Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Tankar inför Manchesterderbyt

Senast det begav sig blev Marcus Rashford stor hjälte. Den gången vann Manchester United på bortaplan. När det på lördag är derby har United fördel av hemmaplan. En stor nackdel för United är emellertid att Martín Demichelis inte kommer att spela för Manchester city.

Nedan följer tankar från styrelsen och redaktionen inför säsongens första Manchesterderby.

Landslagsuppehåll brukar föra med sig småskavanker och sent återkommande spelare. Vad tror du om startelvan på lördag?

Björn Appelgren: Skulle bli förvånad om om det blir jättestora förändringar. Möjligt att Mata får ge plats åt Mkhitaryan, Fellaini åt Carrick (kanske mest en önskning) och Martial mot Rashford, men knappast alla tre förändringarna på en gång. Frågetecken på Shaw (efter skadan från landslaget) som kan ge upphov till lite förändringar.

Åke Karlsson: Är bara De Gea, Bailly, Pogba och Zlatan med ska vi inte behöva vara oroliga.

Johannes Johansson: Ryktas hit och dit om flertalet spelare känns det som. Mkhitaryan, Shaw och Fellaini har alla lite problem med skador medan Valencia ryktas komma hem väldigt sent från Sydamerika. Lär blir någon/några rockader.

Mikael Österdahl: Hade det inte varit för Mkhitaryans skada tror jag han hade startat istället för Mata. Nu räknar jag med att Rashford går in där istället. Guardiolas system ger luckor på kanterna som de snabba yttrarna ska kunna utnyttja.

Kent Yxell: Samma back femma, på mitten kanske Carrick kommer in istället för belgaren, men Martial gjorde mål för France och får chansen igen. Micki skadade sig så troligen Mata igen också. Hoppas dock på Rashford från start.

Mikael Krekula: Det kommer inte vara någon större skillnader. De förändringar han kommer göra lär vara på grund av skador, om vissa spelare inte kommer till spel som Fellaini och Valencia.

Sarah Svensson: Att Fellaini och Shaw eventuellt dragit på sig lite skavanker är så klart oroande. Eventuellt kan det öppna upp för en förändring som ger plats åt Smalling i backlinjen vilket skulle innebära att Blind i så fall flyttar ut på kanten. På mittfältet verkar det som att varken Mkhitaryan eller Lingard finns till hands för att ersätta Fellaini. Då kanske det istället lämnas plats åt Herrera som med sin speed lyckats snurra upp motståndarna ett par gånger när han fått chansen.

David Sundgren: Jag var lite inne på att Mkhitaryan skulle ersätta Mata, och eventuellt att Rashford skulle ersätta Martial. Henrikh verkar ju dessvärre vara indisponibel på lördag så jag tror att vi kommer att spela med samma startlag som senast.

Om du erbjuds oavgjort på förhand, skulle du ta det erbjudandet?

Björn Appelgren: Nej. Vi spelar hemma och är favoriter att vinna. 3 poäng ska hem. Oavgjort mot city är väl alltid lite mer som en förlust än en vinst?

Åke Karlsson: Nej det tar jag ej då jag har goa vibbar inför Shitty

Johannes Johansson: Nej, vi ska vinna! Denna säsong handlar inte om att ta oavgjort på förhand!

Mikael Österdahl: Aldrig! (Det är bara okej om oavgjort betyder att vi vinner ligan eller går vidare från ett dubbelmöte.)

Kent Yxell: Nej, vi går för seger.

Mikael Krekula: Nej, det skulle jag inte. city har inlett bra, men känns sårbara bakåt. Dessutom är det hemmaplansfördel och city saknar sin bästa spelare.

Sarah Svensson: City har en del tunga avbräck framåt i truppen. Samtidigt vet vi att de spelat ruskigt bra i inledningen av säsongen och vi har sett hur spelare som till exempel de Bryune börjat skjuta in sig. Men nej, jag nöjer mig inte med kryss.

