Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

David Herd är död

Embed from Getty Images

Vi nås av tråkiga nyheter. Manchester Uniteds legendariska anfallare David Herd är död. Herd, FA-cuphjälte 1963 och dubbel ligamästare, är Uniteds trettonde bästa målskytt någonsin med 145 mål på 265 matcher. Han blev 82 år gammal.

Herd spelade för United 1961 till 1968. Dessförinnan hade han en mycket framgångsrik karriär i Arsenal. Han är Londonklubbens 16:e bästa målskytt någonsin. En kuriositet är att Arsenals 15:e bästa målskytt någonsin är Frank Stapleton, som senare gjorde 78 mål för United.

Uppväxten, Stockport och Arsenal

David Herd föddes i den skotska staden Hamilton i april 1934. Han växte emellertid upp i Manchester, då hans pappa Alec var en framgångsrik anfallare Manchester city.

Alec Herd flyttade sedan till Stockport County och det var i Stockport som David inledde sin karriär. Den 5 maj 1951 avslutade Alec Herd sin fotbollskarriär, då Stockport vann med 2-0 mot Hartlepool. Matchen är historisk, då David Herd samtidigt gjorde seniordebut bredvid sin pappa.

För David Herd begränsades karriären i Stockport av att han var tvungen att göra sin värnplikt. Säsongen 1953/54 slog han emellertid till med fem mål på tolv matcher och åtskilliga klubbar i högstadivisionen fick upp ögonen för den skotska anfallaren.

Arsenal vann kampen och Herd flyttade till London, samtidigt som 10 000 pund flyttade till Stockport. De två första säsongerna i Arsenal fick Herd begränsat med speltid men säsongen 1956/57 etablerade han sig på allvar i a-laget. Han var sedan Arsenals bästa målskytt under sina fyra sista säsonger i klubben.

Manchester United

Men Herd var, likt Robin van Persie 51 år senare, besviken på att Arsenal inte utmanade om titlar. Samtidigt behövde Matt Busby en anfallare i Manchester United och då Herd slutade tvåa, bakom Jimmy Greaves, i skytteligan 1961 övertygades Busby om att Herd var mannen för United. Busby betalade 35 000 pund för sin landsman.

Herd började betala tillbaka nästan omgående. Han gjorde sitt första mål i sin första hemmamatch, då United slog Chelsea med 3-2 den 23 augusti 1961. Senare gjorde Herd mål i sin första Unitedmatch i fem olika turneringar: FA-cupen, ligacupen, cupvinnarcupen, mässcupen (Inter-Cities Fairs Cup, det som senare blev Uefacupen och idag är Europa League) och Europacupen. I Charity Shield bommade han 1963 men han gjorde mål på andra försöket 1965.

Embed from Getty Images

När debutsäsongen i United summerades kunde det konstateras att Herd för femte året i rad hade vunnit den interna skytteligan i sin klubb.

Sviten sprack säsongen, då Herd fick sällskap av Denis Law i anfallet. Nu var det nog ändå inget som fick Herd att misströsta. Han fick nämligen hämta ut sin första medalj i karriären, då United vann FA-cupen. Herd var i högsta grad delaktig, då han sköt två av målen när Leicester besegrades med 3-1 i finalen.

Embed from Getty Images

Två år senare kunde Herd också titulera sig engelsk mästare. Han bidrog med 20 ligamål då United 1965 vann ligan för första gången efter München.

Anfallsduon Herd och Law var effektiv, fyra säsonger i rad 1962/63 till 1965/66 gjorde de 50 mål eller fler tillsammans (73, Law 46 och Herd 27, säsongen 1963/64).

De var på väg mot något liknande säsongen 1966/67 men i mars bröt Herd benet och duon stannade bara på 43 mål. En stor tröst för Herd var ändå att det var tillräckligt för att United skulle vinna ligan.

Embed from Getty Images

Den 26 november 1966 skrev Herd historia då han gjorde fyra mål mot Sunderland. Det i sig är inte så unikt men desto ovanligare är att Herd sköt bollen i mål förbi tre olika målvakter. Först satte han bollen i nät bakom Jim Montgomery, som sedan blev skadad. Försvaren Charlie Hurley tog över målvaktshandskarna och fick raskt hämta bollen ur eget nät. Trist, tyckte Hurley, och gav upp målvaktskarriären. John Parke tog över och kunde inte heller han stoppa Herd. Faktum är att Parke klarade sig sämst, då han lät Herd göra två mål.

Efter benbrottet kom Herd aldrig tillbaka på riktigt. Han gjorde bara åtta matcher (ett mål) säsongen 1967/68. Herd fick en medalj när United vann Europacupen men gjorde bara en match i turneringen (kvartsfinalreturen mot Górnik Zabrze).

Totalt gjorde Herd 145 mål på 265 matcher för United. Det är 13:e bäst i Uniteds historia. Hans målsnitt på 0,55 mål per match är åttonde bäst i Uniteds historia (exkluderar spelare som har gjort färre än 50 mål).

Efter United

Sommaren 1968 gick Herd till Stoke på fri transfer. Första säsongen gjorde han nio mål och hjälpte Stoke att hålla sig kvar i högstadivisionen. Under andra säsongen fick han dåligt med speltid.

Efter två säsonger i Stoke gick han på fri transfer till irländska Waterford, men där blev det bara tre matcher.

Efter spelarkarriären hade han en kort sejour som manager för Lincoln City.

Trots sitt framgångsrika målskytte för Arsenal och United fick Herd bara fem chanser i det skotska landslaget.

David Herd

Född: Den 15 april 1934, i Hamilton, Lanarkshire, Skottland
Död: September 2016
Till United: Juli 1961, från Arsenal (35 000 pund)
Lämnade United: Juli 1968, till Stoke City (fri transfer)
Matcher/mål: 264 (1)/145
Landslag: 5 landskamper/3 mål för Skottland
Titlar med United: Engelsk mästare 1965 och 1967, FA-cupen 1963, Charity Shield 1965

Karriär

KlubbTidMatcherMål
Stockport County1951-54156
Arsenal1954-6116697
Manchester United1961-68202114
Stoke City1968-704411
Waterford1970-8130
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.