisar, äter middag med dem när han kan. Men givetvis måste han ibland äta med a-laget.

Brist på speltid för Rashford under säsongsinledning har oroat vissa men Butt är inte bekymrad:

Marcus kommer att få möjligheter i a-laget. För han är så bra. […] Om Marcus fortsätter göra vad han gör med sin snabbhet och direkta spel är det omöjligt att hålla honom tillbaka. […] Han spelade faktiskt på vänsterkanten [i ungdomslagen]. Jag tror att hans bästa position är från kanten.

José Mourinho är inte känd för att släppa fram unga spelare. Men managern har en dialog med akademichefen.

Jag pratade om de yngre spelarna och han var väldigt vänlig. Han sa: ’Jag känner inte till de här grabbarna. Jag har sett dem i reservmatcher då och då. Jag tar din åsikt och jag kommer att arbeta med dig.’ Det är fantastiskt.

Den närmaste framtiden kan det dock vara ont om öppningar i a-laget. Men Butt har inga problem med detta.

Vägen [till a-laget] nästa år, 18 månader, två år kanske, är kanske inte där för dem. Men om jag ska vara ärlig, om jag är manager för det laget skulle jag inte ge dem en plats direkt för vi behöver hitta tillbaka till det vinnande sättet. […] Ungdomar som kommer in i ett lag som har problem kan dö.

Dagens ungdom står annars inte högt i kurs hos Butt. De är ömtåliga. Han brukade själv klättra i träd och ramla gång på gång. Men han hade lärt sig att ta smällarna och kunde därför hantera det. Idag slutar det istället med skador för ungdomarna.

Våra grabbar vet inte hur man ramlar, rullar och du skulle antalet skador vi får från axlar som dras ur led eller deras armar. […] Kroppsmekaniken förlorar så mycket när du inte klättrar i träd, inte spelar basket, cricket, rugby.

Lösningen är extremsportsutövare bjuds in till träningarna.

Samtidigt medger Butt att även han själv behandlar sina barn varsamt. Och han berättar vidare att dagens unga spelare tekniskt är mycket bättre än hans generation.

Reservlagsligan – den här säsongen U23, tidigare U21 – står int högt i kurs: ”U23-ligan är skräp. Ifall du inte är i a-laget när du är 20 kommer du inte nå a-laget, så varför ha 23 som gräns? Du stoppar bara folks utveckling, 21 var tillräckligt illa. Jag skulle satsa alla pengar på en U19-liga, som i Europa.

Angel Gomes är kanske den största talangen i klubben idag. Trots att Gomes nyss fyllde 16 år är han redan etablerad i juniorlaget (ifall Gomes bara var en enda dag yngre skulle han fortfarande vara U16-spelare). Hans namn har varit på radarn i flera år han har alla möjligheter att realisera talangen.

(Vill du veta mer om Gomes rekommenderar jag artikeln Angel Gomes: A Rare Talent Generating Huge Excitement at Manchester United, som publicerades på Bleacher Report igår.)

Vi har några otroliga spelare [i akademin]. Angel Gomes är en ung talangfull spelare som vi har massiva förhoppningar för,” säger Butt.