David Sundgren: Jag tar aldrig kryss på förhand. Man ska alltid gå för tre poäng och seger.

Om det istället är José Mourinho som får det erbjudandet, hur tror du att han skulle svara?

Björn Appelgren: Han hade kanske svarat ja om det var bortaplan. På hemmaplan hoppas jag att han vill tvåla dit Pep med en vinst.

Åke Karlsson: Nej det tar han inte, för han vill vinna till varje pris.

Johannes Johansson: Ungefär på liknande sätt. Mourinho är en vinnare och han vill kunna stoltsera med en seger mot Guardiola.

Mikael Österdahl: Offentligt skulle han definitivt inte göra det, det passar inte med imagen han försöker skapa i United. Men vi har sett honom spela för oavgjort vid ett antal tillfällen och jag tror inte han är missnöjd om det blir oavgjort.

Kent Yxell: Han skulle vara mer nöjd då han ofta spelar tillknäppt mot topplagen, och utgår mot oavgjort.

Mikael Krekula: Absolut nej tror jag faktiskt. Han har ett psykiskt övertag på Pep och brukar gå segrande ur matcherna.

Sarah Svensson: José nöjer sig inte med något annat än seger. Framförallt inte när Pep står för motståndet. Det är två riktigt bra lag som möts och båda lagen anser sig ha chansen att vinna matchen.

David Sundgren: Jag tror han inte tar det på förhand, jag tror att han går för tre poäng på lördag. Dra ifrån tre poäng och vinna en sån här upphausad match tror jag skulle betyda mycket för Mou.

Vad tycker du om Pep Guardiola som tränare?

Björn Appelgren: Han är onekligen en titeldekorerad tränare (mest titlar i Barcelonas historia till exempel), men med två ganska ”lätta” lag. Han verkar också ha förmågan att få lag med många egon att fungera, men jag är nyfiken på att se hur han klarar sig när det går lite trögt.

Åke Karlsson: Gör det alltid lätt för sig genom att ta in världsspelare som inte går att misslyckas med.

Johannes Johansson: Hans lag spelar en ”tittarvänlig” fotboll, även om det ibland kan inrikta sig för mycket på bollinnehav. Som person är han svårtolkad. Vissa tokhyllar honom medan andra sågar honom längs med fotknölarna. Själv står jag på Zlatans sida och hoppas verkligen han skickar Pep i sank.

Mikael Österdahl: Det är ingen tvekan om att han är en fantastisk manager. Men fotbollen han vill spela är inte för mig.

Kent Yxell: Don’t like!

Mikael Krekula: Han har varit bra överallt, men har samtidigt tagit hand om lag som varit rätt så överlägsna i sina ligor. Nu har han inte lika bra förutsättningar, men likväl enorma resurser. Därför blir det väldigt intressant att se hur han kommer lyckas i city.

Sarah Svensson: Pep är mycket duktig med de lag han tar sig an. Han kunde stannat i Bayern München och fortsätta håva in segrar men han söker ständigt nya utmaningar och han visar gång på gång att han kan behärska den utmaningen.

David Sundgren: Han har fått rätt starka trupper att jobba med under hans första klubbar som tränare, men för att få alla att dra åt samma håll så behövs det ju viss kvalité som ledare så det ska inte underskattas.

Vilken spelare i city hade du gärna sett i United?

Björn Appelgren: Möjligtvis Silva, Aguero och De Bruyne. Hade väl inte heller suttit fel om vi fått in Stones.

Åke Karlsson: Kun Aguero

Johannes Johansson: Svårt att se deras spelare i United, men skulle jag tvingas välja blir det Agüero. Han är alldeles för bra för City.

Mikael Österdahl: Fergie borde ha köpt Agüero när han hade chansen.

Kent Yxell: Only Silva egentligen men han börjar bli gammal, så de Bruyne.

