Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Imponerande – mest på fel sätt

 
Embed from Getty Images
Fel spelare, fel taktik, fel tempo. Första 40 minuterna var lika överraskande som de var usla från Uniteds sida. Sen förvandlades derbyt till en mer jämn hjärnornas kamp. Tyvärr blev Mourinhos felaktiga startelva alltför avgörande, speciellt när Clattenburg och hans team bommade Bravos största groda.
Men vilken match!
Och vad skönt det var att se United ändå komma tillbaka och visa att klasskillnaden inte alls är så där stor som den var. Vi ska dock inte bortse från att det var en rejäl och högljudd väckarklocka för Mourinho. Det finns en hel del att jobba med fortfarande. Tack och lov har han spelarmaterial att göra det med.
Högklassiga glädjeämnen:

 • Zlatans avslut till 1-2. Det må se enkelt ut att sätta den från det avståndet utan målvakt i buren, men jag vågar påstå att majoriteten av anfallarna i Premier League skulle ha missat. Ett fullkomligt suveränt skott.
 • De Geas utsparkar som startade anfall.
 • Valencias lilla tunnel och ryck i slutet av första halvlek. En av ytterst få ljusglimtar under en hemsk första 45:a. Han är för övrigt fortfarande den största överraskningen och ett levande bevis av att Mourinho kan få ut det bästa av sina spelare.

Små strålar av ljus:

 • Luke Shaw sprang in på planen, kände efter att frisyren satt som den skulle – och så sprang han fram till Raheem Sterling och placerade honom i sin ficka. Hade gärna behållit honom och plockat Blind i stället i slutet, men det är väl av så kallad akademisk betydelse.
 • Ander Herreras energi var efterlängtat. Det han saknar i kvalitet väger han upp i hjärta. Förstå om han hade lika mycket av det förstnämnda som han har av det sistnämnda.
 • Taktikbytets effekt. Nu kunde visserligen en sömndrucken och berusad Putte, 89, på demensboendet i Pajala också ha sett att det krävdes, men det skulle ju trots allt göras. Tyvärr, med Unitedögon, kontrade Josés gamle polare ganska tidigt i andra halvlek med att plocka ut sin anfallare och väga upp det hela.

Småbesvikelser:

 • Att det bara blev ett mål för Zlatan. Svensken måste ha varit nära tvåsiffrigt i avslut, men han var aldrig riktigt nära när han avlossade gång på gång efter det.
 • Darrigheten i eget straffområde. Även efter paus var det passivt – förutom från Bailly som aldrig hört talas om det uttrycket – när City närmade sig De Gea.

Jumbostora besvikelser:

 • José valde att starta med Lingard och Mkhitaryan på kanterna. Det skulle han minsann inte ha gjort. Båda två upplevde ungefär samma första halvlek som när Patrice Evra debuterade i derbyt för tio år sen. Framförallt Lingards insats var näst intill ofattbart usel. Han tappade inte bara bollarna, han kunde ofta inte ens ta emot dom.
 • Paul Pogba. Lite orättvist kanske, med tanke på att han var/är den ende som driver upp bollen i planen (oftast lyckosamt), men han satte ingen rejält prägel på matchen. Och det ska man kräva av honom. Inte levt upp till förväntningarna totalt sett än, speciellt inte med tanke på hans debutinsats. Men det är early days yet.
 • Daley Blinds insatser vid målen. Vid 0-2 blev han först (tillsammans med Lingard) uppskickad på läktaren av den magnifike Kevin De Bruyne och passade sedan på att upphäva offsiden. Men det var hans agerande i samband med matchens första mål som var mer uppseendeväckande. Varför ”föll” han inte i position? Han kan ju knappast ha undgått att se De Bruyne? Spelade rimligen ur sig ur laget i och med denna mardrömsföreställning. Chris Smalling lär få chansen att ta tillbaka sin plats nästa vecka.
 • Första 40. Hemskt, hemskt, hemskt. Det var 1-6-vibbar över hela planen. City var hetare i allt: passningsspel, press, omställningar …
 • Mark Clattenburgs (och/eller hans assisterandes) feghet i samband med en av Bravos många misstag. Citymålvaktens attack mot Rooney var så klart en gjuten straff och sannolikt ett lika gjutet rött kort.

Frågetecken:

 • Vad har hänt med Martial? Nu var det inte oväntat att fransmannen bänkades, men han verkar drabbats av en rejäl självförtroendedipp.
 • Hur kunde Mourinhos taktik vara så otroligt fel? City kom ju knappast ut och spelade på ett anti-Pep-sätt.
 • Nu måste han väl starta Rashford ett tag framöver? Visst, han kom inte in och dominerade på något sätt, men han satte som vanligt fart på offensiven. Och PL-försvararnas har numera stor respekt för honom.
 • Vad händer med Morgan Schneiderlin? Läge att testa honom i stället för Fella, som sprang mycket i ett vakuum i dag, främst före paus.