Mikael Krekula: Jag är svag för David Silva. Han lyckas vara kreativ trots en stor passningssäkerhet, något få spelare bemästrar.

Sarah Svensson: Det är kanske enkelt att säga de Bryune men jag gör det ändå. Hans förmåga att söka lägen och hitta målgörarna i boxen är imponerande. Det är inte för inte som han kallas ”assistkung”.

David Sundgren: Ser en del Bundesliga och blivit väldigt imponerad av Ilkay Gündogan de gånger jag sett honom, så det skulle vara han i sånt fall.

Hur påverkar det United att Hart inte är kvar?

Björn Appelgren: Kan ju bara vara negativt för oss och positivt för alla andra lag i PL.

Åke Karlsson: Är nog en fördel att han inte är med då känner våra spelare för väl

Johannes Johansson: Ingenting. Bravo är en marginellt bättre målvakt, men Hart hade förmodligen steppat upp en nivå inför derbyt.

Mikael Österdahl: Jag har ingen större koll på Bravo men jag förutsätter att han är bättre än Hart. Engelsmannen är mycket sämre än sitt rykte.

Kent Yxell: Inget egentligen, men han brukar göra avgörande räddningar för city så generellt är det ju bra att de gjort sig av med honom.

Mikael Krekula: Inte särskilt mycket skulle jag säga.

Sarah Svensson: Möjligtvis kan jag tänka mig att de tycker det är lite synd för med tanke på hur han presterat så såg nog United en och annan chans där. Vad Bravo kommer att göra i en match som denna såhär tidigt efter sin ankomst är svårt att säga. Men hans lägsta nivå är hög som vi alla vet och han kan ju ta sig en bit ut från stolparna och kanske störa Uniteds anfall.

David Sundgren: Inte nämnvärt mycket. Tycker att han är tämligen överskattad, tycker Bravo är en bättre keeper än honom så kanske blir lite svårare att göra mål… Bara lite…

Vad är ditt bästa derbyminne?

Björn Appelgren: Tre minnen ligger närmast till hands när jag tänker efter riktigt mycket. 1) När Gary Neville kysste Paul Scholes 2010. Mer kärlek! 2) Rooneys cykelspark 2011, jag skrek så högt att grannarna ringde på och undrade hur jag mådde. 3) Rashford målar i derby-debuten 2016. Gåshud!

Här vill redaktör Österdahl inflika att Björns svar är ett uppenbart fall av fusk, då frågan uppenbarligen är ställd i singular.

Åke Karlsson: Oj inga roliga minnen, mina tre sista matcher på OT har slutat med förluster och vi blev utspelade, så det vore gött med en storvinst nu.

Johannes Johansson: Åh jösses! Den är svår! Wayne Rooney och Robin Van Persie har stått för sena och briljanta avgöranden, men Michael Owens 4-3-mål 2009 var något alldeles speciellt!

Mikael Österdahl: 4-3-derbyt, med Giggs magnifika matchvinnande passning som grädde på moset. Hade förmånen att få vara på plats den dagen!

Kent Yxell: Allt hopp och förtvivlan tills Giggs levererade passet till Owen som satte 4-3 på övertid. Eufori!

Mikael Krekula: Jag måste ändå säga Owens avgörande, trots flera bra minnen. Man ville ju bara slänga ut teven efter att United släppt in city igen och man hade gett upp innan Owen avgjorde på den RIKTIGA Fergie-time.

Sarah Svensson: Det första som dyker upp är självklart Rooneys bicykleta mot City 2011. En match som slutade till vår favör med 2-1.

David Sundgren: Rooneys cykelspark i derbyt 2011. Rashfords avgörande ifjol på Emptyhad var också gåshud och vrål framför teven.

Vad tror du om matchbilden på lördag?

Björn Appelgren: Tror på en ganska avvaktande match där United äger boll. City förlitar sig nog mest på kontringar och spelar därför ett snabbare och mer direkt spel. I slutändan väger United tyngre och vinner med ett eller två mål. Kanske hettar det till lite. Känns som att framförallt United har lite mer aggressiva spelare i sitt lag nu.

Åke Karlsson: Nej tack till en tillknäppt match – vi ska vinna är det som gäller

Johannes Johansson: City kommer vilja äga bollen och det kommer passa oss ypperligt. Vi ägnar oss åt omställningar. Zlatan och Pogba kommer dominera centralt.

Mikael Österdahl: Det logiska är kanske att det blir en stängd match, där båda lagen i första hand satsar på att inte förlora. Men min magkänsla säger att det blir öppna spjäll. Full fart framåt och en galen match.

Kent Yxell: Avvaktande i början men tror vi kommer att ha mest boll och det blir tuffa tag på mitten. Efter första målet öppnar det upp sig och böljar mer.

Mikael Krekula: Jag tror att city kommer äga mer boll medan United satsar på ett rakare spel med snabba omställningar. En typisk match mellan Mourinho och Guardiola alltså.

Sarah Svensson: Jag tror att inledningen av matchen kommer att vara något avslagen. De båda lagen kommer att känna in varandra successivt men jag tror att respektive lag kommer att söka sin chanser. De målchanser som kommer till avslut tror jag kommer att föranledas av snabba uppspel.

David Sundgren: Tror inte att det kommer smälla överdrivet mycket, inbillar mig att det kommer bli rätt sevärt, tror att båda lagen kommer att gå för det.

Vad blir avgörande på lördag?

Björn Appelgren: Tyngden och skärpan, till Uniteds fördel. Och skulle inte den fungera har vi snabbheten som reservplan.

Åke Karlsson: Tror att deras försvarare kommer får det svårt med Zlatan och det öppnar upp för Pogba och Shittydödaren Rooney.

Johannes Johansson: Vilken sida Zlatan Ibrahimovic vaknat på! Drar övriga medlemmar sitt strå till stacken, så kommer Zlatan dra det längsta.

Mikael Österdahl: city kommer förstås ha mest boll. Det avgörande blir ifall city lyckas stoppa Uniteds kontringar. För det finns ytor att kontra på.

Kent Yxell: Laget som använder kanterna bäst avgör.

Mikael Krekula: Mourinhos taktik. Det känns som att han älskar denna typen av matcher och han kommer ha funderat både en och två gånger på hur han ska ställa upp sitt lag.

Sarah Svensson: Det kommer att vara viktigt för båda lagen att lyckas ta bort motståndarnas nyckelspelare. Zlatan kommer att ha en hög bevakning men om hans fina växelspel med Rooney lever kvar tror jag att det kan leverera chanser. Vårt kantförsvar kommer att få jobba hårt, jag tror att Blind kommer att kunna göra avtryck i matchen i detta fall.

David Sundgren: Det laget som vågar mest kommer att gå vinnande ur striden. Fegspel kommer att straffa sig, så hoppas vi kommer att ta tag i taktpinnen och visa att vi är hemmalag och att det är vi som ”bestämmer” när vi är hemmalag.

Och hur går det i matchen?

Björn Appelgren: Vinst för United med ett eller två måls marginal.

Åke Karlsson: 3-1. Yes, go for it!

Johannes Johansson: Seger med 2-1.

Mikael Österdahl: Galen matchinledning och 2-2 efter 20 minuter. United kontrar in 3-2 precis före paus och när city blir desperata i andra drar vi ifrån till 5-2.

Kent Yxell: 2-0 till United, Zlatan på nick och Pogba på frispark.

Mikael Krekula: United vinner med 2-1!

Sarah Svensson: Jag har en positiv känsla i kroppen, vilket är ett farlig omen men jag tror ändå på vinst för United. 1-0.

David Sundgren: Seger med 3-1. Våra mål görs av Ibrahimovic 2 och Martial.